×

Velká cena cestovního ruchu 2021/2022 začíná. Přihlaste svůj projekt.

Polovina firem o zavedení stravenkového paušálu neuvažuje

O zavedení stravenkového paušálu neuvažuje 54 procent zaměstnavatelů, většina firem ho nepovažuje za viditelný benefit. Další jeho nevýhodu zaměstnavatelé spatřují v tom, že nemotivuje pracovníky k pravidelnému stravování. Naopak přínosem paušálu proti stravenkám je podle 58 procent společností jednodušší administrativa, třetina zaměstnavatelů také vidí výhodu v tom, že nemusejí platit provize stravenkovým firmám. Ukázal to průzkum Unie zaměstnavatelských svazů ČR (UZS).

O zavedení stravenkového paušálu neuvažuje 54 procent zaměstnavatelů, většina firem ho nepovažuje za viditelný benefit

Stravenkový paušál začal platit od 1. ledna. Zaměstnavatelé se tak mohou rozhodnout, zda svým pracovníkům poskytnou stravenky nebo peněžní příspěvek na stravování v podobě stravenkového paušálu. Ten je na straně zaměstnanců osvobozen od daní i pojistných odvodů do zákonem stanovené výše. Právě limit pro poskytování paušálu s daňovým zvýhodněním u něj považuje za bariéru 32 procent firem. Maximální výše v letošním roce je podle daňového experta UZS Petra Frische 75,6 koruny za jednu odpracovanou směnu. „Naopak u nepeněžité podpory, kam řadíme samozřejmě stravenky jako takový nejviditelnější příklad, nebo třeba i zaměstnanecké kantýny nebo případně i dovoz jídla přímo z nějaké oblíbené restaurace na fakturu do zaměstnání, tam to daňové zvýhodnění minimálně na straně zaměstnance není nijak omezeno,“ uvedl.

Další nevýhodou paušálu je podle pětiny zaměstnavatelů to, že může být zabaven v exekuci. V zákoně, kterým byl stravovací paušál zaveden, není podle Frische výslovně o tom nic stanoveno. Někteří exekutoři podle něj ale hodlají tuto možnost otestovat u soudu a teprve soud může poskytnout závazný výklad. Pokud už ale zaměstnanec dostane paušál na účet a je přikázána exekuce pohledávky u finančního ústavu, není vyloučeno, že bude dluh vzat i z příspěvku na stravování.

Za přínos 52 procent firem označilo to, že zaměstnanci si za peněžní příspěvek mohou koupit, co chtějí. Další výhodu paušálu 32 procent zaměstnavatelů vidí v tom, že nemusejí platit provize stravenkovým firmám.

Průzkum UZS uskutečnila on-line od 5. do 12. února mezi svými členy. Zúčastnilo se ho zhruba 600 respondentů.

Poskytovatele zaměstnaneckých výhod, společnost Edenred, podle mluvčí Daniely Pedret od začátku roku opustilo méně než devět procent firem používajících stravenky. „U malých firem je to 30 procent, u velkých jsou to jednotky společností. Zejména u menších firem je ale v současné situaci velmi těžké odlišit, zda od nás odcházejí kvůli stravenkovému paušálu nebo ekonomické krizi v návaznosti na covidovou pandemii,“ uvedla.

Podle průzkumu Hospodářské komory mezi 750 zaměstnavateli každá pátá firma zvažuje nebo je rozhodnuta paušál zavést. Týká se to hlavně podniků, které dosud zaměstnancům neposkytovaly papírové stravenky ani podnikové stravování. Hospodářská komora zavedení paušálu podporovala.

Stravenkový paušál naopak kritizovala Asociace provozovatelů poukázkových systémů, podle které hrozí, že bude využit k optimalizaci mezd. Navíc pro státní rozpočet může podle ní znamenat výpadek 20 miliard korun.

Foto: Shutterstock.com

 

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Po kompenzacích volá i ČUCR, Síkela je nechce dávat plošně

Poté, co Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) vyzvala Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) k vydání jasného stanoviska ohledně kompenzací pro firmy poškozené protipandemickými opatřeními, ozvala se na toto téma i Česká unie cestovního ruchu (ČUCR). Podle té už...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Asociace hotelů a restaurací čeká jasné stanovisko MPO ke kompenzacím

Vládní protiepidemická opatření způsobila podnikatelům v oboru horeca podle Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) jen za prosinec propad tržeb o dvě třetiny. Lidé zrušili 90 procent předem domluvených skupinových akcí. Výhledy na zlepšení v nejbližších dvou měsících jsou...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Etiketa a šampaňské

Kdybych měla šampaňské při psaní tohoto článku, vypila bych celou láhev, ale než bych jej vypila, potěšila bych se pohledem na jeho šumění. Dívala bych se, jak se nejdříve zrodí pěna a pak zmírá. Drobné bublinky...

Číst více