Pohled pod pokličku AKC ČR – 12/2016

I kuchaři mají svoji olympiádu!

Ve dnech 22.–26. října probíhala v německém Erfurtu kuchařská a cukrářská vrcholná soutěž IKA 2016. Tato „kuchařská olympiáda“, která se koná každé čtyři roky, je pořádána již od roku 1900. Dvacátý čtvrtý ročník zaznamenal největší počet účastníků všech dob. Soutěží se zúčastnili kuchaři a cukráři z 59 zemí světa. O nejcennější medaile soutěžilo 30 národních týmů, 19 juniorských týmů, 19 týmů účelového stravování, 59 regionálních týmů, 85 soutěžících v carvingu a neuvěřitelných 802 individuálních soutěžících.

Absolutní prvenství si v soutěži národních týmů odnesl Singapur, na druhém místě bylo Finsko a třetí místo obsadilo Švýcarsko. V juniorské soutěži byli první Švédové, druzí Švýcaři a třetí junioři z Norska. Jaké bylo české zastoupení v soutěžích?

Asociace kuchařů a cukrářů České republiky vyslala na IKA 2016 dva své reprezentační týmy, seniorský a juniorský. Náš seniorský Národní tým AKC ČR, složený ze zkušených soutěžících a hlavně špičkových kuchařů, přivezl cenné bronzové medaile za oba své soutěžní úkoly. Tým ve složení Jan Horký (kapitán), Patrik Bečvář, Martin Svatek, Norbert Hojda, Petr Vlásek, Pavlína Klopfštoková (cukrářka), Tomáš Popp a Martin Jiskra (manageři týmu) splnil svůj cíl – připravit svoji prezentaci v kulinářském a cukrářském umění ve formě studeného stolu i své soutěžní tříchodové menu podávané v Restauraci národů v jasně rozpoznatelném, jednotném a uceleném stylu, připomínajícím výročí Karla IV. K tomuto účelu byla navázána i spolupráce s Fakultou umění a designu Ladislava Sutnara ZČU v Plzni. Studenti ateliéru keramiky pro Národní tým vytvořili unikátní inventář odkazující na korunovační svatováclavské klenoty.
  

Menu Národního týmu

Předkrm:

grilovaný candát, račí omáčka, marinovaný fenykl, terinka z říčních raků, fenyklové želé

Hlavní chod:

pečený daňčí hřbet s karotkovým purée, zvěřinové jelítko, smažené mačkané brambory, perniková omáčka, zelenina pošírovaná v másle

Dezert:

mousse z jogurtu s černým rybízem, zmrzlina ze zeleného ječmene, nugátový muffin, rybízová omáčka

 
Juniorský národní tým AKC ČR
, který se stabilizoval až těsně před olympiádou, se pod obětavým a zkušeným vedením manželů Stuparičových představil v následujícím složení: cukrář – Vladyslav Ryasnyy, kuchaři – Daniil Gorovoy, Filip Jarý, Veronika Přepechalová, Jakub Dejmek, Ondřej Šibůrek, pomocníci – Eliška Vostalová a Lea Svobodová. Tým dobře zvládl v časovém limitu nejen uvařit a vydat teplé menu, ale poradil si i s velmi těžkým druhým úkolem, totiž přípravou kompletního bufetu, který byl také prodáván návštěvníkům. Na svůj věk a zkušenosti odvedli soutěžící velmi profesionální a kvalitní práci. Jejich bufet, na rozdíl od ostatních, byl doslova vyjeden do poslední porce. Za svůj výkon získali diplom v obou disciplínách. Přijali to smutně, ale statečně. Vědí, že tato účast je pro ně obrovská zkušenost a posune je profesně zase dál. Na příští soutěži to už medaile prostě být musí, proto již nyní znovu začínají s přípravou.
  

Menu Juniorského národního týmu

Studený předkrm:

terinka ze sladkovodních ryb doplněná lososovou paštikou, větrníčkem plněným tataráčkem z lososa, okurkovým želé a křenovými perlami

Hlavní chod:

králík na tři způsoby s jemným purée ze žluté mrkve, dušenou pohankou s houbami, karotkovo-hořčicovou omáčkou a cibulovým glazé

Dezert:

jemný litý koláč z červené řepy podávaný s espumou z kozího sýra, malinovými sférami a levandulí provoněným parfait z červené řepy, malinovo-řepným gelem a sněhem z bílé čokolády

 
Úspěchy na této vrcholné soutěži slavili i ostatní soutěžící z České republiky. V kategorii účelového stravování soutěžil Bidvest Gastro Team, který získal bronzovou medaili a v regionálních týmech byl v soutěži za české kuchařské týmy nej­úspěšnější zlatý Czech Culinary Team ve hvězdném složení Radek David, Tomáš Konopka, Lukáš Skála, Lukáš Paluska, Tomáš Frištenský, Anna Baštýřová, Iveta Kropáčová a Jiří Středa. V jednotlivcích získali bronzové medaile Lukáš Čížek a Lukáš Ende. Své tradičně úspěšné zástupce měl i carving, disciplína ve vyřezávání z ovoce a zeleniny. Eliška Vostálová i Vojtěch Petržela získali zlato. Atmosféra byla po celou dobu dění fantastická a celá soutěž zase pozvedla kuchařské a cukrářské řemeslo o nějaký stupeň výše.

Další informace a fotografie na FB: www.facebook.com/narodnitymkucharu/ 
web týmu: www.czechculinary.eu 

www.akc.cz 

 

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Restauratérům i ubytovatelům se vracejí hosté

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...

Číst více
Foto: AHR ČR

Pavel Hlinka nositelem Gaspart Bonet Foundation Award

Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...

Číst více