Stanovisko AHR ČR k schválené podobě programu ANTIVIRUS

Vláda dnes kromě jednorázové podpory pro živnostníky, kteří mají kvůli pandemii COVID-19 ztížené podnikání, schválila také pravidla pro kurzarbeit. Asociace hotelů a restaurací ČR toto opatření na pomoc firmám přivítala, výhrady k některým podmínkám vládního programu však má.

Vláda schválila pravidla pro kurzarbeit a podporu OSVČ

„AHR ČR vítá, že vláda částečně vyslyšela žádost podnikatelů na úpravu programu ANTIVIRUS, který má primárně sloužit k zachování pracovních míst. Přestože tento krok přišel na poslední chvíli, mohl by alespoň částečně zamezit hromadným propouštěním,“ uvedl prezident AHR ČR Václav Stárek a připomněl, že podle aktuální studie asociace bylo již v březnu více jak 75 % provozovatelů hotelů a restaurací rozhodnuto propustit až 30 % svých zaměstnanců.

Prezident asociace ocenil, že maximální hranice příspěvku státu byla zvýšena na 39 000,- Kč (režim A) oproti původně deklarovaným 24 800,- Kč a je podle něj pozitivní, že se týká zaměstnanců firem, které mají uzavřený nebo omezený provoz, z důvodů krizových opatření. Tedy rovněž ubytovacích zařízení a restaurací. „Přestože jsme požadovali odpuštění odvodů za zaměstnance, nová úprava programu Antivirus toto neřeší. Příspěvek je počítán ze superhrubé mzdy. Zaměstnavatelé tak budou nelogicky vracet část prostředků touto formou zpět státu,“ poznamenal Stárek. AHR ČR podle jeho slov věří, že jde o první kroky podpory podnikatelů a dále se bude jednat o další možné podpoře cestovního ruchu, který během několika týdnů potkal totální kolaps. Asociace rovněž vítá prohlášení ministryně práce a sociálních věcí, že je jednou z priorit urychlit proces žádostí o příspěvek a jeho vyplácení.