Pohled pod pokličku AKC ČR – 10/2016

Slovo prezidenta

Vážení členové asociace, příznivci gastronomie, přátelé,
blíží se volební valná hromada, kterou plánujeme na jaro roku 2017. Byl bych velmi rád, kdyby se široká členská základna soustředila na identifikaci a výběr členů nového představenstva.

Je za námi období mnoha změn, které ale ve svém důsledku příznivě ovlivnily naší současnou situaci. Je příjemné si říkat, že většina změn byla přínosná. Samozřejmě plánů a přání je vždy velké množství a je nutné vyhodnocovat priority a podle toho konat. Já se těším z toho, co se nám povedlo, že se nám podařilo udržet všechny významné partnery a přivést k nám další.

Úspěchem je i to, že náš tým je tváří Jídelních a lůžkových vozů, soutěžní týmy se připravují na reprezentaci v Erfurtu, Cukrář roku je za dveřmi a pobočka Šumava chystá dalšího Kapra. Určitě je na místě poděkovat i pobočce Severní Čechy za založení nové tradice, a to oslav Ladislava Nodla. Nezaháleli jsme ani v oblasti vzdělávání. Úspěšně jsme ukončili pilotní vzdělávací program pro kuchaře účelového stravování, připraven ke spuštění je vzdělávací program Kuchař specialista pro rostlinnou stravu a v novém roce budeme odborným garantem zajímavého programu na podporu praktického vyučování na učňovských školách.

Rád bych poděkoval všem za práci v Asociaci a za podporu a rozvoj gastronomie. Pokud usoudíte, že jdeme správným směrem, jsem připraven pokračovat ve svém snažení pro vás a těším se na další, kteří se přidají.

Přátelé, přeji vám všem krásný podzim a hodně odvahy a úspěchů ve vašem profesním i osobním životě

Miroslav Kubec, prezident AKC ČR


Druhý ročník Mistrovství Moravy a Slezska ve vaření kotlíkového guláše
  

Guláš je původně maďarský pokrm tvořený nakrájenými masovými kostkami v omáčce z cibule, kořeněné paprikou. Slovo je odvozeno z maďarského GULYA (stádo hovězího dobytka), ze kterého pochází maďarský název GULYÁS a z toho dále české GULÁŠ.

(Zdroj: Wikipedie)

  
Guláš, u nás oblíbený pokrm, má i svoje mistrovství. AKC, pobočka Severní Morava a Slezsko, pořádala dne 20. 8. 2016 na výstavišti Flora Olomouc 2. ročník Mistrovství Moravy a Slezska ve vaření kotlíkového guláše. Vařit tento pokrm tradičním způsobem na ohni přijely týmy z různých koutů naší vlasti. Podle propozic soutěže měly 2–5členné týmy připravit nejméně 5 litrů guláše za 4 hodiny.

Úderem desáté hodiny na olomouckém orloji rozdělali členové týmů oheň pod svými kotlíky a začali s přípravou guláše. Byl zde k vidění guláš z divočáka, hovězí kližky a také vepřové guláše z plecka nebo kýty. Varianty tohoto pokrmu jsou rozmanité. Po 4 hodinách vaření předkládali soutěžící své guláše na ohodnocení hodnoticí jury, která zasedla ve složení Šárka Rafajová (šéfkuchařka společnosti Sodexho), Ing. Václav Forman (předseda AKC, pobočky Severní Morava a Slezsko, certifikovaný komisař AKC ČR) a Karel Drápal (místopředseda AKC, pobočky Severní Morava a Slezsko, certifikovaný komisař AKC ČR), který byl předsedou hodnoticí jury. Určit pořadí nebylo snadné. Guláše byly výborné, týmy předvedly kvalitní výkony.

Ochutnat soutěžní guláše přišli také populární televizní a rozhlasový moderátor Alexandr Hemala a zpěvačka Marcela Holanová. Počasí nám přálo, celý den bylo krásně slunečno, takže se celá akce vydařila.

Na závěr bych chtěl poděkovat vedení výstaviště Flora Olomouc za podporu a vstřícnost.

Karel Drápal, místopředseda AKC ČR, pobočka Severní Morava a Slezsko

www.akc.cz 

Výsledky:

1. místo BRATŘI V TRIKU,
Olomouc (Tomáš Janíček, Josef Janíček)
2. místo IMAGE TEAM,
Čeladná, Beskydy (Marek Polach, Kamil Kula, Michaela Polachová)
3. místo GRYFNE FRELE,
Katovice, polské Slezsko (Izabela Zemla, Joanna Pahuda, Natalia Pahuda)

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Restauratérům i ubytovatelům se vracejí hosté

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...

Číst více
Foto: AHR ČR

Pavel Hlinka nositelem Gaspart Bonet Foundation Award

Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...

Číst více