Z profesní kuchyně AKC ČR – 12/2018: Veřejné stravování má své medailisty

Vaření ve světě závodních, školních či nemocničních jídelen nebo v domovech sociální péče patřilo dlouhou dobu k přehlíženým disciplínám. V posledních pár letech se dostává tato kategorie stravování do stále většího centra zájmu strávníků i odborné gastronomické veřejnosti. Svědčí o tom i první ročník soutěže Nejlepší kuchař roku 2018 ve společném stravování, kterou uspořádala Asociace kuchařů a cukrářů ČR pro zájemce ze všech typů hromadného stravování.

V průběhu víkendu 10.–11. 11. 2018 se v prostorách Makro akademie v pražských Stodůlkách utkaly o titul Nejlepší kuchař roku ve společném stravování více než tři desítky soutěžících. Soutěžilo se ve čtyřech kategoriích navržených tak, aby byla soutěž otevřena kuchařům ze všech typů zařízení společného stravování: nejchutnější svačinky v mateřských školkách, nejchutnější hlavní pokrm v základních školách, nejlepší racionální hlavní pokrm a nejlepší hlavní pokrm pro seniory 70+. Výkony soutěžících posuzovala porota složená z odborníků na výživu a stravování, zástupců Asociace kuchařů a cukrářů (včetně prezidenta Miroslava Kubece), představitele generálního partnera velkoobchodu MAKRO ČR a zástupců laické veřejnosti. Dále byli v porotě reprezentanti partnerských firem Country Life, Hofmann Bohemia a Vodňanská drůbež.

Sobota patřila světu školních kuchyní – v mateřských i základních školách. Smyslem kategorie Nejchutnější svačinky v mateřských školkách bylo ukázat, jak velká péče se věnuje stravování malých dětí a jak se tato pozornost promítá i do doplňkových jídel, jako jsou svačiny a přesnídávky. Soutěžní komisaři hodnotili nejen chutnost, ale i pestrost a výživou hodnotu pokrmů. A výkony kuchařských týmů ze školek v této kategorii příjemně překvapily. Stejně tak dokázaly kuchařky ze základních škol, že špatná pověst školních jídelen, kterou si jako celek vysloužily v minulosti, již dnes je mnohde jen takovým nespravedlivě omílaným klišé. A že některé týmy ze školních jídelen dokážou i ve výrazně omezených podmínkách světa školních jídelen předvádět výkony hodné kuchařů ze špičkových restaurací.

Z vítězství v kategorii Nejchutnější svačinky v mateřských školách se radovalo kuchařské duo z 23. MŠ Plzeň. Na druhém místě se umístil tým MŠ Petrohrad, bronzová medaile putovala k týmu MŠ Nové Město na Moravě. Ostatní soutěžní týmy skončily na 4. místě (22. MŠ Plzeň, MŠ Valdice, MŠ Brno, MŠ Luže, MŠ Svratouch, MŠ Přeštice, 51. MŠ Plzeň).

V kategorii základních škol zvítězila Centrální školní jídelna Třebíč, z 2. místa se radovala ZŠ Valašské Klobouky, z 3. místa 4. ZŠ Plzeň, na 4. místě skončily F-Gastro catering zařízení školního stravování, Vrchlabí, Centrální školní jídelna Lovosice, ZŠ Králíky, ZŠ Svitavy, Základní škola Plasy/Plzeň-sever a dva týmy, které do soutěže nasadila jídelna ZŠ Český Brod.

Druhý den patřil kategoriím Nejlepší racionální pokrm a Nejlepší hlavní pokrm pro seniory 70+. Smyslem těchto kategorií bylo ukázat, že ve společném stravování lze i s limitovanou stravovací jednotkou uvařit pokrmy, které jsou chutné, odpovídají současným trendům ve stravování, jsou dobře stravitelné a nutričně bohaté. Obě kategorie měly jako téma českou klasiku – chutně, zdravě a sezonně.

V kategorii Nejlepší hlavní pokrm pro seniory 70+ zvítězila Petra Zavoralová (Domov U Anežky, Luštěnice), z 2. místa se radoval předseda Staré gardy AKC ČR Jiří Eichner, 3. místo obsadila Václava Hlaváčová (Domov u Anežky, Benátky nad Jizerou). 4. místo udělila odborná porota Bohumilu Palounkovi (restaurace U Bohouše, Česká Lípa), Ivo Vidličkovi (Domov Korýtko, Ostrava); Haně Cábové; Rudolfovi Trskovi; Jaroslavě Svobodové (Domov pro seniory Osoblaha); Ivaně Králové (Centrum sociální pomoci, Vodňany); Petru Zeťkovi, (Jihoměstská sociální); Martině Krtičkové; Tomášovi Hudečkovi (DS Kociánka Brno).

V kategorii Nejlepší racionální hlavní pokrm se z prvního místa radovala Kateřina Gáborová (Odborný léčebný ústav Paseka), z druhého Martina Krtičková, na třetím místě se umístil Jan Mazaný (Rehabilitační ústav Kladruby) a na 4. místě Ivo Vidlička, který se pustil do soutěže hned ve dvou kategoriích (druhou odvážnou byla Martina Krtičková).

Po celou dobu byly k dispozici v prostorách Makro akademie také stánky partnerů (Vodňanské kuře, Hofmann Bohemia, Tropico, Drana, AG Foods, Šmakoun), na kterých probíhaly ochutnávky nápojů i pokrmů. Velkou pozornost vzbudily degustace konfitovaného kachního prsa a čtvrtky, zlatého kuřete připraveného metodou sous vide – výrobků společnosti Vodňanské kuře. Firma Country Life měla na svém stánku mnoho zdravých receptů a odborný časopis DOBROTY, který je orientovaný na trendové zdravé vaření z rostlinných BIO produktů a zdravý životní styl.

Foto: T&M CREATIVE


www.akc.cz
 

 

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Restauratérům i ubytovatelům se vracejí hosté

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...

Číst více
Foto: AHR ČR

Pavel Hlinka nositelem Gaspart Bonet Foundation Award

Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...

Číst více