Stravenkový paušál chce zavést 39 procent firem

Stravenkový paušál jako alternativu ke stravenkám plánuje zavést 39 procent zaměstnavatelů. Zbytek firem se zatím nerozhodl nebo této možnosti spíše nevyužije. Příspěvek na jídlo je přitom podle 62 procent společností pro pracovníky nejžádanějším benefitem. Vyplývá to z průzkumu mezi 300 zaměstnavateli, který uskutečnil novy český startup LemonPay, který chce změnit stravenkový byznys v tuzemsku s vlastní univerzální platební kartou.

Stravenkový paušál jako alternativu ke stravenkám plánuje zavést 39 procent zaměstnavatelů

Stravenkový paušál přibližně dvě pětiny firem plánují podle obchodního ředitele LemonPay Petra Skoče zavést v prvním čtvrtletí příštího roku. Definitivní rozhodnutí podle průzkumu 82 procent podniků nechá až po schválení návrhu Poslaneckou sněmovnou. Poslanci daňový balík pro příští rok, jehož součástí stravenkový paušál je, v červenci v prvním čtení podpořili. Druhé čtení bude následovat pravděpodobně po prázdninách.

Ministerstvo financí navrhuje stravenkový paušál zavést jako alternativu ke stravenkám. Zaměstnanci by tak mohli dostat rovnou peníze na jídlo. Daňové zvýhodnění paušálu by podle ministerstva mělo zůstat stejné jako u stravenek. Zaměstnanci by částku měli dostávat vyúčtovanou samostatně, protože by neměla na rozdíl od mzdy podléhat povinným odvodům a daním.

Stravenky jsou nejrozšířenější firemní benefit. Firmy si mohou odečíst 55 procent hodnoty poukázky z daňového základu. Stravenky dostává kolem 1,3 milionu lidí. Mezi stravenkové firmy na českém trhu patří například značka Edenred. Její digitální karty využívá přes 300 tisíc zaměstnanců. Stravenková karta Sodexo má podle manažerky společnosti Terezy Knířové 350 tisíc uživatelů. Stravenky dále nabízí i společnost Chéque Déjeuner. LemonPay na trh vstoupila na začátku července. Do konce roku chce mít 25 tisíc držitelů, cílem je do tří let získat 250 tisíc aktivních uživatelů.

Foto: Shutterstock.com

 

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Co znamená volební výsledek pro cestovní ruch?

Pokud jste se při rozhodování o tom, komu ve volbách dát svůj hlas, řídili tím, co jednotlivé strany plánovaly v oblasti cestovního ruchu, máte zřejmě o budoucnosti oboru určitou představu. Jestliže jste ale volili podle jiných kritérií, projděte...

Číst více
Foto: PVA

FOR GASTRO & HOTEL poradí s technologiemi, vybavením i surovinami

Mezinárodní veletrh hotelového a restauračního zařízení, potravinářství a gastronomie FOR GASTRO & HOTEL pomůže podnikatelům v oblasti HoReCa již ve dnech 7. až 9. října. Nejvýznamnější značky oboru budou prezentovat své novinky v PVA EXPO PRAHA již pojedenácté. Jaké zajímavosti veletrh,...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Chystá se další rána pro restaurace?

Ministerstvo zdravotnictví naznačilo, že by v závěru tohoto týdne mohlo v reakci na rostoucí počty nakažených covidem-19 opět zpřísnit některá hygienická opatření. Ve hře je mimo jiné úprava režimu pro vstup do restaurací.

Číst více