×

Velká cena cestovního ruchu 2021/2022 začíná. Přihlaste svůj projekt.

Do gastronomie se chce vrátit 50 procent lidí

Shutterstock.com Shutterstock.com

Po skončení koronavirové krize se chce do gastronomie na hlavní pracovní poměr vrátit zhruba polovina lidí, kteří byli v oboru zaměstnáni před vypuknutím pandemie. Další asi pětina lidí s návratem počítá, ale jen na částečný úvazek. Na brigádu by se vrátilo asi 90 procent lidí, gastronomii považují za srdeční záležitost. Vyplývá to z průzkumu českého start-upu Grason.

V případě kuchařů zůstalo v oboru asi 31 procent respondentů. Ve skladu našlo novou práci 16 procent z nich. Další začali pracovat ve stavebnictví, v obchodě nebo se živí jako kurýři. Žádné jiné zaměstnání si nenašlo přibližně 28 procent kuchařů.

Z číšníků, barmanů a výčepních zůstalo v gastronomii devět procent lidí, asi 32 procent z nich začalo pracovat ve skladu. Do obchodu nastoupilo 12 procent, v kanceláři začalo pracovat osm procent z nich. Někteří našli práci ve stavebnictví nebo rozvážejí jídlo a další zboží. Novou práci nemá asi 21 procent z nich.

„Již před krizí se gastronomie potýkala s nedostatkem personálu. Aktuální odliv pracovní síly do jiných odvětví je však enormní. Neočekávám tak zlepšení situace po skončení covidové krize. Restauratéři, kteří chtějí uspět, budou muset změnit zažité zvyky a začít pracovat s personálem více flexibilně,“ uvedl spoluzakladatel Grasonu Karel Mařík. Doplnil, že pracovníci v gastronomii čekají například na změnu zažitého krátkého a dlouhého týdne nebo rozdělení celodenních směn mezi více lidí.

Průzkum se uskutečnil na přelomu prosince a ledna, zúčastnilo se ho 500 lidí zaměstnaných v gastronomii na hlavní pracovní poměr.

Grason je online tržiště práce. Vzniklo před třemi lety, kdy se firma zaměřovala na řešení nedostatku personálu v gastronomii. V pandemii se přeorientovala na logistiku či maloobchod.

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Vinaři z Němčiček zvou na festival vín

Přesně za týden otevřou vinaři z jihomoravské obce Němčičky své sklepy, aby přivítali hosty prvního Zimního festivalu vína.

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Po kompenzacích volá i ČUCR, Síkela je nechce dávat plošně

Poté, co Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) vyzvala Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) k vydání jasného stanoviska ohledně kompenzací pro firmy poškozené protipandemickými opatřeními, ozvala se na toto téma i Česká unie cestovního ruchu (ČUCR). Podle té už...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Asociace hotelů a restaurací čeká jasné stanovisko MPO ke kompenzacím

Vládní protiepidemická opatření způsobila podnikatelům v oboru horeca podle Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) jen za prosinec propad tržeb o dvě třetiny. Lidé zrušili 90 procent předem domluvených skupinových akcí. Výhledy na zlepšení v nejbližších dvou měsících jsou...

Číst více