Skoro 25 procent restaurací po karanténě neotevřelo

V pondělí 25. května se pro 73 dnech znovu otevřely vnitřní prostory restaurací, bister a barů. Čtvrtina podniků ale zůstala uzavřená. Informace vyplývá z dat společnosti Storyous, která dodává pokladní systémy do 3 000 podniků v Česku.

V pondělí 25. května se pro 73 dnech znovu otevřely vnitřní prostory restaurací, bister a barů

„Vnitřní prostory v pondělí 25. května otevřelo prakticky stejné množství restaurací jako v pátek. To znamená, že k provozovnám, které už vydávaly jídlo a pití s sebou, nikdo další nepřibyl. Je tak možné, že čtvrtina restaurací už vůbec neotevře,“ upozornil ředitel společnosti Storyous Igor Třeslín a dodal, že současné průměrné denní tržby se pohybují pouze na úrovni 62 procent v porovnání s únorem.

Jeden z důvodů, proč vykazují nízké zisky, je obava hostů navštěvovat restaurace. „Z našich průzkumů vyplývá, že až třetina lidí má kvůli strachu z nákazy koronavirem obavy chodit do restaurací,“ komentoval data z restaurací Igor Třeslín.

Právě z toho důvodu vznikl společný projekt Restu, Makra Cash & Carry a OneMenuQR od Storyous – Bezpečná restaurace. Ten sdružuje podniky, které se zavázaly dodržovat předepsané hygienické standardy, jako je například vzdálenost minimálně jeden a půl metru mezi stoly, vyznačený prostor pro čekání hostů nebo také možnost bezkontaktní platby.

Vyhledávač společnosti Restu od 20. května umožňuje ve svých aplikacích a na webu filtrovat ty restaurace, která tato pravidla dodržují.

Foto: Shutterstock.com

Čtěte také: O budoucnost oblíbených restaurací se bojí 7 z 10 Čechů

Byl spuštěn koncept Bezpečné restaurace

 

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

CEN zveřejnil novou pečeť – European Tourism Covid-19 Safety Seal

Evropský výbor pro normalizaci (CEN) dne 19. května 2021 zveřejnil normalizační dokument stanovující požadavky a pokyny k omezení šíření onemocnění covid-19 v odvětví cestovního ruchu. Dokument byl vyvinut z iniciativy Evropské komise za spolupráce CEN a Mezinárodní organizace pro normalizaci (ISO).

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Roadshow AHR ČR odstartuje v Ostravě

Asociace hotelů a restaurací zve na první zastavení letošní Roadshow AHR ČR, které se koná v Ostravě 23. června 2021. Již tradiční půldenní odborná akce vám pomůže opět nastartovat podnikání a vydat se správným směrem, slibují organizátoři.

Číst více
Zdroj: Hospodářská komora ČR

Jak vidí budoucnost turismu politici? Vyslechněte předvolební debatu!

Co když zasáhne cestovní ruch další lockdown aneb jak na další vlnu pandemie? Jak na restart a rozvoj gastronomie? Zapojíme se opět do EET? Umíme podpořit ohrožené segmenty cestovního ruchu jako lázně a horská střediska? To jsou...

Číst více