Hotelnictví a gastronomie optikou AHR ČR – 12/2018

Restaurace čelí nedostatku kuchařů a číšníků, pomohli by cizinci

Nízká nezaměstnanost, která v Česku v červenci činila 3,1 procenta a v Praze 2,1 procenta, se projevuje i v gastronomickém odvětví. Nejen v pražských restauracích se provozovatelé potýkají s nedostatkem personálu, ať už kuchařů, nebo obsluhy. Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací (AHR) Václava Stárka by situaci zlepšilo otevření trhu práce zájemcům z ciziny.

„Je to samozřejmě problém. AHR už poměrně dlouho navrhuje, aby se více otevřely možnosti pro práci zahraničních lidí pocházejících ze zemí mimo Evropskou unii. Je to zcela přirozená cesta, funguje to i jinde v Evropě. Řešení situace vidíme právě v tom, že se umožní dalším zájemcům o práci ze zahraničí, ať už je to Ukrajina, či jiné země, aby přišli pracovat do ČR,“ řekl ČTK.

Absolventi kuchařských škol podle Stárka situaci nezlepší. „Nové generace mají jiné představy o životě. Zjistí, že v řemesle se pracuje o víkendech, že je to práce nárazová, někdy sezonní. To ne každému vyhovuje. Studenti jdou na podobné školy jen proto, aby dosáhli nějakého vzdělání, případně maturity. Osmdesát procent z nich ale dopředu ví, že tu práci dělat nebude,“ uvedl. Podle prezidenta AHR je při hledání řešení nutné zaměřit se i na systém vzdělávání. „Máme u nás odhadem 160 škol, které mají ve svém programu gastronomii. V Rakousku jich je do třiceti. Škol je v ČR mnohem více, než bychom potřebovali. Zároveň se musí změnit poměr praxe k učení, na čemž se snažíme spolupracovat s Hospodářskou komorou. Musíme se pokusit rámcově upravit vzdělávací programy, aby se lidé, co studují, vůbec do praxe dostali,“ uvedl.

Z celkového počtu 309 996 volných pracovních míst nabízeli zaměstnavatelé prostřednictvím Úřadu práce ČR ke konci července 7 881 pozic pro kuchaře a pomocné kuchaře (kromě šéfkuchařů) a 3 457 míst pro číšníky a servírky. Proti červnu vzrostl počet volných pozic pro kuchaře ze 7 729, zaměstnavatelé ale tehdy hledali více pracovníků obsluhy (3 554), plyne z údajů Úřadu práce ČR.

-čtk-
 


Společně k řešení problému – AHR ČR, Hospodářská komora ČR a SOCR ČR

Díky společnému tlaku všech organizací, ve kterých je AHR ČR aktivním členem, se situace v oblasti nedostatku pracovníků na trhu práce pozvolna začíná řešit. To však nic nemění na tom, že tento úkol zůstává i nadále jednou z hlavních priorit AHR ČR, SOCR ČR a Hospodářské komory ČR.

Toto téma jsme zařadili jak do našich roadshows, kde jsme se věnovali zaměstnávání cizinců se zástupci cizinecké policie a inspektorátu práce, tak do programu výroční konference a opakovaně toto téma rezonuje v našich mediálních výstupech. Sami bychom ale mnoho nezmohli, a proto jsme rádi, že nás podporuje a významně se na řešení podílí také Hospodářské komora ČR. Ta nabízí mimo jiné možnosti zajištění zaměstnanecké karty pro zájemce o práci v zahraničí, kde má HK až 80% úspěšnost. Od počátku roku 2018 jsme zaznamenali dvojnásobný nárůst žádostí k zařazení do programu Režim Ukrajina. Pro příští rok byla s vládou, MPSV, MV a MZV zahájena jednání o navýšení kvót v Režimu Ukrajina na 40 000 pracovníků. Je samozřejmě jasné, že jsou to pracovníci pro všechny oblasti podnikání a jen v případě hotelnictví a gastronomie bychom potřebovali obsadit přibližně 15 000 pracovních míst. HK za tímto účelem také zřídila své zastoupení formou asistenčního centra přímo na Ukrajině, konkrétně ve Lvově. Stejně tak bylo otevřeno asistenční centrum v Srbsku v Bělehradě.

V září 2018 byl zahájen projekt Režim Indie, v jehož rámci byla otevřena roční kvóta 500 zaměstnanců. Nezávisle na tom AHR ČR hledala další cesty k možnému zjednodušení režimu vydávání pracovních povolení a o těchto možnostech jednala s MPSV, MZV a MMR ČR. Návrhy na změny budou projednány na představenstvu HK a předloženy pravděpodobně opět prostřednictvím komory počátkem roku 2019. V roce 2018 podpořila AHR ČR řešení témat nedostatku pracovníků poměrně intenzivně také v médiích. Součástí naší společné kampaně je také podpora atraktivity řemesel již na základních školách, jako pilotní projekt vytvořila HK hl. m. Prahy projekt Cesta za řemeslem, který by měl být vzorem pro další rozvoj podpory zájmu o řemesla mezi mládeží a do kterého se AHR ČR koncem roku 2018 aktivně zapojila.

www.ahrcr.cz 

 
Václav Stárekprezident Asociace hotelů a restaurací ČR
 

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Restauratérům i ubytovatelům se vracejí hosté

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...

Číst více
Foto: AHR ČR

Pavel Hlinka nositelem Gaspart Bonet Foundation Award

Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...

Číst více