Spotřeba čepovaného piva klesla víc než o čtvrtinu

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

Za letošní první kvartál klesla spotřeba čepovaného piva v Česku meziročně o 600 000 hektolitrů, tedy o 28 procent. Pro ČTK to uvedla výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová. Loni už přitom v prvních třech měsících do spotřeby zasáhla také pandemie.

Milovníci točeného piva se včera mohli poprvé v letošním roce legálně vydat za svým oblíbeným nápojem do některé z restauračních zahrádek. Podle svazu tak pro pivovary, které mají za sebou jeden z nejhorších roků v historii, opožděně začíná letní sezona. I letos v ní ale očekávají desetiprocentní propad.

V restauracích podle svazu stále budou chybět turisté, rozestupy mezi stoly musí být alespoň 1,5 metru, stejná vzdálenost musí být i od okolí, například od chodníku. U stolu na zahrádce smí aktuálně sedět nejvýše čtyři lidé, pokud to nebudou členové jedné domácnosti. Každý host musí být v případě kontroly schopen prokázat, že s negativním výsledkem absolvoval test na koronavirus (PCR test musí být nejvýše týden starý, antigenní maximálně 72 hodin starý), případně že je plně očkován, nebo že v posledních 90 dnech prodělal onemocnění covid-19. Tato opatření podle svazu spotřebu čepovaného piva také sníží.

„Jsme realisté a chápeme, že od začátku pandemie koronaviru se svět výrazně změnil a my stojíme na nové startovní čáře. Uvidíme, jaký vliv bude mít například otevření hranic mezi zeměmi – ať už z pohledu přijíždějících turistů nebo naopak Čechů odjíždějících v létě na dovolenou. Otazníků je hodně a my předpokládáme, že zůstaneme letos asi deset procent pod loňskými výsledky,“ uvedl předseda svazu František Šámal.

Svaz kvituje, že se podařilo u zahrádek najít řešení ohledně negativních testů, když odpovědnost je na hostech. „Shoda se státem ohledně nastavení pravidel je pro nás důležitá, protože pokud budou smysluplná, můžeme ukázat, že je my i hosté dokážeme dodržovat a přiblížíme tak brzký návrat k plnému provozu restaurací,“ uzavřela Ferencová. Vnitřní prostory gastronomických podniků by se hostům mohly otevřít zřejmě v první polovině června.

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Restauratérům i ubytovatelům se vracejí hosté

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...

Číst více
Foto: AHR ČR

Pavel Hlinka nositelem Gaspart Bonet Foundation Award

Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...

Číst více