Tak nám neprodloužili nouzový stav, paní Müllerová

Včerejším rozhodnutím poslanecké  sněmovny skončí v neděli nouzový stav. Fajn, po tom mnozí volali. Ale co bude dál? To v tuto chvíli nikdo neví. Může se stát, že se otevřou restaurace. Existuje ale minimálně jeden důvod, proč by restauratéři neměli příliš jásat. 

V pondělí se možná otevřenou restaurace, nese to s sebou ale riziko pro provozovatele

Jak bude vypadat život v Česku od pondělního rána, co bude povoleno a jaké zákazy budou dál platit, není v tuto chvíli ve hvězdách, ale v rukou opozice a krajských samospráv. Čistě hypoteticky se může stát (prakticky k tomu ovšem nejspíš nedojde), že restauratéři budou moci otevřít. Někteří už avizovali, že to kvůli obavám z chaosu neudělají, dá se ale očekávat, že budou v menšině. Co se stane? To už jsme si vyzkoušeli v prosinci, kdy mohly restaurace po dlouhé pauze přivítat zákazníky. Byť za určitých omezení. Český zákazník je na to svoje „točené“ natěšený, takže se dá s úspěchem předvídat, že už v pondělí večer budou otevřené lokály praskat ve švech. Možná dobře, že konec nouzového stavu padnul na „suchý únor“, jinak by museli hospodští narychlo zateplovat předzahrádky. Na druhou stranu je to od zákonodárců vůči nám, kteří jsme se rozhodli v únoru abstinovat, trochu podlé. Příliš jste nám to neulehčili, dámy a pánové… 

Ale zpátky k tématu. Dá se jednoduše předpokládat, že touha po hospodské společnosti převáží nad obavami z covidu. Stejně rychle se podle mého názoru zaplní wellness centra. Mrazivé počasí tomu nahrává. Jen o něco pomaleji se budou vracet zákazníci do posiloven či bazénů, ale i tyto provozy se asi musí připravit na zájem, který už dlouho nezažily. Zkrátka a dobře, život se v těchto segmentech začne rychle vracet do starých kolejí. To je z pohledu podnikatele samozřejmě dobře. Má to však jedno velké ALE. Vývoj v posledních měsících ukazuje, že jako národ nejsme zrovna vzorem zodpovědnosti. Píšu to nerad, ale od zákazníků nejspíš nějaké extra obezřetné a ohleduplné chování čekat nemůžeme. A to s sebou samozřejmě nese riziko. Začnou-li počty nakažených po skončení nouzového stavu opět rychle stoupat, budou to bezpochyby opět restaurace a hotely, na které se ukáže jako na viníky. Bez ohledu na to, že teorii o pohostinských zařízeních jako jednom z hlavních zdrojů nákazy nikdo nikdy nepotvrdil. Právě naopak – v prosinci publikovaná data hovoří o tom, že mnohem pravděpodobněji se lidé nakazí covidem ve věznici, na svatbě či na pohřbu než v restauraci. Přesto je tu velké riziko, že vládní představitelé s poukazem na nezodpovědné chování lidí v restauracích opět významně zvednou ukazováček a potutelně poznamenají: „My jsme vám to říkali…“. 

V poslední době je v módě apelovat. I já si proto dovolím jeden apel na podnikatele v oboru horeca: Pojďte vládě nedat důvod k této škodolibé „radosti“. Právě se hraje o vaši budoucnost a odpovědnost je teď hlavně na vás. Nastavte si protiepidemická opatření a důsledně trvejte na jejich dodržování zákazníky. Pravděpodobně kvůli tomu nevyděláte tolik, kolik byste mohli, ale pořád víc, než během tvrdého lockdownu, který by mohl opět přijít. A že by byl pro obor horeca nejspíš fatální, snad netřeba dodávat…

Foto: Shutterstock.com

foto
Petr Manuel UlrychC.O.T. media
šéfredaktor portálu iCOT.cz
petr.ulrych@cot.cz
 

Autor

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Restauratérům i ubytovatelům se vracejí hosté

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...

Číst více
Foto: AHR ČR

Pavel Hlinka nositelem Gaspart Bonet Foundation Award

Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...

Číst více