Z profesní kuchyně AKC ČR – 6/2017

Seminář: Dorty a dortíky do každé cukrárny i kavárny.

Dne 22. dubna 2017 uspořádala pobočka Šumava AKC ČR v prostorách výrobny cukrárny a pekárny v areálu Střední školy zemědělské a potravinářské v Klatovech seminář na téma Dorty a dortíky do každé cukrárny i kavárny.

Seminář coby lektorky vedly Pavlína Ber­zsiová, viceprezidentka AKC ČR, a Alena Pechlátová, učitelka odborných předmětů.

Během semináře měli účastníci možnost osobně si vyzkoušet:

  • pečení korpusů s dekorem,
  • výroba mono a duo dortíků za použití korpusu s dekorem,
  • dezerty za použití jednoporcových a silikonových forem,
  • potahování ochucenou glazurou a pektinovým gelem,
  • jednoduché malé dezerty připravené z rolád,
  • dezerty do plastových pohárků.
  • dezerty za použití jednoporcových a silikonových forem,
  • potahování ochucenou glazurou a pektinovým gelem,
  • jednoduché malé dezerty připravené z rolád,
  • dezerty do plastových pohárků.
     

Všichni účastníci se zapojili do přípravy a výroby dortů i dortíků, vyzkoušeli si práci s jednotlivými druhy čokolády, kreativitu ve zdobení a v neposlední řadě i práci s cukrářskými barvami.

Text a foto: JUDr. Vladimír Vyhnis, AKC ČR, pobočka Šumava


Moravia Team zabojoval

Legendy o zbojnících Ondrášovi a Jurášovi (Ondráš žil v letech 1680–1715), kteří se pohybovali na území Moravskoslezských Beskyd, zaznívají na polské a české straně dodnes.

Kolegové z Polské asociace kuchařů pořádali letos již devátý ročník kuchařské soutěže „Festiwal kuchni zbójnickiej“ (Festival zbojnické kuchyně). Soutěž proběhla v neděli 30. dubna 2017. Letošní ročník se konal na místě skutečně symbolickém – na vrcholu hory Czantoria ve výšce 995 metrů nad mořem, na hranici Polska a České republiky. Pozvání na soutěž obdržel také Moravia Team – Karel Drápal a Marcela Bednářová, členové AKC ČR, pobočky Severní Morava a Slezsko. Na Czantorii přijeli soutěžit špičkoví kuchaři z různých koutů Polska. Byli zde také vítězové v soutěži o nejlepšího kuchaře Polska (obdoba naší soutěže Kuchař roku).

Na horu Czantoria je možné se dostat pouze lanovkou, a tak nakládání věcí, potřebných pro soutěžní klání, na sedačku lanovky bylo již samo o sobě hrdinským kouskem, hodným odvahy zbojníků.

Zadáním soutěže bylo připravit čtyři porce tradiční polévky, podávané na studeno („chlodnik“), a čtyři porce teplého pokrmu, jehož základní surovinou je jehněčí kotleta, s přílohami.

V soutěži se nám poměrně dařilo a náš Moravia Team obsadil celkově třetí místo. Do našich domovů jsme se večer vraceli s pohárem a vzpomínkami na krásně prožitý den a přátelskou atmosféru, kterou vytvořili naši polští kolegové.

ww.akc.cz

Karel Drápalmístopředseda ACK ČR, pobočky Severní Morava a Slezsko
 

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Restauratérům i ubytovatelům se vracejí hosté

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...

Číst více
Foto: AHR ČR

Pavel Hlinka nositelem Gaspart Bonet Foundation Award

Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...

Číst více