O budoucnost oblíbených restaurací se bojí 7 z 10 Čechů

O budoucnost svých oblíbených restaurací se bojí sedm z deseti Čechů. Obavy, že kvůli koronaviru a souvisejícím vládním opatřením oblíbený podnik bude muset zavřít nebo omezit provoz, mají dvě pětiny lidí. Přesto část Čechů přiznala, že bude nyní navštěvovat restaurace méně často než před krizí a omezí běžnou útratu. Vyplývá to z průzkumu společnosti Up Česká republika, která poskytuje zaměstnanecké benefity.

O budoucnost svých oblíbených restaurací se bojí sedm z deseti Čechů

Možnost setkávat se v restauracích s rodinou a přáteli při nouzovém stavu postrádaly dvě třetiny lidí. Pracovní schůzky u jídla chyběly téměř polovině Čechů, třetina zaměstnanců postrádala možnost pročistit si v restauraci hlavu o polední pauze.

V průzkumu ale zhruba pětina Čechů uvedla, že bude restaurace po znovuotevření navštěvovat méně často než před krizí. Běžnou útratu omezí 16 procent lidí. „Podpora restaurací ze strany státu je zcela nedostatečná. Jejich přežití bude proto záležet především na tom, jak rychle se do nich vrátí hosté, jak často budou chodit a kolik budou utrácet. Restaurace nyní potřebují své hosty více než kdy jindy, aby zase mohly nastartovat svůj byznys,“ uvedl generální ředitel společnosti Up Česká republika Stéphane Nicoletti.

Stát pro firmy zasažené v souvislosti s koronavirem připravil například možnost čerpání úvěrů se státní zárukou v rámci programu COVID. Do třetí vlny vyčlenil 150 miliard korun, Českomoravská záruční a rozvojová banka bude moci ručit za půjčky až do 500 miliard korun. Podpora by se tak měla dostat až k 150 tisícům podnikatelů.

V období restrikcí klesly podle projektu Česko v datech útraty v restauracích na polovinu, největší pokles byl v Praze. Roční tržby gastronomického odvětví jsou zhruba 154 miliard korun. Výpadek v jeho tržbách tak bude podle odhadu společnosti Edenred činit zhruba 20 miliard korun.

Kvůli zamezení šíření koronaviru měli Češi od 14. března zakázán vstup do restaurací, hospod i kaváren. Podniky mohly občerstvení prodávat přes výdejní okénka nebo rozvoz. Na zahrádkách mohly začít hosty obsluhovat od 11. května. Vnitřní prostory stravovacích zařízení se mohly otevřít v pondělí. Mezi 23:00 a 06:00 ale musejí být pro veřejnost zatím dále uzavřené.

Průzkum společnost Up Česká republika provedla mezi více než 500 respondenty.

Foto: Shutterstock.com

 

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Předvolební otázka za miliardy: Jak pomoct cestovnímu ruchu?

Česká unie cestovního ruchu zve na online tiskovou konferenci s názvem „Předvolební otázka za miliardy: Jak pomoct cestovnímu ruchu?". Kromě novinářů jsou zváni i zástupci odborné veřejnosti. Tisková konference proběhne 22. června od 15 hodin.

Číst více
Foto: Shutterstock.com

CEN zveřejnil novou pečeť – European Tourism Covid-19 Safety Seal

Evropský výbor pro normalizaci (CEN) dne 19. května 2021 zveřejnil normalizační dokument stanovující požadavky a pokyny k omezení šíření onemocnění covid-19 v odvětví cestovního ruchu. Dokument byl vyvinut z iniciativy Evropské komise za spolupráce CEN a Mezinárodní organizace pro normalizaci (ISO).

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Roadshow AHR ČR odstartuje v Ostravě

Asociace hotelů a restaurací zve na první zastavení letošní Roadshow AHR ČR, které se koná v Ostravě 23. června 2021. Již tradiční půldenní odborná akce vám pomůže opět nastartovat podnikání a vydat se správným směrem, slibují organizátoři.

Číst více