Pohled pod pokličku AKC ČR – 9/2015

Finalisté 12. ročníku gastronomické soutěže o titul „Kuchař roku 2015/2016″

Soutěž o titul nejlepšího kuchaře České republiky „Kuchař roku 2015/2016″ je pořádána Asociací kuchařů a cukrářů (AKC ČR) již od roku 1995. ­Historicky prvním Kuchařem roku se stal Vladislav Stuparič, tehdy šéf­kuchař studené kuchyně hotelu Forum, nyní kapitán Juniorského národního týmu AKC ČR.

Sláva zvěřině…

Letošní ročník má zajímavé zadání. Soutěžící musejí v časovém limitu 4 hodiny připravit ze sezonních surovin tříchodové menu, které bude vycházet z tradiční české gastronomie. Zároveň musí být uvařeno moderně. V soutěžním menu musí být použit hřbet z divočáka bez kosti a bažant. Ve spotřebním koši budou mít finalisté výrobky s označením národní značky Klasa.

Do korespondenčního kola se přihlásilo celkem 11 profesionálních kuchařů z celé České republiky. Soutěžní komise vybrala 8 finalistů, kteří splnili kritéria zadání soutěže.

Finalisté soutěže jsou:

  • Pavel Buchwaldek – šéfkuchař restaurace Zlatá Praha v hotelu InterContinental Praha
  • Přemysl Douša – šéfkuchař restaurace Potrefená husa Albertov Praha
  • Jan Hlůžek – šéfkuchař společnosti FBA
  • Tomáš Kourek – corporate executive chef The Pub Praha
  • Petr Kováč – šéfkuchař Potrefená husa Brno Vaňkovka
  • Michal Skuhrovec – šéfkuchař Café Lounge, Praha
  • Robert Smyček – executive chef Sodexo
  • Michal Voldřich – šéfkuchař restaurace Beseda, Třeboň

ASOCIACE KUCHAŘŮ a CUKRÁŘŮ ČR
pořádá vzdělávací seminář na téma

„Zvěřina“

Datum konání: 23. října 2015
Místo konání: Nestlé Česko, Mezi Vodami 2015/31, Praha 44, gastrostudio
Doba konání:
9.00 hodin, předpokládaný konec 16.00 hodin
Lektor:
Jiří Středa, šéfkuchař Nestlé Česko

Program:

9.00–12.00 Základní rozdělení zvěřiny Chov, porážka, zrání zvěřiny
12.00–13.00 Oběd
13.00–16.00
Tepelné úpravy zvěřiny Degustační menu

Cena semináře:

člen AKC ČR – 499 Kč včetně 21 % DPH,
nečlen
– 998 Kč včetně 21 % DPH.
(V ceně je zahrnuta účast na semináři, písemné materiály, káva, nealko, oběd a certifikát.)
Počet míst je omezen!
Uzávěrka zaslání přihlášek je 15. října 2015.

On-line přihlášky a podrobné podmínky naleznete na:
http://akc.cz/seminar-329/seminar-zverina.
 


Mezinárodní účast v semifinálovém kole soutěže Global Chefs Challenge v Praze

Konání semifinálového kola mezinárodní soutěže Global Chef Chal­lenge je pro Prahu nesmírně zajímavou a prestižní událostí. Tato soutěž se bude konat ve dnech 2.–4. října 2015 v PVA EXPO Letňany v hale č. 7A2 a bude součástí veletrhu FOR GASTRO & HOTEL 2015.

Hlavním organizátorem této důležité akce je Asociace kuchařů a cukrářů ČR v čele s prezidentem Miroslavem Kubecem.

Soutěže se zúčastní 6 evropských států: Česká republika, Rumunsko, Maďarsko, Polsko, Německo a Lucembursko. Za Českou republiku se můžeme těšit na následující české zástupce: v kategorii kuchař – Patrik Bečvář (vítěz soutěže Kuchař roku 2013/2014), v kategorii cukrář – Lukáš Skála (vítěz soutěže Cukrář roku 2013/2014) a v kategorii kuchař junior – Josef Pech (vítěz soutěže Gastro Junior Bidvest Cup 2015).

Rumunsko bude mít na soutěži následující zastoupení: v kategorii kuchař – Preda Liviu a v kategorii kuchař junior – Mocan Emanuel.

Z Maďarska k nám přijede soutěžící v kategorii kuchař – Richárd Elek, v kategorii cukrář – Dávid Domonkos a v kategorii kuchař junior – Barnabás Hack.

Lucembursko bude zastoupeno pouze jediným soutěžícím, a to v kategorii kuchař – Gilbertem Welterem.

Německo vyslalo na soutěžícího v kategorii kuchař – Tobiase Laabse a soutěžícího v kategorii kuchař junior – Marianuse von Hörstena.

Polsko budou reprezentovat tito zástupci: v kategorii kuchař – Piotr Kuziela a v kategorii kuchař junior – Peter Bartosz.

www.akc.cz 

 

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Restauratérům i ubytovatelům se vracejí hosté

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...

Číst více
Foto: AHR ČR

Pavel Hlinka nositelem Gaspart Bonet Foundation Award

Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...

Číst více