V Česku je realizováno několik vzdělávacích projektů zaměřených na obory hotelnictví, gastronomie a cestovního ruchuFoto: Shutterstock.com
V Česku je aktuálně realizováno několik vzdělávacích projektů zaměřených mimo jiných na obory hotelnictví, gastronomie a cestovního ruchu, které jsou vhodné pro různé stupně vzdělávací soustavy.
Na učňovské a střední odborné vzdělávání navazuje tzv. mistrovská zkouška. Ta bude v Česku nejen oceněním řemeslníka za práci nejvyšší kvality, ale obnoví i funkci a prestiž mistrů řemesel, přičemž podmínkou k jejímu získání bude minimálně pětiletá praxe v oboru. Tato tradice se obnovuje po více než sedmdesáti letech. Přípravu, organizaci a provádění mistrovské zkoušky budou zajišťovat Hospodářská komora ČR a Agrární komora ČR. Standardy mistrovských kvalifikací se zpracovávají například pro číšníky či cukráře.
V oblasti středního odborného vzdělávání přišlo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy s drobnou novinkou, která se ale může stát do budoucna revoluční. Podstatou je tzv. pokusné ověřování alternativní zkoušky profilové části maturitní zkoušky formou komplexní absolventské práce s obhajobou ve středních odborných školách. Do pilotního projektu bylo v prvním roce vybráno celkem devět středních odborných škol, z toho dvě hotelové, a to v Jeseníku a v Poděbradech. Podstatou je de facto náhrada dílčích zkoušek u školní části maturitní zkoušky z vybraných předmětů zpracováním komplexní práce s obhajobou, přičemž velký důraz je kladen na spolupráci s praxí (zaměstnavateli).
Velký projekt byl zaměřen na inovaci vyššího odborného vzdělávání. Bylo zpracováno velké množství učebních materiálů včetně těch zaměřených na hotelnictví, gastronomii a cestovní ruch. Všechny materiály jsou dostupné na portálu www.vovcr.cz.
Ve vysokém školství je v současné době zřetelná snaha Národního akreditačního úřadu pro vysoké školství zřetelněji rozdělovat studijní programy na akademicky a profesně zaměřené. Tato diskuse je vedena i ze strany Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Dalším významným tématem je vykazování publikační činnosti v žádostech o akreditaci či kontrolních zprávách předkládaných Národnímu akreditačnímu úřadu pro vysoké školství, a to především podíl vyučujících na spoluautorství a bonita jednotlivých výstupů. Důraz je kladen na impaktované časopisy, výstupy obsažené v databázích Web of Sicence a Scopus, odborné knihy a kapitoly v nich zveřejněné.
První velká incomingová akce na podporu návštěvnosti České republiky po pandemii covid-19. Tak vnímají odborníci na cestovní ruch z celého světa Czech Republic Travel Trade Day (TTD) 2022. Ve spolupráci s Destinační agenturou Živý kraj ho uspořádala...
Nejen tři inspirační videa, ale i zajímavá čísla o turistice z České republiky představil minulý týden ředitel Německé turistické centrály (DZT) v Praze Jan Pohaněl na setkání s novináři.
V Pardubicích se včera sešli místní aktéři cestovního ruchu. Debatovali například o moderních technologiích v turismu nebo o výběru poplatků z pobytu. Pravidelné jednání uspořádala už pošesté oblastní organizace cestovního ruchu s názvem Pardubicko - Perníkové srdce Čech.