Lidé zaplatí za oběd v průměru 127 korun

Do 120 korun se mohli lidé loni v prosinci naobědvat v krajských městech již pouze v Ostravě, Olomouci a v Jihlavě. Meziročně hosté restaurací zaplatili za oběd o 6,4 procenta více, v posledním čtvrtletí o 2,3 procenta. Průměrná útrata tak činila 127,4 korun. Nejdražší obědy jsou stále v Praze, kde se v prosinci v průměru platilo za jídlo 143,2 korun. Vyplývá to z aktuálního průzkumu společnosti Edenred, která nabízí stravenky.

Do 120 korun se mohli lidé loni v prosinci naobědvat v krajských městech již pouze v Ostravě, Olomouci a v Jihlavě

Podle společnosti rostly náklady restaurací rychleji než inflace – což platí jak pro energie, tak pro většinu potravin. „Velkým hybatelem pak byly i rostoucí mzdy kuchařů a číšníků. Velmi nízká nezaměstnanost a velká konkurence zvýšily cenu jejich práce, což se logicky promítlo do cen,“ dodal za firmu pro Zbyněk Vystrčil. Lidé si podle něho jsou zároveň díky vyšší kupní síle ochotní připlatit si za dražší jídla.

Za poslední čtyři roky se platby za obědy podle firmy zvýšily o více než čtvrtinu. „Zatímco v roce 2015 zaplatili Pražané za oběd v restauraci v průměru o 19 korun více než v Jihlavě, kde jsou ceny dlouhodobě nejnižší, v prosinci již byl rozdíl přes 26 korun,“ uzavřel Vystrčil.

Edenred sleduje útraty zaměstnanců za obědy od prosince 2015. Každý měsíc tvoří statistiku téměř 1,7 milionu transakcí v restauracích. Index je sestavený z plateb více než 180 tisíc zaměstnanců, kteří k úhradě obědů používají platební stravenkovou kartu.

Foto: Shutterstock.com

 

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Restauratérům i ubytovatelům se vracejí hosté

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...

Číst více
Foto: AHR ČR

Pavel Hlinka nositelem Gaspart Bonet Foundation Award

Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...

Číst více