Soutěž o nejlepší kuchařky a kuchaře ve společném stravování má vítěze

Foto: Matěj Procházka Foto: Matěj Procházka

Poslední prázdninový týden se v Makro Akademii nesl ve znamení veřejného stravování. Od 25. do 27. srpna v jejích prostorách proběhlo finále 3. ročníku soutěže o nejlepší kuchařky a kuchaře 2020 ve společném stravování. Soutěž vyhlašuje Asociace kuchařů a cukrářů ČR a je určena pro kuchařky a kuchaře z mateřských škol, základních škol, středních škol, nemocnic, domovů seniorů atd. Porotci během tří dnů ochutnali celkem 52 nápaditých jídel a vyhlásili vítěze 6 kategorií.

  • Nejlepší pokrm pro seniory 70+
    První místo v této kategorii porota udělila Rehabilitačnímu ústavu Hostinné za kroupové rizoto s červenou řepou, bramborem a tuřínovým „zelím“ s fenyklem.
  • Nejlepší bezlepkový pokrm
    Na první místo v této kategorii dosáhly Léčebné lázně Konstantinovy Lázně. Porota ocenila jejich vepřovou pečeni s kapustou, smaženým hráškovým pyré a paprikovou omáčkou.
  • Nejatraktivnější pokrm ve středních školách
    V kategorii středních škol zvítězila společnost F-Gastro catering zařízení školního stravování z Vrchlabí. U poroty kuchaři zabodovali marinovanou vepřovou pečení s dýňovým pyré, rajčátky cherry a trhanými listovými saláty.
  • Nejlepší moderní bezmasý pokrm
    I v kategorii bezmasých pokrmů obsadila první místo společnost F-Gastro catering zařízení školního stravování z Vrchlabí. Ve středu tedy naprosto dominovala. Jejich barevná letní miska plná luštěnin porotce ohromila.
  • Nejchutnější svačinky v mateřských školách
    První místo si vyvařila 51. mateřská škola Plzeň. Soutěž ovládla díky misce smoothie, domácí Lučině s česnekovou trávou a pomazánce z tempehu a fermentované papriky.
  • Nejchutnější pokrm v základních školách
    První místo v poslední kategorii získala Základní škola Svitavy. Porotu zaujaly jejich šťavnaté kuřecí minikarbanátky se sýrem a zeleninou, bramborovo-batátové pyré a pečená červená řepa s mrkví a bylinkami.

Kompletní výsledky a fotogalerie je zveřejněna na webu AKC ČR (www.akc.cz).

Nejnovější články z rubriky Expert

Foto: Shutterstock.com

Tři pilíře německé propagace a pár zajímavých čísel

Nejen tři inspirační videa, ale i zajímavá čísla o turistice z České republiky představil minulý týden ředitel Německé turistické centrály (DZT) v Praze Jan Pohaněl na setkání s novináři.

Číst více
Foto: TO Pardubicko

Na Pardubicku jednali o výběru poplatků z pobytu i moderních technologiích

V Pardubicích se včera sešli místní aktéři cestovního ruchu. Debatovali například o moderních technologiích v turismu nebo o výběru poplatků z pobytu. Pravidelné jednání uspořádala už pošesté oblastní organizace cestovního ruchu s názvem Pardubicko - Perníkové srdce Čech.

Číst více
Foto: Letiště Praha

Letiště Praha nabere až 200 nových zaměstnanců 

Letiště Praha v letošním roce plánuje odbavit dvojnásobek cestujících oproti roku 2021.  S předpokládaným nárůstem provozu je pro zachování komfortu nutné navýšit počet spolupracovníků, a to až o 200 zaměstnanců a o desítky pracovníků na dlouhodobé brigády formou dohod mimo...

Číst více