Z profesní kuchyně AKC ČR – 2/2017

Lázeňský pohárek 2016

Již poosmnácté zazněly soutěžní fanfáry a kuchařská hymna „Kuchař je pán“ u příležitosti zahájení soutěže Lázeňský pohárek, kterou potřetí za sebou hostil věhlasný Granhotel Pupp. Loňský ročník byl, stejně jako ty minulé, v duchu jedné povinné suroviny, kterou letos organizátoři chtěli vzdát hold 700letému výročí narození krále českého a císaře římského – Karla IV. Proto byla za hlavní surovinu zvolena „karlátka“ – švestky, které do Evropy opravdu dle historických análů přivezl právě Karel IV.

Do loňského ročníku se přihlásilo 20 kuchařských a 7 cukrářských studentů z celé republiky. Zastoupení mělo 14 škol z 13 měst, 9 děvčat a 18 chlapců, kteří se nebáli jít se svou kůží na trh a předvést své kuchařské umění odborné porotě. Součástí celého soutěžního dne byl slavnostní oběd jak pro soutěžící, tak i pro jejich doprovod, který byl připraven na balkoně Slavnostního sálu v režii studentů SPV Grandhotelu Pupp.

A jak to celé dopadlo? V kategorii cukrářů vyhrála zlatou medaili v podobě lázeňského pohárku za první místo Daniela Vaněčková, která zastupovala středisko praktického vyučování Granhotelu Pupp, se svým dezertem „Švestková jemná polévka s lanýžovým nokem a macerovaným kumquat“, na druhém místě skončila Veronika Moravová ze Střední školy technické, gastronomické a automobilní v Chomutově a třetí místo obsadila Iva Havlová ze Střední školy gastronomické a hotelové z Prahy-Braníka.

V kategorii kuchařů své síly změřili dvě kuchařky a 18 kuchařů. Na děvčata bohužel zbyla jen pomyslná bramborová medaile, ač bojovala s velkým srdcem a přesvědčením. První příčku zaslouženě obsadil Tomáš Klein ze střediska praktického vyučování hotelu InterContinental s perfektně designově zpracovaným pokrmem „Pečené kachní prso s vinnou redukcí, švestkové coulies, bilna a marinovaná zeleninka“, druhou příčku na stupních vítězů obsadil Lukáš Roubínek ze střediska praktického vyučování Grandhotelu Pupp a na třetí místo se probojoval Patrik Tacinec ze Střední odborné školy stravování Jihlava.

Na závěr bychom chtěli velice poděkovat partnerům, kteří nám svým zájmem o tuto soutěž dávají jasně najevo, že se nám stále daří posouvat úroveň soutěže dopředu, a jsou nám velkou pomocí i motivací. Bez partnerů jako je Grandhotel Pupp, Nestle Professional, Bidvest, Makro Cash&Carry, Hortim International, Gastro Klimatech, Karlovarská pekárna Trend, Wusthof a Gastro Jobs by nebylo možné tuto soutěž uskutečnit v tak honosném a profesionálním duchu, v jakém je.

Dále bychom rádi poděkovali všem členům organizačního týmu i personálu a vedení Grandhotelu Pupp, všem zúčastněným soutěžícím, porotcům i návštěvníkům. Skončením loňského ročníku soutěže pro nás začaly přípravy na další ročník a my se již teď těšíme na skvělou spolupráci s partnery a hojnou účast soutěžících i návštěvníků.

Text a foto: Lukáš Paluska,
AKC ČR – pobočka Karlovy Vary


Prezidentem AKC ČR i nadále Miroslav Kubec

 Miroslav Kubec Dne 7. 1. 2017 proběhla v hotelu Clarion Congress Hotel Prague celostátní volební valná hromada AKC ČR, na které bylo voleno nové představenstvo AKC ČR na volební období 2017–2020.

Prezidentem pro následující volební období se stal Bc. Miroslav Kubec. Viceprezidentem (pro kuchařskou sekci) Jakub Sedláček a viceprezidentkou (pro cukrářskou sekci) Pavlína Berzsiová.

Do představenstva byli dále zvoleni E. Dernerová, J. Roith, T. Popp, Ing. V. Rejhonová, Ing. Z. Hladík, Bc. M. Svoboda, Ing. R. Sejval, M. Ham­pejs, M. Havel, J. Středa a T. Kourek.

Děkujeme všem členům odstupujícího představenstva za jejich práci po celé uplynulé období a nově zvolenému představenstvu přejeme hodně úspěchů při práci pro asociaci, její členy a partnery.

Text: -akc-
Foto: -akc-

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Restauratérům i ubytovatelům se vracejí hosté

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...

Číst více
Foto: AHR ČR

Pavel Hlinka nositelem Gaspart Bonet Foundation Award

Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...

Číst více