Jak ušetřit na dodávkách energií?

Platby za elektřinu a plyn bývají velkou částí nákladů hotelu či restaurace. Jana Pavlíčka a Miroslava Peška, vedoucího obchodního oddělení elektřiny a senior manažera technické podpory ve společnosti Česká energie, jsme se proto zeptali, jak lze ušetřit a na co se zaměřit při výběru dodavatele energií.

Jan Pavlíček: Může jít o úsporu finanční i časovou, která se odvíjí od klientského servisu dodavatele. Úspor se dá dosáhnout výběrem dodavatele, jenž nabízí dobrou cenu za komoditu a služby odpovídající potřebám odběratele. Podnikatel by si měl uvědomit, do jaké kategorie jako odběratel spadá a co od dodavatele vedle výhodné ceny očekává. Aktivně se zajímat o cenu komodity u různých dodavatelů se podnikatelům vyplatí. Doporučil bych to hlavně těm, kteří zatím dodavatele neměnili – právě první změnou lze významně uspořit. Další možností je optimalizovat odběrné místo z hlediska technického nastavení. I když se tato optimalizace týká regulované ceny energie, na niž nemá obchodník přímý vliv, z ­praxe víme, že tak je někdy možné dosáhnout větší úspory, než samotnou změnou dodavatele. Na optimalizaci se může zaměřit i firma, která přebírá nové prostory a s nimi předem nastavené parametry odběrného místa, které nemusí odpovídat jejím potřebám. V neposlední řadě se lze soustředit na hospodárné nakládání s energiemi.

Miroslav Pešek: Zajímal bych se také o způsob fakturace od dodavatele energií. Když podnikateli přijde přehledná faktura, formátem přizpůsobená jeho účetnímu programu, rychleji ji zpracuje. Tím šetří čas. Klienti, kteří téma vnímají komplexněji, už také začali do budoucích úspor investovat. Mění osvětlení na LED nebo novinkou je přechod na ekologičtější a úspornější tepelná čerpadla.

Jana Bohutínská

 

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Restauratérům i ubytovatelům se vracejí hosté

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...

Číst více
Foto: AHR ČR

Pavel Hlinka nositelem Gaspart Bonet Foundation Award

Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...

Číst více