Z profesní kuchyně AKC ČR – 11/2018: Známe nejlepšího cukráře roku!

Výstaviště PVA EXPO Praha-Letňany se ve dnech 4. až 6. října stalo dějištěm finále nejprestižnější cukrářské soutěže v České republice Cukrář roku 2018 – Hollandia Cup.

Nejlepším cukrářem České republiky se stala Jana Šplíchalová ze Střední odborné školy a Středního odborného učiliště Horky nad Jizerou s commis Natálií Tůmovou. Druhou příčku obsadil Jiří Malina ze společnosti ARAMARK s commis Tomášem Konopkou, třetí místo získala Iva Roháčová z cukrářského studia Timinka – sladké umění s commis Helenou Fléglovou.

V neděli 7. října proběhly dvě doprovodné soutěže – Zdobený kynutý koláč a tradiční soutěž pořádající agenturou T&M CREATIVE – Memoriál Jaromíra Sadílka „O nejlepší tažený závin 2018″. Obě soutěže byly otevřené pro všechny profesionální i amatérské cukráře a pekaře bez rozdílu věku. V soutěži Zdobený kynutý koláč byla porotou vyhlášena dvě první místa. Jedno získal Bohumil Palounek z restaurace U Bohouše, druhé Anna Marvanová. V soutěži O nejlepší tažený závin cenu poroty i cenu diváků vyhrála Eva Kobylková z cukrárny Cukrář Skála. Úlohu v odborné porotě nedělních soutěží přijala paní Pavlína Berzsiová a pánové Jaroslav Fiala a Jan Pýcha.

 

Ve čtyřech studiích se ve třech dnech utkalo v Letňanech deset finalistů. Každý tým připravil podle svého originálního receptu šest porcí kavárenského dezertu za použití bílého jogurtu Hollandia a 3 surovin „Klasa“. Dále pak šest porcí restauračního moučníku za použití bílého jogurtu Hollandia a 3 surovin „Klasa“.

 Dalším úkolem soutěžících bylo přivézt a vystavit soutěžní úkol z korespondenčního kola – slavnostní výrobek bez omezení tvaru do hmotnosti 5 000 g na téma ­100. výročí vzniku Československa a odborné porotě předložit degustační vzorek.

Všechny výrobky soutěžících hodnotila odborná komise, v níž se role předsedkyně ujala Pavlína Berzsiová, dalšími komisařkami byly Alena Kirpalová, Petra Vránová a Lenka Juránková.

Blahopřejeme všem cukrářům, kteří se zúčastnili finále soutěže Cukrář roku 2018 – Hollandia Cup. Jmenovitě Františkovi Buchalovi s commis Nikol Urbanovou z Cukrárny Buchalovi, Nikole Kappiové s commis Nikolou Pražákovou ze SOŠ a SOU Horky nad Jizerou, Kateřině Švestkové s commis Karin Svobodovou z Cukrárny Buchalovi, Denise Drahotské s commis Nikolou Myškovou ze SŠ služeb, obchodu a gastronomie Hradec Králové, Vanesse Kantnerové s commis Pavlou Doležalovou ze SŠ zemědělské a potravinářské Klatovy, Barboře Šimůnkové s ­commis Eliškou Hebkou ze SŠ gastronomie a služeb Nová Paka a Veronice Michálkové s commis Veronikou Tomasovou ze SŠ služeb, obchodu a gastronomie Hradec Králové.

Děkujeme členům odborné komise za jejich práci, stejně jako partnerům, kteří soutěž podpořili – generálnímu partnerovi soutěže společnosti Hollandia a partnerům InterGast, Premium Gastro, Czech Tourism a Czech Specials, Robot Coupe, ABF, Chytré lékárničky, ILLE, Winterhalter, Auto Zrucký Dealer Nissan, Nektar Natura, Hotelová škola Klánovice, Mirel Vratimov a Fresh n´roll fólie, FOMI, Nestlé, Fiala, Hoffman Bohemia, Nordline, Templářské sklepy Čejkovice, Produkční agentura T & M Creative a Gastro report Minutka.

www.akc.cz  

Romana VodičkováAsociace kuchařů a cukrářů ČR
 

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Restauratérům i ubytovatelům se vracejí hosté

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...

Číst více
Foto: AHR ČR

Pavel Hlinka nositelem Gaspart Bonet Foundation Award

Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...

Číst více