Do gastronomie se chce vrátit 50 procent lidí

Shutterstock.com Shutterstock.com

Po skončení koronavirové krize se chce do gastronomie na hlavní pracovní poměr vrátit zhruba polovina lidí, kteří byli v oboru zaměstnáni před vypuknutím pandemie. Další asi pětina lidí s návratem počítá, ale jen na částečný úvazek. Na brigádu by se vrátilo asi 90 procent lidí, gastronomii považují za srdeční záležitost. Vyplývá to z průzkumu českého start-upu Grason.

V případě kuchařů zůstalo v oboru asi 31 procent respondentů. Ve skladu našlo novou práci 16 procent z nich. Další začali pracovat ve stavebnictví, v obchodě nebo se živí jako kurýři. Žádné jiné zaměstnání si nenašlo přibližně 28 procent kuchařů.

Z číšníků, barmanů a výčepních zůstalo v gastronomii devět procent lidí, asi 32 procent z nich začalo pracovat ve skladu. Do obchodu nastoupilo 12 procent, v kanceláři začalo pracovat osm procent z nich. Někteří našli práci ve stavebnictví nebo rozvážejí jídlo a další zboží. Novou práci nemá asi 21 procent z nich.

„Již před krizí se gastronomie potýkala s nedostatkem personálu. Aktuální odliv pracovní síly do jiných odvětví je však enormní. Neočekávám tak zlepšení situace po skončení covidové krize. Restauratéři, kteří chtějí uspět, budou muset změnit zažité zvyky a začít pracovat s personálem více flexibilně,“ uvedl spoluzakladatel Grasonu Karel Mařík. Doplnil, že pracovníci v gastronomii čekají například na změnu zažitého krátkého a dlouhého týdne nebo rozdělení celodenních směn mezi více lidí.

Průzkum se uskutečnil na přelomu prosince a ledna, zúčastnilo se ho 500 lidí zaměstnaných v gastronomii na hlavní pracovní poměr.

Grason je online tržiště práce. Vzniklo před třemi lety, kdy se firma zaměřovala na řešení nedostatku personálu v gastronomii. V pandemii se přeorientovala na logistiku či maloobchod.

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Covidpasy jsou podle ochránců údajů riskantní

Využívání tzv. covidpasů pro vstup do zařízení v Česku je podle Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) velmi riskantní. Stát by musel vést evidenci zdravotních údajů milionů lidí, ale zákony nyní podle úřadu neřeší rozsah zpracování...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Utrecht otestuje šíření covidu v kavárnách

Nizozemské město Utrecht naplánovalo třídenní testování šíření viru SARS-CoV-2 v podmínkách kavárenského provozu. Lidé měli o rezervace účasti v programu spojené s posezením u kávy takový zájem, že pořadatelé museli systém po chvíli uzavřít. O projektu informoval list NL Times.

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Globální cestovatelské trendy roku 2021

Společnost American Express letos opět vydala zprávu o globálních cestovních trendech pro rok 2021. Jaká je cestovatelská nálada po více než roce od vypuknutí pandemie covid-19? To odhalují výsledky průzkumu, který byl proveden v 7 zemích –...

Číst více