Průzkum: O osud restaurací se obává více Čechů než na jaře

O osud restaurací se nyní obává 75 procent Čechů, více než na jaře. Problémy u stravovacích zařízení při první vlně pandemie koronaviru připouštělo 35 procent lidí, v současné době je o nich přesvědčena více než polovina. Jen čtyři procenta Čechů si myslí, že restaurace se z krize dostanou bez obtíží. Vyplývá to z nového průzkumu společnosti Up Česká republika.

O osud restaurací se nyní obává 75 procent Čechů, více než na jaře

Stravovací zařízení se mohou z rozhodnutí vlády znovu otevřít veřejnosti. V provozu budou moci být od 06:00 do 22:00. Obsluhovat budou smět usazené hosty, u jednoho stolu budou moci sedět nejvýše čtyři lidé. Kapacitu budou restaurace smět obsadit maximálně na polovinu. Přes otevření nemají restaurace vyhráno, uvedl generální ředitel UP ČR Stéphane Nicoletti. Podle průzkumu bude 22 procent lidí chodit do gastronomických zařízení méně často než dříve, čtvrtina lidí v nich plánuje omezit útratu.

Stravenkové firmy se snaží motivovat lidi k návštěvě restaurací, odměňují je za útraty. Do programu Up ČR je zapojeno přes deset tisíc podniků, uživatelé eStravenky v nich za každých 100 korun dostanou deset bodů. Za 100 bodů jim Up ČR na kartu připíše 100 korun. Uživatelé stravenkových karet Sodexo z útraty v restauracích a u dalších vybraných partnerů mohou získat zpět až 15 procent zpět. Pokud majitel karty v daném měsíci vydá v podnicích alespoň 2 000 korun.

Sodexo Benifity zároveň restauracím nabízí bezúročné půjčky ve formě zálohy až do výše 80 procent toho, co od června do září průměrně proplácely ve stravenkách. Na program firma vyčlenila až 150 milionů korun. „V nejbližších dnech budeme restaurace s touto nabídkou pomoci kontaktovat,“ dodala manažerka komunikace Sodexo Tereza Knířová.

Restaurace se musely veřejnosti uzavřít 14. října. Podle výzkumné společnosti Nielsen gastronomické odvětví každý den uzavření ztrácí na tržbách 414 milionů korun. Do konce roku by mohl být propad až 70 miliard korun.

Foto: Shutterstock.com

 

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Restaurační zahrádky ve „štatlu“ až do Silvestra

Zatímco v minulých letech končila sezona venkovního posezení u restaurací v centru Brna na konci října, letos si budete moci dát „škopek" nebo „červa" na zahrádce třeba na „Frajplacu" až konce roku. Městská část Brno-střed tak vyhověla žádostem...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Restauratéři mají kontrolovat bezinfekčnost, AHR požaduje změny

Dosluhující vláda Andreje Babiše zpřísnila proticovidová opatření – počínaje pondělím 1. listopadu bude muset personál restaurací kontrolovat u hostů doklad o bezinfekčnosti. Restauratéři se nové povinnosti přizpůsobí, Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ale varuje před dalším poklesem tržeb...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Etiketa jiných kultur: Se Španělem u stolu

Se zaujetím se u čtenářů setkal článek o dvou pilířích španělské kultury, který jsme publikovali před několika týdny. Vraťme se proto ještě jednou na Pyrenejský poloostrov a zastavme se u specifických rysů španělského stolování. A začít nemůžeme jinde než u legendárních...

Číst více