×

Velká cena cestovního ruchu 2021/2022 začíná. Přihlaste svůj projekt.

Proč potřebujeme certifikaci vinařské turistiky

jak by mělo certifikované zařízení vypadat.

Certifikované vinařství

Certifikované vinařství má v sortimentu minimálně 90% tuzemských vín z nejméně šesti odrůd, mezi nimiž nechybí vína typická pro daný region. Alespoň část vín je zatříděna SZPI nebo nese označení VOC a má ocenění z vybrané domácí soutěže. Umožní vám zde prohlídku vinic nebo sklepního hospodářství. Samozřejmostí je možnost nákupu vín a obalů na vína.

Certifikovaný vinný sklep

V nabídce certifikovaného sklepa je skladba vín dle pravidel pro certifikovaná vinařství (vyjma ocenění ze soutěže). Nabídnou vám zde řízené degustace a další programy. K vínům podávaným z odpovídajících skleniček si lze vybrat teplé nebo studené občerstvení. Certifikované sklepy mají jednoduché a čisté vybavení, samozřejmostí je hygienické zázemí.

Certifikovaná vinotéka

Nemusí jít o pouhou vinotéku, ale třeba o prodejnu vín spojenou s informačním centrem, zato však s vyškoleným personálem pro prezentaci vín, nabídkou sommelierských potřeb a  dalšími službami. Certifikovaná vinotéka nejméně sedm měsíců v roce a od června do září minimálně čtyři dny v týdnu nabízí degustace nejméně dvou lahvových vín. Kromě toho pravidelně pořádá nebo na objednávku zařídí řízené degustace a jiné programy. V nabídce má nejméně 40 druhů lahvových a přehledně označených vín, přičemž minimálně 70 % pochází z ČR a alespoň 30 % z dané podoblasti. Často se setkáte i s nabídkou dalších regionálních produktů.

Certifikovaná restaurace

V certifikované restauraci vám předloží dvoujazyčný jídelní a nápojový lístek s dostatečnou nabídkou lahvových vín, alespoň 20 víny z dané podoblasti a minimálně čtyřmi rozlévanými lahvovými víny. Dozvíte se informace nejen o původu, ale i základní analytické hodnoty vín. S jejich výběrem vám pomůže kvalifikovaná osoba. Přinejmenším polovinu jídelního lístku představují tradiční jídla venkovské kuchyně z čerstvých produktů a potravin dle roční doby, každé s doporučeným vínem. Restaurace nejméně dvakrát ročně pořádá speciální vinařské a kulinářské akce, například vícechodové menu snoubené s víny.

Certifikované ubytování

Od běžných hotelů a penzionů se certifikované ubytování liší vinařskou tematikou – spojitost s vinařstvím a vínem je zde zřejmá na první pohled. Tato ubytovací zařízení se nachází buď přímo ve vinařství nebo u vinného sklepa, vinotéky či restaurace zaměřené na víno a jejich kapacita nepřesahuje 50 lůžek. Od personálu zde získáte informace o vinařství v regionu a přehled hlavních turistických a vinařských služeb a akcí. Samozřejmostí je čistota a snídaně formou bufetu.

Nejnovější články z rubriky

Foto: CCRJM

Jižní Morava díky influencerům oslovila půl milionu lidí

Centrála cestovního ruchu – Jižní Morava vsadila v loňském roce na spolupráci s cestovatelským portálem Worldee. V rámci kampaně „Nestůj, cestuj“ pozvala na jih Moravy trojici influencerů a nabídla jim prezentaci zaměřenou na příběhy lidí, kteří tvoří jedinečnost tohoto...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Vinaři z Němčiček zvou na festival vín

Přesně za týden otevřou vinaři z jihomoravské obce Němčičky své sklepy, aby přivítali hosty prvního Zimního festivalu vína.

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Svátky pomohly American Airlines snížit ztrátu

Ztráta amerických aerolinek American Airlines Group bez zahrnutí mimořádných položek ve čtvrtém čtvrtletí klesla na 921 milionů USD (19,7 miliardy Kč) z 2,2 miliardy USD předloni, kdy zájem o cestování negativně ovlivnila pandemie nemoci covid-19. Ke zmírnění...

Číst více