Proč potřebujeme certifikaci vinařské turistiky

jak by mělo certifikované zařízení vypadat.

Certifikované vinařství

Certifikované vinařství má v sortimentu minimálně 90% tuzemských vín z nejméně šesti odrůd, mezi nimiž nechybí vína typická pro daný region. Alespoň část vín je zatříděna SZPI nebo nese označení VOC a má ocenění z vybrané domácí soutěže. Umožní vám zde prohlídku vinic nebo sklepního hospodářství. Samozřejmostí je možnost nákupu vín a obalů na vína.

Certifikovaný vinný sklep

V nabídce certifikovaného sklepa je skladba vín dle pravidel pro certifikovaná vinařství (vyjma ocenění ze soutěže). Nabídnou vám zde řízené degustace a další programy. K vínům podávaným z odpovídajících skleniček si lze vybrat teplé nebo studené občerstvení. Certifikované sklepy mají jednoduché a čisté vybavení, samozřejmostí je hygienické zázemí.

Certifikovaná vinotéka

Nemusí jít o pouhou vinotéku, ale třeba o prodejnu vín spojenou s informačním centrem, zato však s vyškoleným personálem pro prezentaci vín, nabídkou sommelierských potřeb a  dalšími službami. Certifikovaná vinotéka nejméně sedm měsíců v roce a od června do září minimálně čtyři dny v týdnu nabízí degustace nejméně dvou lahvových vín. Kromě toho pravidelně pořádá nebo na objednávku zařídí řízené degustace a jiné programy. V nabídce má nejméně 40 druhů lahvových a přehledně označených vín, přičemž minimálně 70 % pochází z ČR a alespoň 30 % z dané podoblasti. Často se setkáte i s nabídkou dalších regionálních produktů.

Certifikovaná restaurace

V certifikované restauraci vám předloží dvoujazyčný jídelní a nápojový lístek s dostatečnou nabídkou lahvových vín, alespoň 20 víny z dané podoblasti a minimálně čtyřmi rozlévanými lahvovými víny. Dozvíte se informace nejen o původu, ale i základní analytické hodnoty vín. S jejich výběrem vám pomůže kvalifikovaná osoba. Přinejmenším polovinu jídelního lístku představují tradiční jídla venkovské kuchyně z čerstvých produktů a potravin dle roční doby, každé s doporučeným vínem. Restaurace nejméně dvakrát ročně pořádá speciální vinařské a kulinářské akce, například vícechodové menu snoubené s víny.

Certifikované ubytování

Od běžných hotelů a penzionů se certifikované ubytování liší vinařskou tematikou – spojitost s vinařstvím a vínem je zde zřejmá na první pohled. Tato ubytovací zařízení se nachází buď přímo ve vinařství nebo u vinného sklepa, vinotéky či restaurace zaměřené na víno a jejich kapacita nepřesahuje 50 lůžek. Od personálu zde získáte informace o vinařství v regionu a přehled hlavních turistických a vinařských služeb a akcí. Samozřejmostí je čistota a snídaně formou bufetu.

Nejnovější články z rubriky

Foto: Shutterstock.com

Wizz Air bude létat z Pardubic také do Oděsy a Charkova

Společnost Wizz Air rozšíří nabídku pravidelných linek z Pardubic - bude létat také do Oděsy a Charkova. Linky budou v provozu od června příštího roku, a to dvakrát týdně. Na Ukrajinu už nízkonákladový maďarský dopravce létá od září 2020,...

Číst více
Foto: Slovakia Travel

Slovensko láká na podzimní relax

Přestože většina slovenských okresů svítí na mapě cestovatele červeně nebo oranžově a média informují o růstu počtu nakažených a s tím souvisejícím zpřísňování protiepidemických opatření, podzimní dovolená u našich východních sousedů přesto není utopie. Alespoň podle tamní agentury Slovakia Travel,...

Číst více
Foto: Miroslav Rončák

Jak efektivně po pandemii covid-19 oslovit německý trh: Příklad Arménie

V současném (post)covidovém období, kdy se situace na jednotlivých trzích neustále mění,  je pro destinace nutné reagovat operativně s přesným načasováním konkrétních aktivit. Jednou z priorit je vrátit turistům ztracenou důvěru. Přestože se Arménie zatím v rozvoji cestovního ruchu...

Číst více