Tak nám neprodloužili nouzový stav, paní Müllerová

Včerejším rozhodnutím poslanecké  sněmovny skončí v neděli nouzový stav. Fajn, po tom mnozí volali. Ale co bude dál? To v tuto chvíli nikdo neví. Může se stát, že se otevřou restaurace. Existuje ale minimálně jeden důvod, proč by restauratéři neměli příliš jásat. 

V pondělí se možná otevřenou restaurace, nese to s sebou ale riziko pro provozovatele

Jak bude vypadat život v Česku od pondělního rána, co bude povoleno a jaké zákazy budou dál platit, není v tuto chvíli ve hvězdách, ale v rukou opozice a krajských samospráv. Čistě hypoteticky se může stát (prakticky k tomu ovšem nejspíš nedojde), že restauratéři budou moci otevřít. Někteří už avizovali, že to kvůli obavám z chaosu neudělají, dá se ale očekávat, že budou v menšině. Co se stane? To už jsme si vyzkoušeli v prosinci, kdy mohly restaurace po dlouhé pauze přivítat zákazníky. Byť za určitých omezení. Český zákazník je na to svoje „točené“ natěšený, takže se dá s úspěchem předvídat, že už v pondělí večer budou otevřené lokály praskat ve švech. Možná dobře, že konec nouzového stavu padnul na „suchý únor“, jinak by museli hospodští narychlo zateplovat předzahrádky. Na druhou stranu je to od zákonodárců vůči nám, kteří jsme se rozhodli v únoru abstinovat, trochu podlé. Příliš jste nám to neulehčili, dámy a pánové… 

Ale zpátky k tématu. Dá se jednoduše předpokládat, že touha po hospodské společnosti převáží nad obavami z covidu. Stejně rychle se podle mého názoru zaplní wellness centra. Mrazivé počasí tomu nahrává. Jen o něco pomaleji se budou vracet zákazníci do posiloven či bazénů, ale i tyto provozy se asi musí připravit na zájem, který už dlouho nezažily. Zkrátka a dobře, život se v těchto segmentech začne rychle vracet do starých kolejí. To je z pohledu podnikatele samozřejmě dobře. Má to však jedno velké ALE. Vývoj v posledních měsících ukazuje, že jako národ nejsme zrovna vzorem zodpovědnosti. Píšu to nerad, ale od zákazníků nejspíš nějaké extra obezřetné a ohleduplné chování čekat nemůžeme. A to s sebou samozřejmě nese riziko. Začnou-li počty nakažených po skončení nouzového stavu opět rychle stoupat, budou to bezpochyby opět restaurace a hotely, na které se ukáže jako na viníky. Bez ohledu na to, že teorii o pohostinských zařízeních jako jednom z hlavních zdrojů nákazy nikdo nikdy nepotvrdil. Právě naopak – v prosinci publikovaná data hovoří o tom, že mnohem pravděpodobněji se lidé nakazí covidem ve věznici, na svatbě či na pohřbu než v restauraci. Přesto je tu velké riziko, že vládní představitelé s poukazem na nezodpovědné chování lidí v restauracích opět významně zvednou ukazováček a potutelně poznamenají: „My jsme vám to říkali…“. 

V poslední době je v módě apelovat. I já si proto dovolím jeden apel na podnikatele v oboru horeca: Pojďte vládě nedat důvod k této škodolibé „radosti“. Právě se hraje o vaši budoucnost a odpovědnost je teď hlavně na vás. Nastavte si protiepidemická opatření a důsledně trvejte na jejich dodržování zákazníky. Pravděpodobně kvůli tomu nevyděláte tolik, kolik byste mohli, ale pořád víc, než během tvrdého lockdownu, který by mohl opět přijít. A že by byl pro obor horeca nejspíš fatální, snad netřeba dodávat…

Foto: Shutterstock.com

foto
Petr Manuel UlrychC.O.T. media
šéfredaktor portálu iCOT.cz
petr.ulrych@cot.cz
 

Autor

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Ecocapsule

V horských pustinách i rušných podnicích

Všude tam přijdou vhod ty nejmodernější technologie. Rádi byste nabízeli pohodlné ubytování na vysoké hoře, ale chybí tam jakákoliv infrastruktura? Chcete v reálném čase vědět, jak se cítí hosté ve vaší restauraci? A potřebujete rychle rozdělovat úkoly,...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Technologická řešení v turismu

Automaty na bagety, různé pochutiny nebo nápoje nejsou dnes ničím neobvyklým. Jak moc svět cestovního ruchu proměňují různé technologie, je v současné době viditelné v každé jeho oblasti. Můžeme do určité míry hovořit o tzv. technologických trendech. Kromě...

Číst více
Foto: Shutterstock.com a -pmu- (montáž: COT group)

Podcast: Jak technologie přetvářejí svět turismu

O technologických trendech, které proměňují oblast cestovního ruchu a hotelnictví, jsme v zářijovém podcastu hovořili se zakladatelem a majitelem hotelového systému Previo Pavlem Kotasem. Řeč byla mimo jiné o tom, jak se na vývoji technologií a zájmu o ně podepsala pandemie...

Číst více