×

Velká cena cestovního ruchu 2021/2022 začíná. Přihlaste svůj projekt.

Made in Vysočina. Objevte pochoutky s příběhem  

Foto: Shutterstock.com Loni získal certifikát pomazánkový kozí sýr Foto: Shutterstock.com

Babí léto pomalu spěje do finále. Vychutnejte si poslední záchvěvy slunečních dní a rozjeďte se hýčkat chuťové pohárky. Přestaňte pro jednou počítat kalorie a ochutnejte Vysočinu na talíři takovou, jaká ve skutečnosti je. Dobrou chuť!

Malebná Vysočina se táhne kolem všemi zatracované dálnice D1, kde se občas opravdu „spěchá“ notně pomalu. Přitom postačí jen odbočit a můžete se vydat vstříc gastronomickým svodům. Už po první zastávce se na chronické kolony budete koukat jinýma očima. Považujte je za záminku k degustaci, která pohladí na jazyku. Kraj ryze bramborový rozhodně dokáže překvapit. Zajímá vás, jaké výrobky získaly ocenění Regionální potravina kraje Vysočina pro rok 2021? Známe odpověď!

Česká whisky, dobrá whisky

Dost možná byste na Vysočině čekali mnohé, jen whisky ne. Jak už tomu tak bývá, zdání klame. Trebitsch Old Town Distillery si drží jedinečný status – prvního a zároveň jediného českého výrobce whisky u nás. Gratulujeme!

Trebitsch Czech Single Malt Whisky 6 obhájila vítězství značky Regionální potravina kraje Vysočina v kategorii alkoholické a nealkoholické nápoje a své zlatavé barvě vděčí šestiletému zrání v dubových sudech. Ochutnejte prémiový český slad a připijte si na zdraví. Jako první se představí typické aroma vanilky, které následně získává na jemnosti a plné chuti díky prvotřídním místním surovinám.

Trebitsch Old Town Distillery si získává renomé také ve světě, není se však čemu divit, kvalita si své publikum najde vždycky. Láká vás třebíčskou whisky poválet na patře i na jazyku v příhodném prostředí? Kde jinde, než v třebíčské židovské čtvrti v domě patřící na seznam památek UNESCO. Přesně tady se usadil netradiční Trebitsch Whisky Bar & Distillery Shop, který nabízí doposud všechny vyráběné druhy whisky Trebitsch. A nezapomeňte, že whisky nemůže nechutnat, to jste jen doposud nenašli tu pravou.

 

Zdroj: Shutterstock.com

Redakční tip:

Vyzkoušejte také Trebitsch Czech Single Malt Whisky 43%, tato čtyřiatřicítka s charakteristickou medovou barvou s delikátností vanilky a karamelu doplněná o rašelinové nakouření ostatně nemá chybu!

Kozí mléko je trendy a pomazánkový kozí sýr vítězem!

Příznivé účinky kozího mléka jsou světu známé už nějaký ten pátek, přesněji několik pátků v pořadí, již z období starých Římanů. Dopřejte si ke svačince nebo snídani bio pomazánkový kozí sýr, jež obhájil vítězství v kategorii sýry včetně tvarohu, ve kterém si vychutnáte prvotřídní pasterizované kozí mléko nejlepší kvality. Potěší lehkou stravitelností a snadným roztíráním. Rodinnou biofarmu DoRa najdete v obci Ratibořice v místní části Jaroměřic nad Rokytnou. Faremní prodej kozích výrobků se koná každou sobotou od 14:00 do 18:00. V tento čas lze navštívit také stáje s mečícími obyvatelkami, vychutnat si lahodný dezert nebo si domluvit exkurzi, díky které zjistíte, jak to chodí na farmě a co všechno je nutné udělat proto, abyste mohli spořádat dobroty z kozího mléka. Díky prodejnímu automatu umístěném před areálem farmy nakoupíte kozí výrobky v kteroukoli denní dobu. Vyrazte na výlet.

Fermentovaný nápoj plný zdraví

Kvašení neboli fermentace se poslední dobou skloňuje ve všech pádech, i když se o žádnou převratnou novinku nejedná. Provází totiž lidstvo už po staletí. Hledáte způsob, jak posílit imunitu v podzimních dnech? Vítův zákvas z červené řepy s jemnou stopou koření a česneku pohladí zažívání. Vyzkoušejte, ať víte, jak chutná vítěz. Rodinná společnost ViK product se specializuje na výrobu fermentovaných potravin podle tradičních postupů, přičemž ctí nejen kvalitu surovin, ale také ruční práci.

Zdroj: Shutterstock.com

Redakční tip:

Národní korejská specialita kimči pobláznila svět a Vítovo kimči představuje fermentované pekingské zelí, jak se patří!

Švestky nepatří jen do slivovice, ale i do klobásy

Své o tom ví Havlíčkovo řeznictví s tradicí od roku 1990. Prodejna s masem a uzeninami se postupně rozrostla o vlastní výrobu s pestrou škálou uzenářských výrobků, v jejich nabídce jich najdete víc než 150. Ocenění Regionální potravina v kraji Vysočina obhájila Havlíčkova klobása se švestkou s plus size křivkami, sušené plody masu propůjčí nevšední chuť i aroma. Než se však dostane na váš stůl, posečká si asi měsíc v sušárně, kde zraje, aby chutnala.

Dar slunce s dřinou včel

Foto: Shutterstock.com

Nadýchaný krajíc s máslem a medem, ideální začátek nejen sobotního dne. Dělat obyčejné věci, ale neobyčejně dobře, tak zní motto rodinného včelařství Špaček z malé vísky Cidlina uprostřed zalesněných kopců a luk. Včely si poletují v panensky čisté krajině a sbírají nektar z květů ovocných stromů a rostlin. Výsledkem je med květový pastový oceněný jako Regionální potravina kraje Vysočina pro rok 2021 s krémovou konzistencí, který osladí vánočku aniž by stekl dolů.

Další oceněné potraviny z Vysočiny, ale i z jiných krajů České republiky najdete na www.regionalnipotravina.cz. Poznejte nefalšovanou chuť Česka z místních surovin a s příběhem, za kterým stojí lidská píle a nadšení dělat věci správně.

Nejnovější články z rubriky Česko a jeho regiony

Foto: Jihočeská centrála cestovního ruchu

Jižní Čechy se rozrostou o další modernizovaná karavanová stání

Do dotačního programu Jihočeského kraje, zaměřeného na vznik nových a modernizaci současných karavanových stání, dorazilo k termínu podání celkem 27 žádostí. V tiskové zprávě o tom informovala Jihočeská centrála cestovního ruchu.

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Karlovarský kraj podpoří památky a turismus 16 miliony korun

Karlovarský kraj letos vyhlásil dva nové dotační programy na podporu památkové péče a cestovního ruchu. První se zaměří na projektovou přípravu a druhý na podporu památek zapsaných na seznam Světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Celkem kraj rozdělí...

Číst více
Foto: Petr1888 / Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Úspěšná misie poličského muzea – příklad hodný následování

Dlouhodobým cílem Městského muzea a galerie Polička je přibližovat dětem z mateřských školek, žákům i studentům témata z historie, národopisu či umění.  V době „covidové“, kdy bylo pro školy i školky náročnější vydat se do muzea, obrátili gard. Místo zvaní...

Číst více