14. ročník soutěže Český kapr 2019

Na výstavišti v Českých Budějovicích proběhl ve dnech 21.–22. listopadu loňského roku v rámci gastronomické akce Gastrofest 2019 již 14. ročník kuchařské soutěže „Český kapr“. Téma znělo „Český kapr v moderní úpravě“. Akci pořádala AKC ČR, pobočka Šumava.

Soutěž byla tradičně dvoukolová. V prvním kole – korespondenční části – měli soutěžící za úkol dle propozic zpracovat a zaslat materiály, na jejichž základě pak odborná porota vybrala finalisty z každé soutěžní kategorie. Finalisté se následně utkali v praktické části, kde předvedli své kulinářské dovednosti. Finále aktuálního ročníku se zúčastnilo 12 juniorů a 11 seniorů, jejichž úkolem bylo před diváky a odbornou komisí připravit čtyři porce pokrmu včetně přílohy. Základní surovinou pro přípravu pokrmu byly filety českého kapra. V kategorii juniorů obsadil první místo ve zlatém pásmu Ondřej Kubů ze SOU gastronomie U krbu, Praha. Druhé místo ve zlatém pásmu obsadil Vojtěch Prášek z SPV hotelu InterContinental Praha a na třetím místě ve stříbrném pásmu skončil Raul Podrazil ze Střední školy gastronomie a služeb Liberec.

V kategorii seniorů obsadil první místo ve zlatém pásmu Jakub Duna z restaurace Mincovna Praha. Na druhém místě ve zlatém pásmu skončil Lukáš Kučera ze Švejk restaurantu, Hotel u Zeleného stromu z Nepomuku a na třetím místě se ve zlatém pásmu umístil Dušan Rybák ze SOŠ a SOU Horšovský Týn. Všichni soutěžící si ze soutěže odvezli hodnotné ceny, které věnovali partneři a sponzoři letošního ročníku soutěže Český kapr.

Foto: Michal Moučka

Vladimír VyhnisAsociace kuchařů a cukrářů ČR
pobočka Šumava
 

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Restaurační zahrádky ve „štatlu“ až do Silvestra

Zatímco v minulých letech končila sezona venkovního posezení u restaurací v centru Brna na konci října, letos si budete moci dát „škopek" nebo „červa" na zahrádce třeba na „Frajplacu" až konce roku. Městská část Brno-střed tak vyhověla žádostem...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Restauratéři mají kontrolovat bezinfekčnost, AHR požaduje změny

Dosluhující vláda Andreje Babiše zpřísnila proticovidová opatření – počínaje pondělím 1. listopadu bude muset personál restaurací kontrolovat u hostů doklad o bezinfekčnosti. Restauratéři se nové povinnosti přizpůsobí, Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ale varuje před dalším poklesem tržeb...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Etiketa jiných kultur: Se Španělem u stolu

Se zaujetím se u čtenářů setkal článek o dvou pilířích španělské kultury, který jsme publikovali před několika týdny. Vraťme se proto ještě jednou na Pyrenejský poloostrov a zastavme se u specifických rysů španělského stolování. A začít nemůžeme jinde než u legendárních...

Číst více