Lidé zaplatí za oběd v průměru 127 korun

Do 120 korun se mohli lidé loni v prosinci naobědvat v krajských městech již pouze v Ostravě, Olomouci a v Jihlavě. Meziročně hosté restaurací zaplatili za oběd o 6,4 procenta více, v posledním čtvrtletí o 2,3 procenta. Průměrná útrata tak činila 127,4 korun. Nejdražší obědy jsou stále v Praze, kde se v prosinci v průměru platilo za jídlo 143,2 korun. Vyplývá to z aktuálního průzkumu společnosti Edenred, která nabízí stravenky.

Do 120 korun se mohli lidé loni v prosinci naobědvat v krajských městech již pouze v Ostravě, Olomouci a v Jihlavě

Podle společnosti rostly náklady restaurací rychleji než inflace – což platí jak pro energie, tak pro většinu potravin. „Velkým hybatelem pak byly i rostoucí mzdy kuchařů a číšníků. Velmi nízká nezaměstnanost a velká konkurence zvýšily cenu jejich práce, což se logicky promítlo do cen,“ dodal za firmu pro Zbyněk Vystrčil. Lidé si podle něho jsou zároveň díky vyšší kupní síle ochotní připlatit si za dražší jídla.

Za poslední čtyři roky se platby za obědy podle firmy zvýšily o více než čtvrtinu. „Zatímco v roce 2015 zaplatili Pražané za oběd v restauraci v průměru o 19 korun více než v Jihlavě, kde jsou ceny dlouhodobě nejnižší, v prosinci již byl rozdíl přes 26 korun,“ uzavřel Vystrčil.

Edenred sleduje útraty zaměstnanců za obědy od prosince 2015. Každý měsíc tvoří statistiku téměř 1,7 milionu transakcí v restauracích. Index je sestavený z plateb více než 180 tisíc zaměstnanců, kteří k úhradě obědů používají platební stravenkovou kartu.

Foto: Shutterstock.com

 

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Restaurační zahrádky ve „štatlu“ až do Silvestra

Zatímco v minulých letech končila sezona venkovního posezení u restaurací v centru Brna na konci října, letos si budete moci dát „škopek" nebo „červa" na zahrádce třeba na „Frajplacu" až konce roku. Městská část Brno-střed tak vyhověla žádostem...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Restauratéři mají kontrolovat bezinfekčnost, AHR požaduje změny

Dosluhující vláda Andreje Babiše zpřísnila proticovidová opatření – počínaje pondělím 1. listopadu bude muset personál restaurací kontrolovat u hostů doklad o bezinfekčnosti. Restauratéři se nové povinnosti přizpůsobí, Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ale varuje před dalším poklesem tržeb...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Etiketa jiných kultur: Se Španělem u stolu

Se zaujetím se u čtenářů setkal článek o dvou pilířích španělské kultury, který jsme publikovali před několika týdny. Vraťme se proto ještě jednou na Pyrenejský poloostrov a zastavme se u specifických rysů španělského stolování. A začít nemůžeme jinde než u legendárních...

Číst více