Pohled pod pokličku AKC ČR

Vyhlášen XV. ročník přehlídky kuchařského umění žáků SOU a SOŠ

 
Lázeňský pohárek 2016

Kde jinde oslavit 700. výročí narození Karla IV., než v jeho milovaných Karlových Varech? A jak jinak oslavit toto výročí, než dobrotami ze švestek, které do českých zemí právě tento panovník nechal přivézt z Francie?

Propozice soutěže a přihlášky jsou již nyní na webových stránkách AKC ČR – www.akc.cz


Staňte se odborníkem na bezmasá jídla!

Potřebujete proškolit sebe nebo vaše kuchaře pro práci ve veganských a vegetariánských restauracích, ve školních, nemocničních a závodních jídelnách? Pracujete v restauraci wellness hotelu, nebo v moderní restauraci, která chce mít na jídelním lístku moderní bezmasé pokrmy? Zajímáte se o veganskou kuchyni a chtěli byste si rozšířit své znalosti?

 Právě pro vás je tu certifikovaný vzdělávací program „Kuchař specialista pro rostlinnou kuchyni“!

Absolventi tohoto vzdělávacího programu získají teoretické a praktické znalosti přípravy moderních jídel ze zeleniny, ovoce, obilovin, luštěnin, ze semínek, ořechů i alternativních surovin nahrazujících maso a mléko.

 Program je určen pro vyučené kuchaře a bude obsahovat 96 výukových hodin rozdělených do 12 seminářů. První pilotní běh bude probíhat od jara 2017 v Praze a bude rozdělen do šesti víkendových seminářů, vždy jeden víkend v měsíci. Pokud bude dostatečný zájem i z jiných měst republiky, bude tento vzdělávací program posléze otevřen i mimo Prahu.

Více informací naleznete na www.akc.cz.
Přihlášky a dotazy zasílejte na projekty@akc.cz.
 


Známe nejlepšího cukráře České republiky!

Výstaviště PVA EXPO Praha-Letňany se ve dnech 30. září a 1. října stalo dějištěm finále nejprestižnější cukrářské soutěže v České republice Cukrář roku – Bidvest Cup 2016.

 Ve čtyřech studiích se během dvou dnů utkalo v Letňanech sedm finalistů. Každý tým připravil podle svého originálního receptu šest porcí kavárenského dezertu za použití 5 surovin KLASA a šest porcí dezertu za použití čokolády Madagaskar 67,4 % kakaa nebo čokolády Brazil 66,8 % kakaa od firmy Callebaut.

Dalším úkolem soutěžících bylo přivézt a vystavit soutěžní úkol z korespondenčního kola – slavnostní výrobek bez omezení tvaru do hmotnosti 5 000 g na téma Karel IV. – a odborné porotě předložit degustační vzorek.

Nejlepším cukrářem České republiky se stal František Buchal z Cukrárny Buchalovi, Praha 9 – Čakovice (commis Kateřina Švestková). Druhé místo obsadila Denisa Drahotská ze Střední školy potravinářské Smiřice (commis Simona Dubiasová), třetí místo získala Tereza Minaříková ze Střední odborné školy a středního odborného učiliště Horky nad Jizerou (commis Lucie Zemanová).

Vedle soutěže Cukrář roku 2016 probíhaly také doprovodné soutěže, například o nejlepší chodský koláč, nejlepší cupcake či nejlepší palačinku.

Výherci doprovodných soutěží:

  1. Chodský koláč – Veronika Macháčková (SŠ a VOŠ cest. ruchu, České Budějovice)
  2. Cup cakes – Eva Holá (SŠ a VOŠ cest. ruchu, České Budějovice)
  3. Palačinky – Ladislav Floreán (SOŠ cest. ruch, obchod, služby a podnikání v hotelnictví, Bratislava)

 
Všechny výše zmiňované výrobky soutěžících cukrářů hodnotila odborná komise, která pracovala ve složení Pavlína Berzsiová (předsedkyně), Pavlína Permedlová, Alena Kirpalová, Petra Vránová a Vladimír Krofta.

www.akc.cz 

Foto: Michal Moučka

 

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Restauratérům i ubytovatelům se vracejí hosté

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...

Číst více
Foto: AHR ČR

Pavel Hlinka nositelem Gaspart Bonet Foundation Award

Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...

Číst více