Zákazníci na zahrádkách budou muset sedět 1,5 m od sebe

Hosté na zahrádkách u restaurací od sebe budou muset sedět nejméně s odstupy 1,5 metru, pokud nebudou patřit k jednomu stolu. Při jídle a pití si budou moci sundat roušky, řekl včera novinářům vicepremiér Karel Havlíček. Na zahrádkách podle něj bude moci chodit obsluha. Provozovny se zahrádkou mohou mít otevřeno od 11. května, vnitřní prostory restaurací se budou moci zákazníkům otevřít o dva týdny později.

Hosté na zahrádkách, pokud nebudou patřit k jednomu stolu, budou muset sedět s min. 1,5m odstupy

„Zákazníci budou usazeni tak, že v rámci jednoho stolu budou moci sedět bez omezení,“ uvedl Havlíček. Poobědvat tak spolu budou moci rodina, přátelé i známí. Ostatní návštěvníci zahrádky pak budou muset být nejméně metr a půl od ostatních, a podle toho bude muset mít provozovatel rozmístěné stoly. Bude muset zajistit také stejný odstup od kolemjdoucích.

Restaurace nebudou muset dodržovat dvoumetrové odstupy, které jsou povinné v obchodech a dalších provozovnách. „Chtěli jsme vyjít vstříc menším provozovnám,“ vysvětlil to ministr. Pokud to však půjde, doporučuje ministerstvo zdravotnictví postavit stoly a židle tak, aby zákazníci seděli alespoň dva metry od sebe.

Podle majitele pražských podniků Duplex, Irish Times a Dubliner Seana Currana jsou opatření pro restaurační zahrádky v pořádku, sám je ale pravděpodobně v nejbližším možném termínu neotevře. „Nemyslím, že by se to ekonomicky vyplatilo. Stálo by víc zahrádky otevřít, než je ponechat zavřené,“ řekl ČTK. Všechny tři zařízení se nacházejí v centru Prahy a jsou do jisté míry závislá na turistech.

Restaurace budou muset podle nových pravidel vydezinfikovat stoly po každém zákazníkovi, výdejové okénko každé dvě hodiny. Návštěvníci budou muset mít možnost využít toalety ve vnitřních prostorách provozovny. Provozovatel bude muset kontrolovat, jestli mezi sebou dodržují zákazníci i uvnitř restaurace požadované rozestupy.

Do práce nebude smět přijít zaměstnanec, který bude mít tělesnou teplotu vyšší než 37 stupňů nebo bude projevovat příznaky onemocnění COVID-19. Ministerstvo zdravotnictví pak doporučuje, aby restaurace zajistily co největší odstupy mezi obsluhou a zákazníky. Provozovatelé by měli vytvořit vnitřní pokyn, jak mají zaměstnanci zacházet s rouškami a dalšími ochrannými prostředky. V restauracích by se neměla zapínat klimatizace.

Od 11. května se podle dřívějšího plánu vlády otevírají všechny obchody v nákupních centrech, zahrádky restaurací, kadeřnictví a kosmetická studia, muzea a galerie, zahrady zámků a hradů a venkovní prostory pro trénink sportovců profesionálů. K venkovním sportovištím pro trénink se otevřou i vnitřní prostory.

Foto: Shutterstock.com

 

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

CEN zveřejnil novou pečeť – European Tourism Covid-19 Safety Seal

Evropský výbor pro normalizaci (CEN) dne 19. května 2021 zveřejnil normalizační dokument stanovující požadavky a pokyny k omezení šíření onemocnění covid-19 v odvětví cestovního ruchu. Dokument byl vyvinut z iniciativy Evropské komise za spolupráce CEN a Mezinárodní organizace pro normalizaci (ISO).

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Roadshow AHR ČR odstartuje v Ostravě

Asociace hotelů a restaurací zve na první zastavení letošní Roadshow AHR ČR, které se koná v Ostravě 23. června 2021. Již tradiční půldenní odborná akce vám pomůže opět nastartovat podnikání a vydat se správným směrem, slibují organizátoři.

Číst více
Zdroj: Hospodářská komora ČR

Jak vidí budoucnost turismu politici? Vyslechněte předvolební debatu!

Co když zasáhne cestovní ruch další lockdown aneb jak na další vlnu pandemie? Jak na restart a rozvoj gastronomie? Zapojíme se opět do EET? Umíme podpořit ohrožené segmenty cestovního ruchu jako lázně a horská střediska? To jsou...

Číst více