Pohled pod pokličku AKC ČR – 11/2015

Kuchařem roku Tomáš Kourek

Vítězem soutěže Kuchař roku 2015/2016 se stal corporate executive chef restaurace The Pub Praha Tomáš Kourek. Finále XII. ročníku soutěže proběhlo 1. října na veletrhu FOR GASTRO & HOTEL na Výstavišti PVA EXPO Praha-Letňany.

 Foto: Michal Moučka

Foto: Michal Moučka

Soutěž o nejlepšího kuchaře České republiky, o titul „Kuchař roku 2015/2016″ je pořádána Asociací kuchařů a cukrářů ČR již od roku 1995. Historicky prvním Kuchařem roku se stal Vladislav Stuparič, kapitán Juniorského národního týmu AKC ČR, který byl letos předsedou odborné komise. Generálním partnerem této soutěže je společnost Bidvest Czech Republic. Letošní ročník soutěže přinesl následující výsledky.

1. místo:

Tomáš Kourek – corporate executive chef The Pub Praha

Soutěžní menu:

Předkrm: bažantí paštika s lanýži a bažantí prso s gremolatou, fazolky mungo se slaninou, krekr z chia semínek, šípkové pyré a kapustové velouté
Hlavní chod: kančí hřbet s lískooříškovým crumble, šalotkovo-malinové pyré, pohanka s liškami a klobáskou, pošírovaný tuřín, dýně a mango, jeřabinový curd
Dezert:
štrúdl z podzimního ovoce s pivním želé, ořechovou nougatinou, mandlovým frangipanem a skořicovou pěnou

2. místo:

Pavel Buchwaldek – šéfkuchař restaurace Zlatá Praha v Hotelu InterContinental

Soutěžní menu:

Předkrm: pomalu vařený kuřecí hřbet, prach z vlašských ořechů, celerové pyré, marinovaný řapíkatý celer, celer pečený v soli, jalovcová omáčka
Hlavní chod: pečené bažantí prso, dušené stehno, kapusta, houby, kaštanové pyré
Dezert:
makovec, švestkové pyré, švestky, zmrzlina z krémového sýra

3. místo:

Přemysl Douša – šéfkuchař restaurace Potrefená husa Albertov Praha

Soutěžní menu:

Předkrm: roláda z bažantího prsa zabalená ve slanině a bránici s bramborovým pudinkem, karamelizovanou šalotkou, cibulkou a doplněné o bažantí klobásku s jablečno-křenovým gelem
Hlavní chod: pečený kančí hřbet v chlebové krustě s ořechy, škubánky z brambor, topinamburu a krup, ragú z kančího hřbetu, dýně a tuřínu doplněné glazurovanou kapustou a dýňovým glace
Dezert:
čokoládovo-tvarohový dortík s medovými křupinkami, pečenou švestkou, levandulovým minutkovým chlebem a skořicovou zmrzlinou


Výsledky semifinále mezinárodní soutěže Global Chefs Challenge

Ve dnech 2.–4. října se v rámci veletrhu FOR GASTRO & HOTEL 2015 konalo semifinále mezinárodní soutěže Global Chefs Challenge určené pro kuchaře ze střední Evropy.

Své kuchařské umění v tomto semifinálovém kole ve 3 různých soutěžích poměřili kuchaři z České republiky, Rumunska, Maďarska, Polska a Německa. Kvalitu soutěžících posuzovala odborná porota složená z akreditovaných komisařů z 6 evropských zemí v čele s hlavním komisařem Carlo Sauberem z Lucemburska.

V nejprestižnější seniorské soutěži „Global Chefs Challenge“ měli kuchaři za úkol připravit během 3 hodin tříchodové menu pro 6 osob. V této soutěži nás velmi potěšila bronzová medaile, kterou získal pro Českou republiku Patrik Bečvář. Na druhé pozici se umístil Richárd Elek z Maďarska a zlatá medaile putovala do Německa zásluhou Tobiase Laabse.

Soutěž „Global Pastry Chefs Challenge“ se stala exhibicí maďarského zástupce Dávida Domonkose, který se prezentoval skulpturou s názvem ­„Am­brosia – pokrm bohů“. Bohužel náš zástupce Lukáš Skála (vítěz soutěže Cukrář roku 2013), na poslední chvíli ze zdravotních důvodů ze soutěže odstoupil. V závěrečném klání nadějných mladých kuchařů „Hans Buesch­kens Young Chefs ­Challenge“ putovala zlatá medaile opět do Německa, tentokrát zásluhou Marianuse von Hörstena, stříbrnou pozici získal pro Polsko Peter Bartosz a bronzovou Barnabás Hack z Maďarska.

Do finále celé soutěže, které proběhne příští rok při příležitosti světového kongresu WorldChefs Congress & Expo v řecké Soluni, se probojovali vítězové jednotlivých soutěží a zároveň druhý umístěný v soutěži Global Chefs ­Challenge.


ASOCIACE KUCHAŘŮ A CUKRÁŘŮ ČR pořádá vzdělávací seminář na téma:

Fotografujeme jídlo

Datum konání: 25. listopadu 2015
Místo konání: Showroom Nestlé Professional, Mezi Vodami 2035/31, 140 00 Praha 4
Doba konání:
9.00–14.30 hodin
Přednášející:
Martin Mašín

Ochutnáte:
• PRÁCI SE ZRCADLOVKOU • PRÁCI SE SVĚTLEM • PRÁCI S BARVAMI • ROZDÍL V POUŽITÍ OBJEKTIVŮ

Účastník semináře musí mít vlastní fotoaparát, umět svůj aparát ovládat – vědět, jak se ovládá čas a clona, musí vědět, co je ISO a barva světla, znát základní věci o kompozici.

Tempo semináře bude přizpůsobeno mírně pokročilým amatérským fotografům.

Cena semináře: Junior AKC ČR – 990 Kč, nečlen junior – 1 290 Kč, člen AKC ČR – 1 490 Kč, nečlen – 2 290 Kč

Všechny ceny jsou včetně 21 % DPH

www.akc.cz


 

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Restauratérům i ubytovatelům se vracejí hosté

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...

Číst více
Foto: AHR ČR

Pavel Hlinka nositelem Gaspart Bonet Foundation Award

Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...

Číst více