Lidské zdroje pod lupou: Lídrem se člověk nerodí, lídrem se učí

Jak se z řadového pracovníka stát vrcholovým manažerem, lídrem? V zemích s nejrozvinutějšími ekonomikami to funguje podle odzkoušených modelů, které se až dramaticky liší.

Japonci sázejí na loajalitu. Zaměstnanci zhusta pracují i čtrnáct hodin denně. V arzenálu jejich vlastností existují hodnoty jako oddanost firmě, která sahá za hranici pracovního času a často bývá doživotní. Díky „přátelskému“ kontaktu vrcholových manažerů s pracovníky i na nejnižších pozicích mají šéfové člověka na očích na celé jeho cestě po vertikálním žebříčku pozic. To je pro výběr kandidátů kvalitní podhoubí.

Americký model dává jedinci jiné možnosti. Širší uplatnění horizontálního přenosu pravomocí i odpovědnosti na jedince umožňuje využít jejich enormní snahy vyšvihnout se nahoru. Využít soutěživosti jedinců, pozorovat jejich přístup k práci, najít v něm pozitiva a na jejich základě toho kterého zaměstnance posunout vzhůru, je model úspěšný, ale jinde beze zbytku těžko aplikovatelný. Roli v něm hraje síla osobní individuality a prostor pro její uplatnění. Američané také daleko více migrují, v určitém stadiu svého vývoje odcházejí za lepší nabídkou. Vítězové bývají univerzální, úspěšní. Ale také daleko dříve vyhořelí.

Korejci řeší věci kolektivně. U nich nehraje až takovou roli mimořádná profesní kvalita, nahrazuje se snahou a chtěním. Úkolem manažera je slabší výkonnost jedince skrýt ve výsledku kolektivu. Odhalovat nižší práh odbornosti a zběhlosti jednotlivce se považuje za nežádoucí. Potřebné bonity se dosahuje studiem právě nejvíc potřebného oboru. Tím dokážou získat vedoucí pracovníky pro právě tu sféru, kde chybějí nejvíce. Rozhodnutí o nich se diskutují i přijímají v týmu. To umožňuje rychlejší odhalení všech vlastností jedinců a kvalitnější finální výběr.

Jakou cestou se pro úspěšnou kariéru vybírá český manažer? Toť otázka. O její zodpovězení se pokusíme příště.

Foto: Shutterstock.com

foto
Ing. Pavla Hodinkovámanaging director v personální Agentuře Dream job s.r.o.
pavla@dream-job.cz
Tel: +420 602 723 046
 

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Restauratérům i ubytovatelům se vracejí hosté

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...

Číst více
Foto: AHR ČR

Pavel Hlinka nositelem Gaspart Bonet Foundation Award

Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...

Číst více