Finalisté 12. ročníku gastronomické soutěže o titul „Kuchař roku 2015/2016″
Soutěž o titul nejlepšího kuchaře České republiky „Kuchař roku 2015/2016″ je pořádána Asociací kuchařů a cukrářů (AKC ČR) již od roku 1995. Historicky prvním Kuchařem roku se stal Vladislav Stuparič, tehdy šéfkuchař studené kuchyně hotelu Forum, nyní kapitán Juniorského národního týmu AKC ČR.
Sláva zvěřině…
Letošní ročník má zajímavé zadání. Soutěžící musejí v časovém limitu 4 hodiny připravit ze sezonních surovin tříchodové menu, které bude vycházet z tradiční české gastronomie. Zároveň musí být uvařeno moderně. V soutěžním menu musí být použit hřbet z divočáka bez kosti a bažant. Ve spotřebním koši budou mít finalisté výrobky s označením národní značky Klasa.
Do korespondenčního kola se přihlásilo celkem 11 profesionálních kuchařů z celé České republiky. Soutěžní komise vybrala 8 finalistů, kteří splnili kritéria zadání soutěže.
Finalisté soutěže jsou:
- Pavel Buchwaldek – šéfkuchař restaurace Zlatá Praha v hotelu InterContinental Praha
- Přemysl Douša – šéfkuchař restaurace Potrefená husa Albertov Praha
- Jan Hlůžek – šéfkuchař společnosti FBA
- Tomáš Kourek – corporate executive chef The Pub Praha
- Petr Kováč – šéfkuchař Potrefená husa Brno Vaňkovka
- Michal Skuhrovec – šéfkuchař Café Lounge, Praha
- Robert Smyček – executive chef Sodexo
- Michal Voldřich – šéfkuchař restaurace Beseda, Třeboň
|
ASOCIACE KUCHAŘŮ a CUKRÁŘŮ ČR
pořádá vzdělávací seminář na téma
„Zvěřina“
Datum konání: 23. října 2015
Místo konání: Nestlé Česko, Mezi Vodami 2015/31, Praha 44, gastrostudio
Doba konání: 9.00 hodin, předpokládaný konec 16.00 hodin
Lektor: Jiří Středa, šéfkuchař Nestlé Česko
Program:
9.00–12.00 Základní rozdělení zvěřiny Chov, porážka, zrání zvěřiny
12.00–13.00 Oběd
13.00–16.00 Tepelné úpravy zvěřiny Degustační menu
Cena semináře:
člen AKC ČR – 499 Kč včetně 21 % DPH,
nečlen – 998 Kč včetně 21 % DPH.
(V ceně je zahrnuta účast na semináři, písemné materiály, káva, nealko, oběd a certifikát.)
Počet míst je omezen! Uzávěrka zaslání přihlášek je 15. října 2015.
On-line přihlášky a podrobné podmínky naleznete na:
http://akc.cz/seminar-329/seminar-zverina.
Mezinárodní účast v semifinálovém kole soutěže Global Chefs Challenge v Praze
Konání semifinálového kola mezinárodní soutěže Global Chef Challenge je pro Prahu nesmírně zajímavou a prestižní událostí. Tato soutěž se bude konat ve dnech 2.–4. října 2015 v PVA EXPO Letňany v hale č. 7A2 a bude součástí veletrhu FOR GASTRO & HOTEL 2015.
Hlavním organizátorem této důležité akce je Asociace kuchařů a cukrářů ČR v čele s prezidentem Miroslavem Kubecem.
Soutěže se zúčastní 6 evropských států: Česká republika, Rumunsko, Maďarsko, Polsko, Německo a Lucembursko. Za Českou republiku se můžeme těšit na následující české zástupce: v kategorii kuchař – Patrik Bečvář (vítěz soutěže Kuchař roku 2013/2014), v kategorii cukrář – Lukáš Skála (vítěz soutěže Cukrář roku 2013/2014) a v kategorii kuchař junior – Josef Pech (vítěz soutěže Gastro Junior Bidvest Cup 2015).
Rumunsko bude mít na soutěži následující zastoupení: v kategorii kuchař – Preda Liviu a v kategorii kuchař junior – Mocan Emanuel.
Z Maďarska k nám přijede soutěžící v kategorii kuchař – Richárd Elek, v kategorii cukrář – Dávid Domonkos a v kategorii kuchař junior – Barnabás Hack.
Lucembursko bude zastoupeno pouze jediným soutěžícím, a to v kategorii kuchař – Gilbertem Welterem.
Německo vyslalo na soutěžícího v kategorii kuchař – Tobiase Laabse a soutěžícího v kategorii kuchař junior – Marianuse von Hörstena.
Polsko budou reprezentovat tito zástupci: v kategorii kuchař – Piotr Kuziela a v kategorii kuchař junior – Peter Bartosz.
www.akc.cz