Restauratéři mají kontrolovat bezinfekčnost, AHR požaduje změny

Foto: Shutterstock.com Od 1. listopadu přibude restauratérům nová povinnost – kontrola bezinfekčnosti hostů Foto: Shutterstock.com

Dosluhující vláda Andreje Babiše zpřísnila proticovidová opatření – počínaje pondělím 1. listopadu bude muset personál restaurací kontrolovat u hostů doklad o bezinfekčnosti. Restauratéři se nové povinnosti přizpůsobí, Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ale varuje před dalším poklesem tržeb gastronomických provozů a navrhuje určité úpravy – mimo jiné zrušení limitu počtu hostů u stolu.

Personál restaurací či barů nebude podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha lidem, kteří nemají doklad o dokončeném očkování, v poslední době neprodělali nemoc covid-19 nebo nemají platný negativní test na koronavirus, moci povolit vstup nebo poskytnout službu. Znamená to podle něj pro podnikatele stravovacích zařízení určité nepohodlí, vzhledem k rychlejšímu šíření koronaviru to ale ministr považuje za nutné opatření.

Nařízení není podle Vojtěcha nic nového. Bezinfekčnost musejí kontrolovat třeba pořadatelé hromadných akcích či provozovatelé služeb. Pokud by některý zákazník odmítl doklad předložit, může to podle Vojtěcha řešit hygiena či policie. Restauratér bude odpovědný za kontrolu dokladu. Host bude povinen certifikát předložit a bude ručit za to, že není falešný. Jinak by ho čekal postih.

Zástupci gastronomického odvětví podle informací ČTK Vojtěcha žádali, aby zachoval hrazené preventivní testy na covid-19 ze zdravotního pojištění. Vláda ale včera schválila, že tyto testy budou mít od 1. listopadu hrazené jen lidé do 18 let, se zahájeným očkováním a kontraindikací. Podle prezidenta AHR Václava Stárka to povede k dalšímu snížení motivace zákazníků služby všeobecně čerpat. „PCR test znamená pro zákazníka náklad 800,- Kč za tři dny pro možnost čerpání jakékoliv služby. Absence možnosti provedení samotestů na místě zasáhne rovněž stravovací i ubytovací služby,“ uvedl Stárek, podle kterého včerejší rozhodnutí poškodí jak občany Česka, tak poskytovatele služeb a povede k jejich dalším ztrátám.

„Dle studií jsou již nyní pro 65 procent zákazníků epidemiologická omezení důvodem menší četnosti návštěv restaurací. Navíc 45 % zákazníků považuje domácí setkávání za částečnou nebo úplnou náhradu návštěvy restaurací,“ uvedl v tiskové zprávě Václav Stárek s odkazem na údaje společnosti Data Servis Informace. Vláda by podle prezidenta AHR měla restauratérům související ztráty kompenzovat. Za vhodné považuje jejich zařazení, za určitých podmínek, do programu na podporu zaměstnanosti Antivirus, který kabinet plánuje uplatnit u automobilových firem.

Vláda by také podle Stárka měla upustit od omezení počtu hostů v gastronomických zařízení. Zákazníci musejí být od sebe minimálně 1,5 metru, u stolu může sedět nejvýše šest lidí. Pokud bude personál bezinfekčnost hostů kontrolovat, nejsou takové restrikce podle něj na místě.

„Kontroly bezinfekčnosti v restauračních zařízeních považujeme za rozumné a v některých zemích v zahraničí už takto běžně fungují,“ uvedla Jana Kohoutová za společnost Storyous, která do restaurací dodává technologie a pokladní systémy. Podle Kohoutové je možné, že některé hosty opatření odradí. „Je to ale lepší cesta, než opětovné uzavření provozů, které by pro ně bylo likvidační,“ dodala.

Přestože kontrola bezinfekčnosti se nebude vztahovat na stravovací provozy v obchodních centrech, předseda výkonného výboru Asociace nákupních center Jan Kubíček věří, že se zákazníci budou chovat zodpovědně a bezinfekčnost budou připraveni prokázat na vyžádání.

Ve stravovacích provozech dosud stačilo mít vyvěšenou informaci, že obsloužen bude jen host, který splňuje bezinfekčnost.

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Restauratérům i ubytovatelům se vracejí hosté

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...

Číst více
Foto: AHR ČR

Pavel Hlinka nositelem Gaspart Bonet Foundation Award

Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...

Číst více