Z profesní kuchyně AKC ČR – 4/2019

Seminář: Kuchařský souboj Jan Horký versus Martin Svatek

Dne 5. března 2019 uspořádala pobočka Šumava AKC ČR v prostorách Hotelové školy v Plzni na Borech jednodenní seminář s názvem Kuchařský souboj Jan Horký versus Martin Svatek.

V rámci semináře oba aktéři souboje, tedy Jan Horký, kapitán SNT AKC ČR, Compass Group Czech Republic „Masterchef“, a Martin Svatek, člen SNT AKC ČR, Chef Cuisine restaurace Goldie, hotel Nautilus Tábor, předvedli možné varianty přípravy čtyřchodového menu.

 Účastníci semináře se rozdělili na dvě skupiny, z nichž každá pod vedením zkušených lektorů připravovala z předem určených stejných surovin své zvolené menu. Hlavními surovinami byly losos, candát, kozí sýr krémový, maracuja pyré, hovězí flank steak, rajčata a čokoláda. Jednotlivé týmy pracovaly samostatně, každý na svém pracovišti. Před každým chodem menu se jednotlivé týmy dohodly, které suroviny použijí a co z nich sestaví. Poté během 45 minut připravily k výdeji připravený pokrm v rámci chodu jednotlivého menu.

Na závěr bylo konstatováno, že souboj dopadl nerozhodně, resp. že vítězi jsou všichni, kteří se klání zúčastnili.

Jelikož se všichni účastníci semináře mohli aktivně zapojit do přípravy jednotlivých chodů celého menu pod vedením zkušených lektorů, získali cenné zkušenosti, jak se dá z minima surovin sestavit chutný pokrm. Ze semináře odcházeli plni dojmů a námětů pro svou vlastní práci.

Na závěr je nutné poděkovat předsedkyni pobočky AKC Šumava Miroslavě Pítrové a zejména místopředsedovi pobočky Martinovi Havlíkovi za organizaci a samotný hladký průběh semináře. Poděkování patří též Hotelové škole Plzeň za možnost uspořádat seminář v jejích prostorách.

Foto: Vladimír Vyhnis


AKC ČR zve na svoji celostátní nevolební valnou hromadu

Kdy?

27. 4. 2019
zahájení v 10.00 hodin

Kde?

Aquapalace Hotel Prague, Pražská 137, 251 01 Čestlice

Program:

8.30

Registrace účastníků s možností zaplacení členských příspěvků,
coffee break

10.00

Zahájení Valné hromady

  1. Schválení programu VH
  2. Volba mandátové a návrhové komise
  3. Zpráva prezidenta AKC ČR o činnosti představenstva za uplynulé období
  4. Zpráva revizní komise za uplynulé období
  5. Projednání a schválení úprav stanov AKC ČR
  6. Vystoupení partnerů a sponzorů AKC ČR
  7. Předání ocenění členům AKC ČR
  8. Diskuse
  9. Zpráva mandátové a volební komise
  10. Návrh usnesení VH
     

14.00

Ukončení VH

K hladkému průběhu prezentace na valnou hromadu se dostavte s dostatečným předstihem nejméně 45 minut před termínem jejího zahájení. V průběhu VH vystoupí Národní tým AKC ČR a Juniorský národní tým AKC ČR s představením a ochutnávkou soutěžního pokrmu.

 

Vladimír VyhnisAsociace kuchařů a cukrářů ČR
pobočka Šumava
 

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Restauratérům i ubytovatelům se vracejí hosté

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...

Číst více
Foto: AHR ČR

Pavel Hlinka nositelem Gaspart Bonet Foundation Award

Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...

Číst více