Byl spuštěn koncept Bezpečné restaurace

Od pondělí 25. května se lidé v Česku vrátí do restaurací, bister a kaváren. Posedět si u jídla a pití bude možné za přísných hygienických podmínek, které stanovila vláda. Provozovatelé se ale rozhodli jít ještě o krok dál a přidávají i svá vlastní dobrovolné kritéria. Aby každý věděl, že restaurace hygienické normy splňují, vyhledávač podniků Restu ve spolupráci s Makro Cash & Carry CZ a projektem OneMenu od Storyous spouští koncept Bezpečná restaurace.

Od pondělí 25. května se lidé v Česku vrátí do restaurací, bister a kaváren

Vyhledávač Restu od 20. května umožňuje ve svých aplikacích a na webu filtrovat ty restaurace, které se zavázaly ve svých provozech zabezpečit vzdálenost minimálně jeden a půl metru mezi stoly, označit prostor pro čekání hostů nebo také povolily bezkontaktní platby. Samozřejmostí je dezinfekce míst po každém hostovi, ochrana personálu a pravidelné měření teploty.

„Pro hosty restaurací bude v nejbližších týdnech důležité nejen to, zda v restauraci připravují jejich oblíbenou pizzu nebo burger, ale také, jak dbá restaurace o hygienu. Bezpečnou restaurací se přitom může stát každý podnik v Česku, který dodržuje právní předpisy a nařízení úřadů a přihlásí se k dodržování kodexu uvedeného na našem webu. Hosté pak na Restu najdou podnik podle štítku Bezpečná restaurace,” říká o projektu Jiří Moskal, výkonný ředitel Restu.cz.

„Z průzkumu vyplývá, že až čtvrtina lidí bude mít kvůli hygieně obavy navštěvovat restaurace. Chceme proto, aby věděli, že jít do podniku s kolegy nebo přáteli je pro ně zcela bezpečné a restaurace dělají maximum pro to, aby zabezpečily kvalitní a hygienický provoz,“ komentuje data z restaurací Igor Třeslín, ředitel společnosti Storyous.

Projekt podporuje i velkoobchodní síť Makro Cash & Carry CZ, která je v tuzemsku hlavním dodavatelem surovin pro gastro segment. „Chceme restauracím pomoci obnovit vztah s hosty, proto jsme vytvořili jednoduchý návod jak často a jakými prostředky dezinfikovat, jak v praxi usazovat hosty a zabezpečit dostatečné rozestupy,“ uzavírá Pavel Suchánek, vedoucí digitálních služeb pro HORECA v Makro.

Označení Bezpečná restaurace mohou podniky ukázat i přímo ve svých provozovnách. Certifikát získají od Restu po přihlášení se k výzvě a zařazení do seznamu Bezpečných restaurací.

Foto: Shutterstock.com

 

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Soumrak jednorázových plastů v restauracích

Stravovací zařízení nečekají, až Sněmovna projedná návrh zákona, který zakazuje uvádět na trh jednorázové plastové kelímky, příbory či brčka. Některá tyto výrobky z provozu už vyloučila a nahradila je papírovými, dřevěnými a jinými alternativami. Zákazníky zároveň motivují, aby...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

AMSP: Za bezinfekčnost hostů nesmí zodpovídat restauratéři

Současným hlavním cílem zástupců podnikatelů v gastronomii podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) je uhlídat, aby ministerstvo zdravotnictví (MZd) neprosadilo přenesení povinnosti kontroly bezinfekčnosti hostů na restauratéry. Pro provozovatele by to představovalo výraznou komplikaci. Stát...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Brněnským restauracím chybí kuchaři

Některé restaurace a hospody v Brně nemají o letních prázdninách o zákazníky nouzi. Potýkají se však s nedostatkem personálu, chybějí zejména kuchaři. V době koronavirové pandemie a omezení provozů si našli jiné zaměstnání a k původnímu se již nevrátili. Vyplývá to z odpovědí zástupců restaurací,...

Číst více