Restaurace zavedly výdejní okna a zaměřují se na rozvoz

S účinností od 14. 3. 2020 od 06:00 do úterý 24. března 06:00 zakázal kabinet přítomnost veřejnosti v provozovnách stravovacích služeb. Restaurační řetězce proto začaly upravovat provoz tak, aby i za současných zpřísněných opatření mohly aspoň částečně pokračovat v provozu. Některé podniky proto vytvořily provizorní výdejní okénka. Kromě toho chystají také posílení rozvozu objednávek. Část podniků je ale zavřená úplně.

S účinností od 14. 3. 2020 od 06:00 do úterý 24. března 06:00 zakázal kabinet přítomnost veřejnosti v provozovnách stravovacích služeb

Provozovatele restaurací rozhodnutí vlády s okamžitou účinností překvapilo, někteří se podle zjištění zpravodajů ČTK snažili zásoby surovin pro vaření o víkendu zakonzervovat, jiní se je rozhodli rozdat. Část restaurací zřídila prodej jídel přes okénko nebo posílila rozvoz, o který se budou starat například číšníci. Přesto analytici očekávají, že přijatá opatření finančně postihnou nejhůře právě provozovatele restaurací.

Na situaci zareagovala i společnost Dáme jídlo, která zajišťuje rozvoz jídel z restaurací. „S našimi partnery z řad restaurací pracujeme na tom, abychom i nadále zajistili potřebnou dostupnost našich služeb v rámci celé České republiky a zároveň tím podporujeme i jejich provoz, který by nyní jinak v naprosté většině případů musel být minimálně na deset dní přerušen,“ uvedl Filip Fingl, výkonný ředitel Dáme jídlo. Zároveň dodal, že je společnost připravena přijmout nové restaurace, které doposud služeb rozvozu nevyužívaly, a umožnit jim možnosti platformy Dáme jídlo okamžitě využít.

Pomoci restauracím je připraven i poskytovatel pokladních zařízení Storyous. I on má v plánu brzy rozšířit svůj pokladní systém pro objednávky jídla s sebou, aby tuto možnost mohly využívat i restaurace, které ji zatím nenabízely. „Pracujeme také na zrychlené integraci s Wolt a Uber Eats, aby si lidé mohli v co nejvyšší míře objednávat z restaurací online, zaplatit kartou z domova a jídlo si v restauraci jenom vyzvednout, nebo nechat dovézt kurýrem,“ uvedl šéf firmy Igor Třeslín.

Foto: Shutterstock.com

 
 

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Restauratérům i ubytovatelům se vracejí hosté

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...

Číst více
Foto: AHR ČR

Pavel Hlinka nositelem Gaspart Bonet Foundation Award

Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...

Číst více