Z profesní kuchyně AKC ČR – 2/2019

Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR přivezl ze světového poháru zlatou a stříbrnou medaili

Na jedné z nejprestižnějších kulinářských soutěží světa VILLEROY & BOCH CULINARY WORLD CUP 2018 famózně uspěl Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR. Zlatá a stříbrná medaile jsou největším úspěchem týmu za jeho existenci. Celkově se naše reprezentace v konkurenci tří desítek týmů z celého světa umístila na osmém místě.

Uspěli i další účastníci světového poháru z České republiky. Celkové prvenství si veze z Lucemburska Vojtěch Petržela za carving (vyřezávání do zeleniny). Re­gionální InterGast Culinary Team se umístil na skvělém čtvrtém místě z 36 týmů.

„Loňský rok je pro Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR veleúspěšný. Po senzačním vítězství v Singapuru přivezl tým z VILLEROY & BOCH CULINARY WORLD CUP 2018 další famózní medaile. Obrovskou radost mám i z celkového vítězství Vojtěcha Petržely z carvingu. Vojta je navíc členem juniorského nároďáku! ­V ­regionálních týmech parádně uspěl InterGast Culinary Team – celkové čtvrté místo z 36 týmů! Je to úspěch národní gastronomie i Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Téměř všichni soutěžící z České republiky jsou totiž našimi členy,“ říká Miroslav Kubec, prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

Tříchodové menu

Soutěž národních týmu měla dvě kola. V prvním kole 25. listopadu musel každý tým připravit tříchodové menu pro 110 osob. Vymezený čas pro přípravu menu byl 5 hodin a připravovalo ho pět šéfkuchařů a jedna šéfcukrářka. „Náš tým vařil jako předkrm terinu z lososa, mušlí a královského kraba s mrkvovým pyré. Hlavní chod obsahoval hovězí roštěnou, hovězí krk, liškovou omáčku, bramborový škubánek a lanýže. Dezert byl postavený na čokoládě, banánech a maracuji,“ dodává kapitán národního týmu Jan Horký.

„Komisaři naši práci ohodnotili zlatou medailí. Ocenili především chuťovou vyváženost menu, týmovou práci, skvělou organizaci i design pokrmů. Podle komisařů se tým od vítězství soutěže v Singapuru (duben 2018) opět posunul kupředu. Stáváme se jedním z top světových týmů,“ doplňuje Tomáš Popp, manažer týmu.

Kuchařské a cukrářské umění

Ve středu 28. listopadu představoval Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR své umění. Ve vymezených disciplínách (tříchodové menu, lakto-ovo menu, …) tým prezentoval technickou zručnost a preciznost. Teplé pokrmy jsou v tomto případě vystavovány za studena. Prezentace byla inspirována kubismem. „Komisaři naši kuchařskou a cukrářskou část ohodnotili stříbrnou medailí. Líbila se jim především stavba tabule, ale i jednotlivé disciplíny,“ říká Popp. „Součástí cukrářského umění je i skulptura, která musí být připravena z jedlých materiálů. Naše kubistická skulptura byla hodnocena jako pátá nejlepší ze všech třiceti národních týmů,“ dodává.

„Zásadní je pro úspěch národního týmu možnost trénovat v Národním zemědělském muzeu v Praze. Tam má tým postavenou ‚tréninkovou‘ kuchyň, a může tak trénovat v soutěžních podmínkách. Neméně důležitá je i podpora našich partnerů, kteří nám vytvářejí finanční a materiální zázemí, bez něhož bychom v žádném případě uspět nemohli. Moc všem děkujeme,“ oceňuje Popp.

Lucemburské žně

Národní gastronomii na soutěži v Lucembursku úspěšně prezentoval i InterGast Culinary Team. Tým složený ze špičkových šéfkuchařů a šéfcukrářů se umístil na čtvrtém místě. „Jsem na celý tým hrdý. Za jeho úspěchem jsou stovky hodin příprav. Náš úspěch i úspěch národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR ukazují, že národní gastronomie je konkurenceschopná,“ uvádí manažer týmu Lukáš Paluska. Vojtěch Petržela dosáhl dalšího neskutečného úspěchu. Porazil všechny slavné mistry ve vyřezávání do zeleniny a stal se celkovým vítězem disciplíny Carving. „Když jsem se o vítězství dozvěděl, byl jsem v šoku. Naše disciplína vyžaduje skutečně precizní práci a musíte mít i trochu výtvarné cítění. Že bych porazil slavné asijské mistry, jsem upřímně nečekal,“ říká Vojtěch Petržela. Českou republiku zastupovali i další jednotlivci. Lukáš Čížek například veze ze soutěže krásný bronz.

Foto: Tomáš Popp

www.akc.cz

 

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Restauratérům i ubytovatelům se vracejí hosté

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...

Číst více
Foto: AHR ČR

Pavel Hlinka nositelem Gaspart Bonet Foundation Award

Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...

Číst více