VŠH v Praze se gastronomií zapojila do projektu Společné století

Vysoká škola hotelová v Praze (VŠH) uspořádala ve středu 16. května gastronomickou akci Kulinářství v období první republiky. Akce se konala u příležitosti 100. výročí vzniku samostatného československého státu v rámci projektu Společné století a byla organizována za podpory České centrály cestovního ruchu – CzechTourism a projektu Czech Specials.

Cílem akce bylo připomenout dobová jídla a nápoje, které byly konzumovány v období první republiky. Hosté mohli ochutnat pražskou omeletu, bramborový závin s uzeným masem a červeným zelím, roastbeef s bramborami a domácí majonézou nebo švestkové knedlíky z bramborového těsta sypané mákem. Nechyběly míšené nápoje a destiláty z doby první republiky. Názvy všech jídel byly převedeny do cizích jazyků, které jsou na VŠH vyučovány. Pro představu uvádíme překlad jednoho z nabízených jídel do šesti cizích jazyků:

  • Bramborový závin s uzeným masem a červeným zelím
  • Potato Roll stuffed with Smoked Meat
  • and Red Cabbage
  • Kartoffelstrudel mit Rauchfleisch und Rotkohl
  • Rollo de patatas con carne ahumado y col lombarda
  • Rouléauxpommes de terre au porcfumé et auxchoux rouge
  • 熏肉红卷心菜土豆卷
     

Ve spolupráci se Střední školou hotelnictví a gastronomie v pražských Klánovicích připravila VŠH slavnostní tabule s dobovým inventářem a prvorepublikovými jídelními lístky. VŠH je v letech 2018–2022 spoluřešitelem dvou výzkumných projektů Ministerstva kultury v rámci programu Národní a kulturní identity. Jde o projekty Kulturní tradice českého rybářství ve světle jejího využití v cestovním ruchu a krajinotvorbě a Kulinární dědictví českých zemí: paměť, prezentace a edukace.
 

 Prvorepubliková prezentace dobových jídel a nápojů navazuje na tematicky zaměřené akce z předchozích dvou let, které VŠH pořádala. V roce 2016 bylo připomenuto 700. výročí narození krále českého a císaře římského Karla IV. a v roce 2017 v rámci národních oslav se uskutečnilo hodování v období baroka. V příštím roce uspořádá VŠH ve středu 15. května 2019 gastronomickou akci Retrogastronomie aneb 30 let od sametové revoluce, jejíž součástí budou i oslavy 20. výročí založení VŠH.

 

Z prezidentské kuchyně

Nejoblíbenějším jídlem prvního československého prezidenta T. G. Masaryka byly švestkové knedlíky z bramborového těsta sypané mákem, jejichž recept uvádíme:

  • Těsto: 600 g vařených brambor ve slupce (varný typ B), 200 g hrubé mouky, 100 g krupice, 1 vejce, špetka soli
  • Ostatní suroviny: 1 kg švestek (bez pecek), 120 g mletý mák, 120 g moučkový cukr, 100 g rozpuštěné máslo
     

Uvařené brambory ve slupce (nejlépe den předem) oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle, přidáme ostatní suroviny a vypracujeme pevné těsto. Těsto rozválíme na pomoučněném vále na plát o síle cca 3 milimetry a nakrájíme jej na čtverce podle velikosti švestek. Ty pak do těsta důkladně zabalíme. Vaříme v mírně osolené vodě asi 5 minut. Při podávání posypeme mákem a moučkovým cukrem, polijeme rozpuštěným máslem.


Foto: Czech Specials

Ing. Petr Studnička, PhD.Vysoká škola hotelová v Praze
vedoucí katedry hotelnictví
studnicka@vsh.cz
 

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Restauratérům i ubytovatelům se vracejí hosté

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...

Číst více
Foto: AHR ČR

Pavel Hlinka nositelem Gaspart Bonet Foundation Award

Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...

Číst více