Nový vzdělávací program Vegucation
Asociace kuchařů a cukrářů ČR a Česká veganská společnost vyhlašují nový certifikovaný vzdělávací program „Kuchař specialista pro přípravu rostlinné kuchyně“. Absolventi tohoto vzdělávacího programu získají teoretické a hlavně praktické znalosti v přípravě moderních jídel ze zeleniny, ovoce, obilovin, luštěnin, ze semínek, ořechů i alternativních surovin nahrazujících maso a mléko.
Tyto znalosti budou moci uplatnit nejen ve veganských a vegetariánských restauracích, ale i ve školních, nemocničních a závodních jídelnách. Stejně tak mohou využít takto vzdělané kuchaře i restaurace, které jsou otevřené nastupujícímu trendu zdravé bezmasé kuchyně, a také wellness hotely.
Program je určen pouze pro vyučené kuchaře a bude obsahovat 96 výukových hodin rozdělených do 12 seminářů. První pilotní běh bude probíhat od podzimu 2016 v Praze a bude rozdělen do šesti víkendových seminářů, vždy jeden víkend v měsíci. Pokud bude dostatečný zájem i z jiných měst republiky, bude posléze otevřen tento vzdělávací program i mimo Prahu.
Obsah vzdělávacího programu:
- Vegetariánství a rostlinná strava v souvislostech – historie, principy, přehled
- Pilíře civilizací – obiloviny a jejich příprava
- Superpotraviny za korunu – luštěniny a jejich příprava
- Od kořene k listu – zelenina I.
- Zahrádka na souši a v moři – zelenina II. a mořské řasy
- Ideální jídlo – ovoce
- Dobré pro zvířátka, skvělé pro člověka – semínka, ořechy, výhonky a klíčky
- Lepší než originál – alternativní náhražky živočišných potravin
- Sladké tečky a sladké vykřičníky – lehké i tradiční veganské dezerty
- Pět elementů – dochucování veganských jídel
- Alchymie v kuchyni – technologické postupy při přípravě veganských jídel
- Lehce na cvičišti, těžko na bojišti – marketing a ekonomika při podnikání ve vegetariánské oblasti
Hlavní lektor:
Program proběhne pod vedením Mgr. Jana Tomečka (34 let), který se již 16 let stravuje čistě rostlinnou stravou. Vystudoval Přírodovědeckou fakultu UK v Praze. Má několikaleté zkušenosti z gastronomických provozů (velké jídelny, catering, budování a provoz bistra). Zabývá se studiem vědeckých prací o rostlinné stravě a jejích účincích na lidské zdraví. Přednáší na tato témata a vede kurzy vaření a konzultace pro veřejnost.
Lektoři:
- Ing. Petr Tomeček – veganský šéfkuchař restaurace Etnosvět Praha
- Ing. Kateřina Halamová, Ph.D. – výživová poradkyně a lektorka Akademie léčivé výživy, studium tradičního lékařství Indie, Číny a Tibetu, organizátorka projektů Zdravá výživa a škola a Skutečně zdravá škola
- Patrik Čikara – kuchař s 30letou praxí a zkušenostmi ze Španělska, Itálie, Indie, Bali, Four Seasons Hotels, restaurace V Zátiší, Grand Cru atd.
- Mgr. Jana Hajrová – cukrářská výroba bez živočišných produktů, kavárna a catering VegTeg Praha
- Další odborníci z praxe jsou v jednání.
Cena vzdělávacího programu: 25 000 Kč
Cena pro členy AKC ČR a ČVS: 22 500 Kč
Předběžné přihlášky do programu:
Máte-li zájem se tohoto vzdělávacího programu zúčastnit, zašlete své jméno, adresu, telefon a kontaktní e-mail na adresu: projekty@akc.cz. Do předmětu e-mailu napište slovo Vegucation. Uzávěrka předběžných přihlášek je 25. 8. 2016. Počet míst je omezen!
Foto: -akc-
Jarní seminář karlovarské pobočky s Radkem Davidem
Karlovarská pobočka AKC ČR uspořádala 26. května jarní seminář vaření vedený Radkem Davidem. Seminář proběhl v krásných prostorech hotelu Carlsbad Plaza.
Moderní a minimalistické vaření Radka Davida bylo inspirativní pro všechny účastníky, a to nejen z Karlových Varů.
Radkův rukopis v důrazu na kvalitu surovin, pozitivní vztah k jídlu i jeho veselé a neformální uvádění všech jídel vytvořilo od začátku do konce skvělou atmosféru celého semináře. Děkujeme partnerům AKC ČR i Radkovi Davidovi za skvělý kulinářsky zážitek.
Text a foto: Tomáš Konopka,
člen karlovarské pobočky AKC ČR