Moderní technologie v cestovním ruchu z hlediska bezpečnosti

Foto: Shutterstock.com Při využívání moderních technologií pamatujte mějte na paměti potenciální rizika Foto: Shutterstock.com

Moderní technologie a jejich využití v cestovním ruchu jdou ve svém vývoji mílovými kroky dopředu. Využívat technologie je nejen soudobý trend, ale - jak ukázala pandemie Covid-19 - i nutnost. A to jak pro provozovatele v rámci cestovního ruchu, tak i pro jejich zákazníky. Je třeba ale pamatovat na to, že s sebou mohou nést i bezpečnostní rizika.

Než se dostaneme k moderním technologiím, podívejme se na běžné rizikové faktory, se kterými se můžete setkat v hotelích a restauracích po celém světě.

Bezpečnost především

Může se stát, že narazíte na hotel anebo restauraci, kde si na profesionální přístup, dodržování bezpečnostních pravidel a kvalitu pouze hrají. Vždy mi to připomene slavný film – Křidýlko nebo stehýnko, kde je ústřední postavou Charles Duchemin (Louis de Funès), známý vydavatel gastronomického průvodce a též člověk proslulý svými zcela výjimečnými chuťovými buňkami, které dokáží odhalit jakýkoliv nešvar objevující se v pokrmech servírovaných v restauracích.

Nevynikáte-li stejnými schopnostmi, mohou vám podobné prohřešky v reálném životě v lepším případě zkazit gastronomický zážitek, v tom horším ohrozit vaše zdraví a život. Pokud například provozovatel restaurace či hotelu dostatečně nedbá na zákonná pravidla z pohledu bezpečnosti a ochrany zdraví při práci či požární ochrany, máte větší šanci, že se vám stane nějaká opravdová nepříjemnost – od toho, že uklouznete na mokré nebo mastné podlaze přes úraz elektrickým proudem v koupelně až po úraz či smrt v rámci požáru, kdy nejsou značeny anebo jsou zastavěny únikové východy nebo někdo ukradl hasicí přístroje na chodbě hotelu.

Postihnout vás mohou další problémy, jako jsou nevolnost či otrava, a to kvůli tomu, že zařízení nedodržuje hygienické normy, jídlo nebude správně tepelně zpracováno, nebo dojde k poškození vašeho zdraví při manipulaci s otevřeným ohněm během přípravy pokrmů či alkoholu.

Proto pečlivě vybírejte, sledujte recenze a dostupné informace na sociálních sítích a neexperimentujte.

Všudypřítomné kyberhrozby

Ke spokojenosti se službami cestovního ruchu mohou přispět moderní technologie. Například systémy analyzující prostředí a naše potřeby za účelem lepší personalizace služeb. Díky online službám se snižují nároky na „papírování“, prakticky vše můžete mít v mobilu – například jízdenku, rezervaci ubytování atp.

To vše je příjemné a uspoří vám to spoustu času, nicméně i zde je potřeba dodržovat bezpečnostní zásady před tzv. kyberhrozbami.

Velmi pečlivě zvažte, komu poskytujete své osobní údaje, informace o platební kartě apod. Ne každý rezervační systém musí být bezpečný. I ten, o kterém jste přesvědčeni, že bezpečný je, může mít své „fake dvojče“, tedy web, který se jen tváří jako vám známý rezervační systém.

Pokud chcete využít v rámci ubytování nebo návštěvy restaurací v daném místě různé virtuální průvodce nebo jiné informační či rezervační systémy vstupenek atp., opět dbejte na svoji kybernetickou bezpečnost.

Ověřte si v daném místě ubytování, které aplikace jsou bezpečné, aby nedošlo k tomu, že se někdo neoprávněný dostane k vašim datům. Problém přitom představují i online služby a mobilní aplikace, které nepřenášejí data po šifrovaném připojení HTTPS, v moderních prohlížečích značeném ikonkou zámečku v adresním řádku.

To samé platí i v případě využívání nezabezpečených bezplatných Wi-Fi sítí v kavárnách a jiných místech. Tím, že „uspoříte“ pár korun, se můžete dostat do velkých problémů. Přistupujete-li přes tyto „free“ sítě ke svým internetovým účtům, e-mailům či dokonce bankovním účtům, může útočník velmi rychle získat vaše přihlašovací údaje a pokusit se je použít. Přijdete o data, osobní důvěrné fotky nebo finance. Wi-Fi síť s názvem kavárny totiž vůbec nemusí být zřízena danou společností, ale může jít o záměrně zřízený Wi-Fi hotspot, který vás má oklamat a zneužít vaše data. Ověřujte, zda Wi-Fi síť, kam se připojujete, je chráněna heslem (nejlépe informací od obsluhy) a není označena jako „otevřená“.

V neposlední řadě si dávejte pozor, a to především v zahraničí, na free charging pointy, tedy na tzv. veřejné dobíječky mobilních telefonů. Ty zpravidla naleznete v nákupních centrech, v relaxačních zónách, na letištích atd. Nabíjecí kabel zde totiž může posloužit i jako kabel datový. V takovém případě se pak při nabíjení telefonu může stát, že potenciální útočník si z telefonu buď data zkopíruje, nebo do něj vloží něco nebezpečného navíc.

Autor

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Restaurační zahrádky ve „štatlu“ až do Silvestra

Zatímco v minulých letech končila sezona venkovního posezení u restaurací v centru Brna na konci října, letos si budete moci dát „škopek" nebo „červa" na zahrádce třeba na „Frajplacu" až konce roku. Městská část Brno-střed tak vyhověla žádostem...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Restauratéři mají kontrolovat bezinfekčnost, AHR požaduje změny

Dosluhující vláda Andreje Babiše zpřísnila proticovidová opatření – počínaje pondělím 1. listopadu bude muset personál restaurací kontrolovat u hostů doklad o bezinfekčnosti. Restauratéři se nové povinnosti přizpůsobí, Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ale varuje před dalším poklesem tržeb...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Etiketa jiných kultur: Se Španělem u stolu

Se zaujetím se u čtenářů setkal článek o dvou pilířích španělské kultury, který jsme publikovali před několika týdny. Vraťme se proto ještě jednou na Pyrenejský poloostrov a zastavme se u specifických rysů španělského stolování. A začít nemůžeme jinde než u legendárních...

Číst více