Soutěž Cukrář roku 2016 vyhlašuje a pořádá Asociace kuchařů a cukrářů České republiky. Do soutěže se může přihlásit každý, kdo pracuje na pozici cukrář bez rozdílu věku. Soutěž se skládá ze dvou kol – korespondenční a finále. První kolo probíhá písemnou formou, druhé kolo potom praktickou ukázkou práce cukrářů v otevřeném cukrářském studiu před veřejností.
Soutěžní úkol korespondenčního kola:
Slavnostní výrobek bez omezení tvaru do hmotnosti 5 000 g na téma KAREL IV.
Termín zaslání přihlášek do korespondenčního kola soutěže je 30. 6. 2016:
soutěžící zašle recepturu s fotografií výrobku na adresu: AKC ČR, U Krbu 521/45, 108 00 Praha 10,
do druhého kola soutěže postoupí 8 nejoriginálnějších výrobků,
výrobky vybere odborná komise složená z certifikovaných komisařů AKC ČR,
hodnocení bude probíhat anonymně pod pořadovým číslem, které bude soutěžní práci přiděleno podle přijatých přihlášek,
postupující soutěžící dostanou písemnou zprávu o účasti v druhém kole soutěže,
všichni soutěžící, kteří se přihlásí do soutěže, získají zdarma členství v AKC ČR na rok 2017 a diplom za účast.
Druhé kolo soutěže, finále, se uskuteční 30. 9. – 1. 10. 2016 jako součást doprovodného programu veletrhu FOR GASTRO & HOTEL, na výstavišti PVA EXPO Praha-Letňany.
Finalisté budou soutěžit ve čtyřech plně vybavených gastrostudiích. Soutěžící budou mít za úkol přivézt hotový výrobek stejného vzhledu z prvního kola soutěže. Výrobek bude vystaven ve vitríně po celou dobu soutěže, může být vyroben jako atrapa nebo musí být jeho trvanlivost 48 hodin. Soutěžící předloží odborné komisi degustační vzorek vyrobený podle receptury. Degustační vzorek může být libovolného tvaru a nemusí být zdoben jako soutěžní výrobek.
2. soutěžní úkol připravovaný v otevřeném cukrářském studiu:
Dva druhy kavárenského dezertu po 6 kusech od každého druhu
1. druh kavárenského dezertu bude připraven za použití 5 surovin s označením Národní značka kvality KLASA
2. druh dezertu bude připraven za použití čokolády:
dezerty soutěžící vyrobí v časovém limitu v cukrářském studiu,
soutěžící může mít po celou dobu soutěže pomocníka (commis),
doporučená hmotnost kavárenského dezertu je 80 až 100 g,
dezert je vhodné na talíři dozdobit prostorovou ozdobou nebo malým doplňkem (ovoce, zmrzlina apod.).
Dezerty by měly být připraveny tak, aby mohly být součástí nabídky kavárenského sortimentu.
Současně budou probíhat otevřené soutěže pro všechny profesionální i amatérské cukráře, kteří rádi pečou a zdobí.
Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...
Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...
Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...