Z profesní kuchyně AKC ČR – 11/2017

Kuchař roku 2017/2018

Výstaviště PVA EXPO Praha-Letňany se ve čtvrtek 5. října stalo dějištěm finále nejprestižnější kuchařské soutěže v České republice Kuchař roku 2017/2018. Nejlepším kuchařem České republiky se stal Jan Horký, šéfkuchař společnosti Compass Group Czech Republic. Druhé místo obsadil Patrik Bečvář, executive chef Francouzské restaurace v Obecním domě. Třetí místo získal David Král, sous chef Aureole Fushion restaurant & lounge.

V šesti studiích se během dopoledne a odpoledne utkalo dvanáct finalistů. Každý ze soutěžících připravil podle svého originálního receptu 4 porce soutěžního tříchodového menu s použitím hlavní suroviny. Tou byly pro předkrm pstruh duhový, pro hlavní jídlo kýta (ořech bez kosti) z jelena sika a minimálně jedna surovina od Bonduelle (cizrna, černý kořen nebo hrášek), pro dezert pak čokoláda Callebaut Saint Domingue 70% a čokoláda Callebaut Papouasie 35,8%.

Všechny výše zmiňované výrobky soutěžících kuchařů hodnotila odborná komise, jejímž předsedou byl Vladislav Stuparič, komisaři Martin Havel, Lukáš Uher, Václav Šmerda jr. a Václav Krejčík.

Global Chefs Challenge – European semifinals

V následujících dnech (6.–8. 10.) pokračovalo soutěžení v PVA EXPO Letňany již na mezinárodní úrovni. Do Global Chefs Challenge se přihlásilo celkem 34 soutěžících z 19 různých zemí. Soutěž otevřeli kuchaři junioři do 25 let v kategorii Young Chefs Challenge, druhý den je následovali cukráři v kategorii Global Pastry Chefs Challenge a klání uzavřeli kuchaři senioři v kategorii Global Chefs Challenge.

Vyhlášena byla první tři místa za každý region Evropy (sever, střed a jih). Soutěžící na prvních příčkách postupují v rámci celosvětového kongresu do finálového kola, které se uskuteční příští rok v červenci 2018 v Asii, přímo v Kuala Lumpur v Malajsii.

Za Českou republiku se zúčastnili v kategorii Young Chefs Challenge Vojtěch Petržela (vítěz soutěže Gastro Junior Brno – Bidfood Cup 2017), v kategorii Global Pastry Chefs Challenge obsadil druhé místo za střední Evropu František Buchal (Cukrář roku 2016/2017) a v kategorii Global Chefs Challenge se na 3. místě umístil Tomáš Kourek (Kuchař roku 2015/2016).
 

Vítězové v jednotlivých kategoriích a regionech Evropy:

Young Chefs Challenge (kuchaři junioři):

  • Severní Evropa – Aleksander Vartdal (Norsko)
  • Střední Evropa – Sandra Hofer (Německo)
  • Jižní Evropa – Andrea Tiziani (Itálie)
  • Global Pastry Chefs Challenge (cukráři):
  • Severní Evropa – Frida Bäcke (Švédsko)
  • Střední Evropa – Anna Maczák (Maďarsko)
  • Jižní Evropa – Marco Deidda (Itálie)
     

Global Chefs Challenge (kuchaři senioři):

  • Severní Evropa – Robbie Penman (Skotsko)
  • Střední Evropa – Balázs Adamek (Maďarsko)
  • Jižní Evropa – Francesco Cinquepalmi (Itálie)

 

Romana VodičkováAsociace kuchařů a cukrářů ČR
 

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Restauratérům i ubytovatelům se vracejí hosté

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...

Číst více
Foto: AHR ČR

Pavel Hlinka nositelem Gaspart Bonet Foundation Award

Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...

Číst více