Dnešní Den okének podpoří restaurace

Podnikatelské svazy vyzývají k podpoře restaurací vyzvednutím jídla z jejich nabídky bez využití rozvážky. Na dnešek proto připravily akci „Den okének“ a žádají zájemce, aby si zašli k oblíbené restauraci sami a vyzvedli si v ní jídlo přímo. V tiskové zprávě to uvedly Svaz obchodu a cestovního ruchu (SOCR), Asociace hotelů a restaurací (AHR) a Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP). V souvislosti s pandemií koronaviru a vládními opatření proti šíření nákazy totiž hrozí krach zhruba polovině stravovacích provozů, zavřená je třetina restaurací a práci ztratily tisíce lidí z gastronomie. 

Dnešek byl vyhlášen Dnem okének

Dnešní Den okének je součástí kampaně #OBJEDNEJPRIMO, která zve zákazníky k přímému odběru jídel u výdejových okének restaurací. „Kampaní chceme vyzvat lidí, aby si udělali procházku, provětrali se na čerstvém vzduchu, došli si do své oblíbené restaurace a vyzvedli si jídlo přímo. Pohybem pomohou sobě a odebraným obědem restauracím. Opravdu není čas na dlouhé rozhodování. Už dnes je třetina restaurací zavřená a tato čísla dramaticky narůstají. V současné době přišly v gastronomii o práci tisíce lidí a každý den přibývají další,“ zdůraznil Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací ČR.  

Přímé vyzvednutí jídla podle garanta projektu Moje restaurace AMSP Luboše Kastnera ušetří gatropodnikům minimálně 30 procent z tržby. Zmíněné podnikatelské organizace už před časem vyzvaly rozvážkové firmy, aby provozovatelům stravovacích zařízení alespoň do konce roku nabídly výrazně lepší podmínky. Podle zjištění ČTK se například start-up na doručování jídla Wolt rozhodl snížit v Praze a Brně ceny za doručení o 20 až 30 procent, zavedl možnost spropitného nebo do konce listopadu nebude účtovat provizi za vyzvednutí jídla na místě. Aplikace Bolt Food partnerským restauracím zase poskytuje dopravu zdarma a z vybraných podniků dává slevu 30 procent na jídlo.

„Výdejní okénka se vedle domácího šití roušek stala symbolem jara. I přesto tržby dosáhly pouze zlomku standardního stavu a nepřišla ani žádná speciální vládní podpora. Druhé kolo uzavření restaurací znamená, že se více než polovina z nich dostává do přímého ohrožení krachem,“ uvedl prezident SOCR Tomáš Prouza

Restaurace, bary a kluby jsou zavřené od 14. října. Občerstvení mohou mezi 06:00 a 20:00 prodávat přes výdejní okénka. Opatření by mělo zatím platit do konce nouzového stavu, tedy 20. listopadu. „S kampaní chceme pokračovat tak dlouho, dokud nebude toto dramatické období za námi,“ dodal Luboš Kastner.

Foto: Shutterstock.com

 
 

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Restauratérům i ubytovatelům se vracejí hosté

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...

Číst více
Foto: AHR ČR

Pavel Hlinka nositelem Gaspart Bonet Foundation Award

Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...

Číst více