Z profesní kuchyně AKC ČR – 6/2018: Čeští kuchaři jsou nejlepší na světě

Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR se zúčastnil soutěže FHA Culinary Challenge 2018 a v konkurenci kuchařů z Tchaj-wanu, Nového Zélandu či Malajsie uspěl na výbornou. Za vítězství v prestižním klání si ze Singapuru přivezl bronzovou sošku lva, symbol země.

„Jsme nadšení, protože tato soutěž je skutečně velmi prestižní. Takovéto umístění jednoznačně potvrzuje, že česká gastronomie a um českých kuchařů a cukrářů jsou na špičkové úrovni,“ říká manažer týmu Tomáš Popp.

Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR celou cestou za vítězstvím doprovázel ambasador českého týmu, sám zapálený kuchař samouk, Ondřej G. Brzobohatý: „Je to pecka! Jsem fascinován tím, co čeští kouzelníci kuchyně dokážou připravit a jak sladit chutě. Svým způsobem mi to připomíná skládání hudby. Tam také hledáte ideální ingredience a množství, aby z toho na závěr vznikl ohromný zážitek. Hrozně klukům gratuluji, protože vaření je pro ně vášeň a tu cenu si zaslouží.“

Tříchodové menu

Soutěž měla tři kola. V prvním kole 24. dubna musel každý tým připravit pro 85 osob tříchodové menu. Vymezený čas pro přípravu menu byl 5 hodin. „Náš tým vařil jako předkrm terinu z halibuta a královského kraba. Hlavní chod obsahoval telecí svíčkovou, omáčku z foie gras. Dezert byl postavený na čokoládě a maracuje,” říká kapitán Národního týmu Jan Horký. „Komisaři naši práci ohodnotili stříbrnou medailí. Ocenili především chuťovou vyváženost menu, týmovou práci, skvělou organizaci i design pokrmů,“ dodává Tomáš Popp.

Zlaté kuchařské umění

Ve čtvrtek 26. dubna Národní tým prezentoval své výtvory z jednotlivých disciplín (tříchodové menu, lakto ovo menu…) z kuchařského a cukrářského umění (skulptura, dezerty, bonbony). Teplé pokrmy jsou v tomto případě vystavovány za studena. Prezentace byla inspirována kubismem. „Kuchařská část této disciplíny byla hodnocena zlatou medailí. Zlatá medaile je pro tým obrovský úspěch. Nestává se každý rok, abychom z tak prestižní soutěže přivezli zlatou,“ říká Jan Horký. „Cukrářské umění se týmu povedlo, ale singapurské klimatické podmínky, tedy vysoká vlhkost a teplota, sehrály svoji roli. Ze Singapuru si odvážíme za cukrářskou část soutěže pěkný bronz,“ uvádí Helena Fléglová, jedna ze tří cukrářek týmu.

Battle of the Lion

Tři nejlepší týmy soutěže se utkaly v souboji o bronzovou sošku lva. Soutěžily týmy Tchaj-wanu, Nového Zélandu a České republiky. Vařilo se pro 50 osob a vymezený čas na přípravu tříchodového menu byl 4 hodiny. „Vítězné menu obsahovalo lososa a mušle (předkrm), hovězí líčka a hovězí roštěnou (hlavní chod), jahody a kokosové pyré (dezert). Suroviny dodal organizátor soutěže a dopředu nebyly známy. Tým měl na poradu jednu hodinu a v té musel rozhodnout, jaké menu připraví,“ vysvětluje Jan Horký.

Menu připravoval šestičlenný tým a pomocník myjící nádobí, který je také členem týmu. Tým ve složení Jan Horký – kapitán, Patrik Bečvář, Martin Pudil, Petr Vlásek, Pavel Minář, Helena Fléglová – cukrářka a Norbert Hojda – šéfkuchař v roli „myče nádobí“ vybojoval pro Českou republiku historický úspěch. „Konečně jsme ukázali, co v nás je. Díky našim partnerům máme skvělé podmínky na tréninky a letos se nám je povedlo zúročit,“ říká Popp.

Národní tým kuchařů…

Kulinární tradice je otiskem naší kultury. Česká gastronomie má za sebou slavnou historii a my na ni navazujeme. Naším cílem je reprezentovat to nejlepší z národních gastronomických tradic na soutěžích po celém světě. Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR je tým špičkových šéfkuchařů a šéfcukrářů. Opírá se o zázemí Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Složení týmu najdete na našem webu narodnitymkucharu.cz.

Foto: -akc-

www.akc.cz

 

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Restauratérům i ubytovatelům se vracejí hosté

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...

Číst více
Foto: AHR ČR

Pavel Hlinka nositelem Gaspart Bonet Foundation Award

Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...

Číst více