Restauratéři opět v nesouladu s vládou

Foto: Shutterstock.com Oblíbené vánoční trhy byly včerejším rozhodnutím vlády zrušeny Foto: Shutterstock.com

Vyhlášení nouzového stavu, zákaz vánočních trhů či omezení provozní doby restaurací se dle očekávání nesetkaly s vlídným přijetím ze strany podnikatelů v gastronomii a jejich profesních sdružení.

Vláda svým včerejším rozhodnutí zakázala konání vánočních trhů s výjimkou prodeje stromků a kaprů. Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) považuje toto rozhodnutí za velmi špatné. Podle prezidenta AHR Václava Stárka bylo totiž možné na nich dodržet režim podle požadavků hygieniků a alespoň malá část turistů, která by do Česka v následujících týdnech přijela, by zamířila právě za adventními trhy. Propagace v zahraničí lákala právě na jejich konání, uvedl.

Rovněž zkrácení provozní doby restaurací, které budou muset mít ode dneška zavřeno mezi 22:00 a 04:59, prezident AHR zkritizoval. Nepovažuje ho prý sice za zásadní omezení, ale opět tím bude negativně poznamenána návštěvnost a tržby podniků. Je třeba znovu začít řešit kompenzace a probrat, zda slíbená podpora je dostatečná, řekl Stárek ČTK. Gastronomická sekce Hospodářské komory ČR je zase zklamaná, že se vláda nepoučila z minulosti a neřeší například shlukování lidí po 22. hodině. Ministry proto vyzvala, aby zajistili důsledné vymáhání platných nařízení, sdělil zástupce sekce Luboš Kastner. Restauratéři podle něj žádali vládu, aby ve 22:00 povolila provedení poslední objednávky a hosté museli podniky opustit do 23:00. Dřívější zkušenosti podle něj totiž ukázaly, že po 22:00 lidé chodí v hloučcích po ulicích a nevědí, co s časem. Pokud by ale odešli až hodinu před půlnocí, zamířili by rovnou domů.

AHR i Gastronomická sekce Hospodářské komory očekávají znovuotevření debaty o kompenzacích. Zatím vláda schválila fungování programů COVID 2021, COVID Nepokryté náklady a kompenzačního bonusu. Ministerstvo práce by mělo připravit obnovení programu na podporu zaměstnanosti Antivirus, konkrétně příspěvku B. Od nové vlády zástupci podnikatelů očekávají ujištění, že náhrady stát podnikatelům vyplatí i v případě rozpočtového provizoria.

Foto: Petr Manuel Ulrych Loňská oznámení o zrušení trhů si prozíraví pořadatelé schovali Foto: Petr Manuel Ulrych

„Důrazně vyzýváme vládu, aby přijatá opatření skutečně vymáhala, neboť považujeme za nepřijatelné, že na opatření doplácí poctivě se chovající podnikatelé, zatímco černí pasažéři na ignorování pravidel vydělávají,“ dodala Gastronomická sekce Hospodářské komory ČR.

Společnost Storyous, která dodává do restaurací technologie a pokladní systémy, upozornila, že vláda opatření znovu přijímá na poslední chvíli a gastronomické provozy nemají čas se na ně připravit. Například skladové zásoby obvykle neřeší ze dne na den. „Zrušením vánočních trhů, uzávěrou restaurací ve 22:00 a omezením kapacity na 100 osob restaurace a další zařízení prakticky přichází o tradiční vrchol roku, tzn. vánoční večírky, oslavy a další eventy. Pokud byl už na začátku listopadu propad návštěvnosti restaurací v porovnání s rokem 2019 více než 20 procent, v prosinci se můžeme spolehlivě dostat na víc než 50 procent,“ uvedla pro ČTK za firmu Storyous Jana Kohoutová. Vláda by měla podle ní zavést testování i očkovaných lidí a zároveň pracovat na zvýšení proočkovanosti obyvatel.

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Soare sekt

Šest medailí pro Mucha Sekty ze soutěže O pohár Karla IV. 

Pod záštitou Cechu českých vinařů se v Kutné Hoře uskutečnila soutěž O pohár Karla IV. S velkou slávou se z dnešního slavnostního vyhlašování v klášteře svaté Voršily vracejí zástupci společnosti Soare sekt - degustátoři rozdělení do pěti komisí udělili produktům...

Číst více
Foto: Shutterstock.com (montáž: COT group)

Pod taktovkou VŠPJ o podnikání v turismu během pandemie

Včerejší druhé odborné online diskusní setkání ze série „Na slovíčko...", které připravila Katedra cestovního ruchu Vysoké školy polytechnické Jihlava (VŠPJ), bylo věnováno problematice podnikání v cestovním ruchu v pandemii.

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Pro a proti firemních večírků

Firemní večírky jsou v jakékoliv době způsobem, jak zaměstnancům poděkovat za jejich práci a umožnit jim potkat se neformálně napříč odděleními a pracovními pozicemi. Konkrétní zaměstnanci i jednotlivá oddělení firmy, kteří se v každodenním kontaktu běžně nepotkávají, mají ideální příležitost...

Číst více