V ČR je nyní nejvíce restaurací za deset let

Jednou z nejohroženějších skupin podnikatelů v důsledku epidemie koronaviru jsou provozovatelé restaurací. Ke konci loňského roku v ČR bylo 21 592 firem podnikajících ve stravování a pohostinství. Jde o největší počet za posledních deset let. Vyplývá to ze statistik společnosti Bisnode.

Ke konci loňského roku v ČR bylo 21 592 firem podnikajících ve stravování a pohostinství

Provozování restaurací, bister či kaváren je za běžných podmínek vysoce konkurenční, upozornila analytička Bisnode Petra Štěpánová. „Dlouhodobější výpadek většiny příjmů, kterým gastro podnikatelé nyní čelí, nemusí některé podniky ustát,“ dodala. Gastrobyznys, který v Česku zaměstnává desetitisíce lidí, se podle ní otřásá v základech.

„Propad tržeb v 3000 podnicích, kterým dodáváme pokladní systémy, činí 90 procent, což za měsíc představuje asi osm miliard korun. Odhadujeme proto, že bez pomoci státu až polovina restaurací po skončení výjimečného stavu znovu neotevře,“ řekl ředitel společnosti Storyous Igor Třeslín. Klíčové bude podle něj odpuštění odvodů za zaměstnance, přeřazení produktů a služeb v gastronomii do desetiprocentní sazby DPH, popřípadě přímá finanční injekce ze strany státu.

Ačkoliv se za posledních deset let počet restaurací v ČR více než zdvojnásobil, v roce 2019 bylo založeno 1445 nových podniků, což je nejméně od roku 2014. Současně loni zaniklo rekordní množství firem (621), nejvíc za posledních deset let a o čtvrtinu víc než v roce 2018.

Detailnější analýza Bisnode ukázala, že dvě pětiny společností podle klasifikace ČSÚ neuvádějí tržby. Roční tržby zhruba pětiny firem jsou do jednoho milionu firem a další pětina společností utrží mezi jedním a pěti miliony korun. Necelá desetina restaurací pracuje s obratem v intervalu od pěti do deseti milionů korun, sedm procent mezi deseti a třiceti miliony korun. Jen dvě firmy ze 100 mají roční tržby vyšší než 30 milionů korun.

„Restaurace jsou nyní pod obrovským ekonomickým tlakem. Nikdo neví, jak dlouho uzavření provozoven potrvá. Měsíční výpadek tržeb odhadujeme na 11 miliard. Tržby ustaly, náklady na mzdy a odvody zaměstnanců a další fixní náklady ale zůstaly,“ uvedla předsedkyně Sdružení pro zaměstnanecké stravování Linda Nejezchlebová.

Foto: Shutterstock.com

 

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Jakou budoucnost plánují politici cestovnímu ruchu, hotelnictví a gastronomii?

Rozhodujete se, komu v nadcházejících parlamentních volbách dát svůj hlas, i podle toho, jakou budoucnost plánují jednotlivé strany pro obor, který vás živí? Pomoci vám může anketa, kterou mezi lídry politických stran a uskupení provedla Asociace hotelů a restaurací...

Číst více
Foto: Ecocapsule

V horských pustinách i rušných podnicích

Všude tam přijdou vhod ty nejmodernější technologie. Rádi byste nabízeli pohodlné ubytování na vysoké hoře, ale chybí tam jakákoliv infrastruktura? Chcete v reálném čase vědět, jak se cítí hosté ve vaší restauraci? A potřebujete rychle rozdělovat úkoly,...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Technologická řešení v turismu

Automaty na bagety, různé pochutiny nebo nápoje nejsou dnes ničím neobvyklým. Jak moc svět cestovního ruchu proměňují různé technologie, je v současné době viditelné v každé jeho oblasti. Můžeme do určité míry hovořit o tzv. technologických trendech. Kromě...

Číst více