Restaurace musí zavírat ve 20:00

Od 9. října budou muset po dobu dvou týdnů restaurace zavírat už ve 20:00. U stolů budou moct sedět nanejvýš čtyři lidé. Po mimořádném jednání vlády to řekl ministr zdravotnictví Roman Prymula. Vláda se také dohodla, že v obchodních centrech budou v tzv. foodcourtech moci u jednoho stolu sedět nejvýše dva lidé.

Od 9. října budou muset po dobu dvou týdnů restaurace zavírat už ve 20:00

Podle Prymuly musejí od pondělí obchodní centra ve foodcourtech vypnout Wi-Fi síť. Cílem je omezit kontakty mezi mladými lidi, kteří se v těchto místech ve volném čase shromažďují.

Od tohoto pondělí platilo, že u jednoho stolu mohlo v restauracích sedět nejvýš šest lidí. Provoz barů a restaurací omezilo mimořádné opatření už dříve. Nejprve bylo nařízeno uzavření od půlnoci do 06:00. Koncem září se opatření ministerstva zdravotnictví zpřísnilo a bary a restaurace musely zavírat už ve 22:00. Do svých prostor navíc mohou vpustit jen tolik lidí, kolik mají míst k sezení.

Další omezení pro restaurace nyní prakticky ruší večerní provoz, polední přitom není valný. Asociace restaurací a hotelů ČR (AHR) restrikce chápe, ale stát by měl přistoupit ke kompenzacím gastronomickým zařízením, řekl prezident AHR Václav Stárek. Restaurace a další stravovací provozy musely dosud zavírat ve 22:00. Podle Stárka tato doba ještě nebyla tak zásadní. Nedávný průzkum ukázal, že omezení se dotklo asi 23 procent provozovatelů, kteří museli zavřít o tři a více hodin dříve. Ovšem u 20:00 bude dopad zásadnější a je možné, že někteří restauratéři se rozhodnou svá zařízení dočasně zcela uzavřít.

Polední provoz je podle Stárka už v současné době velmi slabý. Mnoho lidí pracuje z domova. Dá se očekávat, že návštěvnost přes obědy ještě klesne, protože se lidé budou bát. „Opatření respektujeme, stát má právo udělat taková rozhodnutí. Tím více se ale nyní zdůrazňuje nutnost kompenzací pro gastronomii,“ doplnil dále Stárek. AHR podle něj ve spolupráci s Asociací malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) připravuje ke kompenzacím materiál. AMSP s Českým svazem pivovarů a sladoven v úterý představily Národní program pro gastronomii, ve kterém je pět dlouhodobých a čtyři krátkodobá opatření. Požadují například prodloužení programu na podporu zaměstnanosti Antivirus, legalizaci spropitného a snížení DPH do konce příštího roku na stravovací služby na pět procent. Podle Stárka jsou body, na kterých se AHR shoduje, jiné jsou podle něj nereálné prosadit.

Propad tržeb veřejného stravování by mohl v meziročním srovnání letos podle analýzy společnosti Data Servis dosáhnout 60 miliard korun. Podle katastrofického scénáře by však mohl být až 80 miliard korun. Nejvíce zasažené jsou bary a kluby, místně největší propad eviduje Praha.

Foto: Shutterstock.com

 

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Restauratérům i ubytovatelům se vracejí hosté

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...

Číst více
Foto: AHR ČR

Pavel Hlinka nositelem Gaspart Bonet Foundation Award

Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...

Číst více