Pohled pod pokličku AKC ČR 02/2016: Gastro Junior Brno Bidvest Cup 2016 – vyhlášení výsledků

 V rámci doprovodného programu veletrhů GO a REGIONTOUR proběhl v Brně 22. ročník mezinárodního mistrovství ČR mladých kuchařů, cukrářů a číšníků Gastro Junior Brno – Bidvest Cup 2016. Více než 80 soutěžících bylo připraveno utkat se o mety nejvyšší. Soutěžící ze čtyřiceti odborných škol celé České republiky a také z Itálie a Slovenska.

Účastníky mistrovství pozdravil předseda Poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola, který mimo jiné řekl: „Těší mě, že tu dnes bude oceněna celá řada úspěšných mladých lidí, a držím jim palce, aby to pro ně nebyl úspěch poslední, ale začátek úspěšného profesního života.“ Za společnost Veletrhy Brno na ceremoniálu promluvil ředitel veletrhů GO a REGIONTOUR Miloň Mlčák. Připomněl, že Gastro Junior Brno obohacuje doprovodný program těchto veletrhů již čtvrtým rokem, a potvrdil, že brněnské výstaviště chce být hrdým partnerem soutěže i do budoucna. Stejný příslib zazněl také od zástupce generálního partnera společnosti Bidvest Marka Svobody.

 Vítězové kategorie cukrář

Vítězové kategorie cukrář

Prezident Asociace kuchařů a cukrářů České republiky a kontinentální ředitel Světové asociace kuchařů WACS Miroslav Kubec hovořil mimořádně kladně o soutěži, organizátorech i soutěžích a popřál všem mnoho štěstí jak při zahájení, tak i při slavnostním vyhlášení výsledků v OREA hotelu Voroněž Brno.

Letošní ročník zaznamenal změnu zadání v oboru cukrář. Dle slov předsedkyně cukrářské komise a zároveň viceprezidentky Asociace kuchařů a cukrářů České republiky pro obor cukrář, Pavlíny Berziové, se však účastníci všech úkolů zhostili na výbornou.

 Nejlepší soutěžící v kategorii kuchař

Nejlepší soutěžící v kategorii kuchař

První místo získal Tomáš Horký z Hotelové školy Bukaschool Most, na stříbrnou medaili dosáhla Denisa Tomanová z SPV hotelu InterContinental Praha a bronz si z Brna odvezla Lenka Štěpánková ze SOŠ a SUO Polička.

S tajnými surovinami pracovali již druhým rokem i kuchaři junioři. Na jejich počínání dohlížela odborná porota v čele s předsedou Markem Svobodou, který je v asociaci pro obor kuchař viceprezidentem.

 Do Síně slávy byl uveden Jindřich Žydek (uprostřed)

Do Síně slávy byl uveden Jindřich Žydek (uprostřed)

Právě Marek Svoboda vyhlásil vítěze, kterým se stal Jan Vybíral z Hotelové školy Bukaschool Most. Na druhém místě skončil Petr Rataj z Hotelové školy Plzeň a na třetím Tomáš Stoupa z SPV hotelu InterContinental Praha.

Také soutěž číšníků a servírek byla velmi kvalitně obsazená a nakonec jasně zvítězila „domácí“ Pavla Střílková ze SŠ Brno, Charbulova. Další příčky obsadily Denisa Svatošova z ISŠ Moravská Třebová a Marie Mašatová z Albrechtovy střední školy v Českém Těšíně. Ocenění v této kategorii předával předseda Asociace číšníků Radek Bušina. Marie Mašatová si z Brna odvezla rovněž Cenu Jaroslava Flodra „Objev roku“, kterou jí předala předsedkyně brněnské pobočky Eliška Dernerová.

V letošním ročníku došlo poprvé i k vyhlášení nejúspěšnější školy. Podmínkou udělení ceny bylo nejen splnit úkoly na výbornou, ale také obsadit všechny tři obory kuchař, cukrář a číšník. Nejlépe si vedla SŠPOS Brno, Charbulova, druhá skončila Hotelová škola Frenštát pod Radhoštěm a třetí místo si odnesla Hotelová škola Bukaschool Most.

Na závěr soutěže byl za neutuchajícího potlesku a za přítomnosti Miroslava Kubece a Elišky Dernerové do Síně slávy uveden zasloužilý gastronom Jindřich Žydek.

Foto: Střední škola Brno, Charbulova

www.akc.cz

 








 

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Restauratérům i ubytovatelům se vracejí hosté

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...

Číst více
Foto: AHR ČR

Pavel Hlinka nositelem Gaspart Bonet Foundation Award

Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...

Číst více