Systém stravovacích poukázek by měl být online

Asociace provozovatelů poukázkových systémů, která odmítá zavedení stravenkového paušálu, navrhuje pro lepší fungování systému stravovacích poukázek jeho plnou digitalizaci. Ta by snížila i administrativní zátěž zaměstnavatelů a obchodníků, zajistila rychlé platby obchodníkům a zvýšila pohodlí uživatelů, řekl předseda asociace Miroslav Sedlák.

Asociace provozovatelů poukázkových systémů, která odmítá zavedení stravenkového paušálu, navrhuje pro lepší fungování systému stravovacích poukázek jeho plnou digitalizaci

„Více by se mělo zaměřit na ochranu skutečné funkce stravenky, čehož by mohlo být dosaženo například digitalizací, která by umožnila nastavit jasná a kontrolovatelná pravidla útraty, či omezení používání stravenek pouze na potraviny k přímé spotřebě,“ doplnil Sedlák.

Zavedení stravenkového paušálu, které navrhlo ministerstvo financí (MF) jako alternativu ke stravenkám, bude podle asociace znamenat výpadek příjmů státního rozpočtu deset až 20 miliard korun. MF dříve odhadlo, že zavedení paušálu připraví veřejné finance zhruba o 2,3 miliardy korun.

Zaměstnanci by podle návrhu MF mohli dostat rovnou peníze na jídlo. Daňové zvýhodnění paušálu by podle ministerstva mělo zůstat stejné jako u stravenek. Zaměstnanci by částku měli dostávat vyúčtovanou samostatně, protože by neměla na rozdíl od mzdy podléhat povinným odvodům a daním.

Restaurace, jídelny a kantýny přijdou po zavedení paušálu podle asociace o dalších až 35 miliard korun, ohroženo je až 29 tisíc pracovních míst. Asociace očekává růst cen jídel v restauracích, kam přestanou chodit strávníci, i tlak na postupné uzavírání podnikových kantýn, řekl Sedlák a doplnil: „Pevně věříme, že poslanci tento vládní návrh nakonec odmítnou nebo zásadně přehodnotí.“

Stravenky jsou nejrozšířenější firemní benefit. Firmy si mohou odečíst 55 procent hodnoty poukázky z daňového základu. Stravenky dostává kolem 1,3 milionu lidí.

Asociace provozovatelů poukázkových systémů, která odmítá zavedení stravenkového paušálu, navrhuje pro lepší fungování systému stravovacích poukázek jeho plnou digitalizaci. Ta by snížila i administrativní zátěž zaměstnavatelů a obchodníků, zajistila rychlé platby obchodníkům a zvýšila pohodlí uživatelů, řekl předseda asociace Miroslav Sedlák.

„Více by se mělo zaměřit na ochranu skutečné funkce stravenky, čehož by mohlo být dosaženo například digitalizací, která by umožnila nastavit jasná a kontrolovatelná pravidla útraty, či omezení používání stravenek pouze na potraviny k přímé spotřebě,“ doplnil Sedlák.

Zavedení stravenkového paušálu, které navrhlo ministerstvo financí (MF) jako alternativu ke stravenkám, bude podle asociace znamenat výpadek příjmů státního rozpočtu deset až 20 miliard korun. MF dříve odhadlo, že zavedení paušálu připraví veřejné finance zhruba o 2,3 miliardy korun.

Zaměstnanci by podle návrhu MF mohli dostat rovnou peníze na jídlo. Daňové zvýhodnění paušálu by podle ministerstva mělo zůstat stejné jako u stravenek. Zaměstnanci by částku měli dostávat vyúčtovanou samostatně, protože by neměla na rozdíl od mzdy podléhat povinným odvodům a daním.

Restaurace, jídelny a kantýny přijdou po zavedení paušálu podle asociace o dalších až 35 miliard korun, ohroženo je až 29 tisíc pracovních míst. Asociace očekává růst cen jídel v restauracích, kam přestanou chodit strávníci, i tlak na postupné uzavírání podnikových kantýn, řekl Sedlák a doplnil: „Pevně věříme, že poslanci tento vládní návrh nakonec odmítnou nebo zásadně přehodnotí.“

Stravenky jsou nejrozšířenější firemní benefit. Firmy si mohou odečíst 55 procent hodnoty poukázky z daňového základu. Stravenky dostává kolem 1,3 milionu lidí.

Foto: Shutterstock.com

 

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Restauratérům i ubytovatelům se vracejí hosté

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...

Číst více
Foto: AHR ČR

Pavel Hlinka nositelem Gaspart Bonet Foundation Award

Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...

Číst více