Systém stravovacích poukázek by měl být online

Asociace provozovatelů poukázkových systémů, která odmítá zavedení stravenkového paušálu, navrhuje pro lepší fungování systému stravovacích poukázek jeho plnou digitalizaci. Ta by snížila i administrativní zátěž zaměstnavatelů a obchodníků, zajistila rychlé platby obchodníkům a zvýšila pohodlí uživatelů, řekl předseda asociace Miroslav Sedlák.

Asociace provozovatelů poukázkových systémů, která odmítá zavedení stravenkového paušálu, navrhuje pro lepší fungování systému stravovacích poukázek jeho plnou digitalizaci

„Více by se mělo zaměřit na ochranu skutečné funkce stravenky, čehož by mohlo být dosaženo například digitalizací, která by umožnila nastavit jasná a kontrolovatelná pravidla útraty, či omezení používání stravenek pouze na potraviny k přímé spotřebě,“ doplnil Sedlák.

Zavedení stravenkového paušálu, které navrhlo ministerstvo financí (MF) jako alternativu ke stravenkám, bude podle asociace znamenat výpadek příjmů státního rozpočtu deset až 20 miliard korun. MF dříve odhadlo, že zavedení paušálu připraví veřejné finance zhruba o 2,3 miliardy korun.

Zaměstnanci by podle návrhu MF mohli dostat rovnou peníze na jídlo. Daňové zvýhodnění paušálu by podle ministerstva mělo zůstat stejné jako u stravenek. Zaměstnanci by částku měli dostávat vyúčtovanou samostatně, protože by neměla na rozdíl od mzdy podléhat povinným odvodům a daním.

Restaurace, jídelny a kantýny přijdou po zavedení paušálu podle asociace o dalších až 35 miliard korun, ohroženo je až 29 tisíc pracovních míst. Asociace očekává růst cen jídel v restauracích, kam přestanou chodit strávníci, i tlak na postupné uzavírání podnikových kantýn, řekl Sedlák a doplnil: „Pevně věříme, že poslanci tento vládní návrh nakonec odmítnou nebo zásadně přehodnotí.“

Stravenky jsou nejrozšířenější firemní benefit. Firmy si mohou odečíst 55 procent hodnoty poukázky z daňového základu. Stravenky dostává kolem 1,3 milionu lidí.

Asociace provozovatelů poukázkových systémů, která odmítá zavedení stravenkového paušálu, navrhuje pro lepší fungování systému stravovacích poukázek jeho plnou digitalizaci. Ta by snížila i administrativní zátěž zaměstnavatelů a obchodníků, zajistila rychlé platby obchodníkům a zvýšila pohodlí uživatelů, řekl předseda asociace Miroslav Sedlák.

„Více by se mělo zaměřit na ochranu skutečné funkce stravenky, čehož by mohlo být dosaženo například digitalizací, která by umožnila nastavit jasná a kontrolovatelná pravidla útraty, či omezení používání stravenek pouze na potraviny k přímé spotřebě,“ doplnil Sedlák.

Zavedení stravenkového paušálu, které navrhlo ministerstvo financí (MF) jako alternativu ke stravenkám, bude podle asociace znamenat výpadek příjmů státního rozpočtu deset až 20 miliard korun. MF dříve odhadlo, že zavedení paušálu připraví veřejné finance zhruba o 2,3 miliardy korun.

Zaměstnanci by podle návrhu MF mohli dostat rovnou peníze na jídlo. Daňové zvýhodnění paušálu by podle ministerstva mělo zůstat stejné jako u stravenek. Zaměstnanci by částku měli dostávat vyúčtovanou samostatně, protože by neměla na rozdíl od mzdy podléhat povinným odvodům a daním.

Restaurace, jídelny a kantýny přijdou po zavedení paušálu podle asociace o dalších až 35 miliard korun, ohroženo je až 29 tisíc pracovních míst. Asociace očekává růst cen jídel v restauracích, kam přestanou chodit strávníci, i tlak na postupné uzavírání podnikových kantýn, řekl Sedlák a doplnil: „Pevně věříme, že poslanci tento vládní návrh nakonec odmítnou nebo zásadně přehodnotí.“

Stravenky jsou nejrozšířenější firemní benefit. Firmy si mohou odečíst 55 procent hodnoty poukázky z daňového základu. Stravenky dostává kolem 1,3 milionu lidí.

Foto: Shutterstock.com

 

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Soumrak jednorázových plastů v restauracích

Stravovací zařízení nečekají, až Sněmovna projedná návrh zákona, který zakazuje uvádět na trh jednorázové plastové kelímky, příbory či brčka. Některá tyto výrobky z provozu už vyloučila a nahradila je papírovými, dřevěnými a jinými alternativami. Zákazníky zároveň motivují, aby...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

AMSP: Za bezinfekčnost hostů nesmí zodpovídat restauratéři

Současným hlavním cílem zástupců podnikatelů v gastronomii podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) je uhlídat, aby ministerstvo zdravotnictví (MZd) neprosadilo přenesení povinnosti kontroly bezinfekčnosti hostů na restauratéry. Pro provozovatele by to představovalo výraznou komplikaci. Stát...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Brněnským restauracím chybí kuchaři

Některé restaurace a hospody v Brně nemají o letních prázdninách o zákazníky nouzi. Potýkají se však s nedostatkem personálu, chybějí zejména kuchaři. V době koronavirové pandemie a omezení provozů si našli jiné zaměstnání a k původnímu se již nevrátili. Vyplývá to z odpovědí zástupců restaurací,...

Číst více