Skoro 25 procent restaurací po karanténě neotevřelo

V pondělí 25. května se pro 73 dnech znovu otevřely vnitřní prostory restaurací, bister a barů. Čtvrtina podniků ale zůstala uzavřená. Informace vyplývá z dat společnosti Storyous, která dodává pokladní systémy do 3 000 podniků v Česku.

V pondělí 25. května se pro 73 dnech znovu otevřely vnitřní prostory restaurací, bister a barů

„Vnitřní prostory v pondělí 25. května otevřelo prakticky stejné množství restaurací jako v pátek. To znamená, že k provozovnám, které už vydávaly jídlo a pití s sebou, nikdo další nepřibyl. Je tak možné, že čtvrtina restaurací už vůbec neotevře,“ upozornil ředitel společnosti Storyous Igor Třeslín a dodal, že současné průměrné denní tržby se pohybují pouze na úrovni 62 procent v porovnání s únorem.

Jeden z důvodů, proč vykazují nízké zisky, je obava hostů navštěvovat restaurace. „Z našich průzkumů vyplývá, že až třetina lidí má kvůli strachu z nákazy koronavirem obavy chodit do restaurací,“ komentoval data z restaurací Igor Třeslín.

Právě z toho důvodu vznikl společný projekt Restu, Makra Cash & Carry a OneMenuQR od Storyous – Bezpečná restaurace. Ten sdružuje podniky, které se zavázaly dodržovat předepsané hygienické standardy, jako je například vzdálenost minimálně jeden a půl metru mezi stoly, vyznačený prostor pro čekání hostů nebo také možnost bezkontaktní platby.

Vyhledávač společnosti Restu od 20. května umožňuje ve svých aplikacích a na webu filtrovat ty restaurace, která tato pravidla dodržují.

Foto: Shutterstock.com

Čtěte také: O budoucnost oblíbených restaurací se bojí 7 z 10 Čechů

Byl spuštěn koncept Bezpečné restaurace

 

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Ecocapsule

V horských pustinách i rušných podnicích

Všude tam přijdou vhod ty nejmodernější technologie. Rádi byste nabízeli pohodlné ubytování na vysoké hoře, ale chybí tam jakákoliv infrastruktura? Chcete v reálném čase vědět, jak se cítí hosté ve vaší restauraci? A potřebujete rychle rozdělovat úkoly,...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Technologická řešení v turismu

Automaty na bagety, různé pochutiny nebo nápoje nejsou dnes ničím neobvyklým. Jak moc svět cestovního ruchu proměňují různé technologie, je v současné době viditelné v každé jeho oblasti. Můžeme do určité míry hovořit o tzv. technologických trendech. Kromě...

Číst více
Foto: Shutterstock.com a -pmu- (montáž: COT group)

Podcast: Jak technologie přetvářejí svět turismu

O technologických trendech, které proměňují oblast cestovního ruchu a hotelnictví, jsme v zářijovém podcastu hovořili se zakladatelem a majitelem hotelového systému Previo Pavlem Kotasem. Řeč byla mimo jiné o tom, jak se na vývoji technologií a zájmu o ně podepsala pandemie...

Číst více