Restaurace budou muset od středy zavírat ve 20:00

Bary, kluby, restaurace a další stravovací zařízení včetně hotelových restaurací a výdejních okének budou muset od středy zavírat o dvě hodiny dříve, tedy nejpozději ve 20:00. Restrikce se netýká rozvozu jídla. Zakázána bude po celý den konzumace alkoholu na veřejnosti. Na všech trzích bude zakázán provoz stravovacích služeb a prodej alkoholu. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Bary, kluby, restaurace a další stravovací zařízení včetně hotelových restaurací a výdejních okének budou muset od středy zavírat o dvě hodiny dříve, tedy nejpozději ve 20:00

Vláda tak reagovala na častá porušování opatření v tomto odvětví. Podle Blatného k výdejním okénkům byly přistavovány vyhřívané stany, okénka fungovala mimo povolené hodiny, byly zjištěny přeplněné bary. „Vláda se shodla na tom, že tato opatření, která mají za cíl zvýšit pravděpodobnost toho, že nastavená opatření budou dodržována, budou v platnosti od středy,“ řekl ministr.

Uvolňování či zpřísňování opatření se v České republice řídí protiepidemickým systémem PES. V současné době platí z pětistupňové škály třetí úroveň, kdy většina podnikatelských činností může fungovat. Mírnější stupeň platí od čtvrtka, současné rizikové skóre odpovídá čtvrtému stupni. Podle Blatného se počty nakažených projevují po opatřeních se sedmidenním až desetidenním zpožděním, což znamená, že lidé už v přísném čtvrtém stupni pravděpodobně brali opatření na lehkou váhu.

Prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek uvedl, že porušení opatření má být potrestáno, místo toho platí kolektivní vina pro gastronomii. Pokud bude vláda takto měnit pravidla, už nikdo neotevře. Uvolnění opatření by se na počtu nakažených podle dosavadních informací mělo projevovat zhruba za dva týdny. Současný stav tak nemůže být způsoben provozem stravovacích podniků. dodal. „Neviděli jsme žádnou statistiku, kolik z 35 tisíc restaurací opatření porušilo. Pokud se tak někde stalo, orgány mají činit, mají pravomoc provoz uzavřít. K dodržování restrikcí neustále vyzýváme,“ řekl Stárek. Uvolnění režimu se podle něj trefilo do Mikuláše, kdy lidé nedodržovali žádná vládní nařízení. Plná podle něj byla náměstí, ulice i veřejná doprava. Trest přitom podle něj padl pouze na restaurace.

Podmínky podle Stárka nelze měnit ze dne na den. Vláda by se měla řídit schváleným protiepidemickým systémem (PES). Upozornil, že stravovací provozy nejsou hlavním zdrojem šíření nákazy.

Restaurace aktuálně mohou mít otevřeno mezi 06:00 a 22:00. Mohou obsluhovat pouze usazené hosty, u jednoho stolu smějí sedět nejvýše čtyři lidé. Kapacita stravovacích podniků může být naplněna maximálně na 50 procent. Gastronomická zařízení byla kvůli zamezení šíření koronaviru od 14. října do 2. prosince pro veřejnost uzavřena.

Foto: Shutterstock.com

 

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

CEN zveřejnil novou pečeť – European Tourism Covid-19 Safety Seal

Evropský výbor pro normalizaci (CEN) dne 19. května 2021 zveřejnil normalizační dokument stanovující požadavky a pokyny k omezení šíření onemocnění covid-19 v odvětví cestovního ruchu. Dokument byl vyvinut z iniciativy Evropské komise za spolupráce CEN a Mezinárodní organizace pro normalizaci (ISO).

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Roadshow AHR ČR odstartuje v Ostravě

Asociace hotelů a restaurací zve na první zastavení letošní Roadshow AHR ČR, které se koná v Ostravě 23. června 2021. Již tradiční půldenní odborná akce vám pomůže opět nastartovat podnikání a vydat se správným směrem, slibují organizátoři.

Číst více
Zdroj: Hospodářská komora ČR

Jak vidí budoucnost turismu politici? Vyslechněte předvolební debatu!

Co když zasáhne cestovní ruch další lockdown aneb jak na další vlnu pandemie? Jak na restart a rozvoj gastronomie? Zapojíme se opět do EET? Umíme podpořit ohrožené segmenty cestovního ruchu jako lázně a horská střediska? To jsou...

Číst více