Polovina firem o zavedení stravenkového paušálu neuvažuje

O zavedení stravenkového paušálu neuvažuje 54 procent zaměstnavatelů, většina firem ho nepovažuje za viditelný benefit. Další jeho nevýhodu zaměstnavatelé spatřují v tom, že nemotivuje pracovníky k pravidelnému stravování. Naopak přínosem paušálu proti stravenkám je podle 58 procent společností jednodušší administrativa, třetina zaměstnavatelů také vidí výhodu v tom, že nemusejí platit provize stravenkovým firmám. Ukázal to průzkum Unie zaměstnavatelských svazů ČR (UZS).

O zavedení stravenkového paušálu neuvažuje 54 procent zaměstnavatelů, většina firem ho nepovažuje za viditelný benefit

Stravenkový paušál začal platit od 1. ledna. Zaměstnavatelé se tak mohou rozhodnout, zda svým pracovníkům poskytnou stravenky nebo peněžní příspěvek na stravování v podobě stravenkového paušálu. Ten je na straně zaměstnanců osvobozen od daní i pojistných odvodů do zákonem stanovené výše. Právě limit pro poskytování paušálu s daňovým zvýhodněním u něj považuje za bariéru 32 procent firem. Maximální výše v letošním roce je podle daňového experta UZS Petra Frische 75,6 koruny za jednu odpracovanou směnu. „Naopak u nepeněžité podpory, kam řadíme samozřejmě stravenky jako takový nejviditelnější příklad, nebo třeba i zaměstnanecké kantýny nebo případně i dovoz jídla přímo z nějaké oblíbené restaurace na fakturu do zaměstnání, tam to daňové zvýhodnění minimálně na straně zaměstnance není nijak omezeno,“ uvedl.

Další nevýhodou paušálu je podle pětiny zaměstnavatelů to, že může být zabaven v exekuci. V zákoně, kterým byl stravovací paušál zaveden, není podle Frische výslovně o tom nic stanoveno. Někteří exekutoři podle něj ale hodlají tuto možnost otestovat u soudu a teprve soud může poskytnout závazný výklad. Pokud už ale zaměstnanec dostane paušál na účet a je přikázána exekuce pohledávky u finančního ústavu, není vyloučeno, že bude dluh vzat i z příspěvku na stravování.

Za přínos 52 procent firem označilo to, že zaměstnanci si za peněžní příspěvek mohou koupit, co chtějí. Další výhodu paušálu 32 procent zaměstnavatelů vidí v tom, že nemusejí platit provize stravenkovým firmám.

Průzkum UZS uskutečnila on-line od 5. do 12. února mezi svými členy. Zúčastnilo se ho zhruba 600 respondentů.

Poskytovatele zaměstnaneckých výhod, společnost Edenred, podle mluvčí Daniely Pedret od začátku roku opustilo méně než devět procent firem používajících stravenky. „U malých firem je to 30 procent, u velkých jsou to jednotky společností. Zejména u menších firem je ale v současné situaci velmi těžké odlišit, zda od nás odcházejí kvůli stravenkovému paušálu nebo ekonomické krizi v návaznosti na covidovou pandemii,“ uvedla.

Podle průzkumu Hospodářské komory mezi 750 zaměstnavateli každá pátá firma zvažuje nebo je rozhodnuta paušál zavést. Týká se to hlavně podniků, které dosud zaměstnancům neposkytovaly papírové stravenky ani podnikové stravování. Hospodářská komora zavedení paušálu podporovala.

Stravenkový paušál naopak kritizovala Asociace provozovatelů poukázkových systémů, podle které hrozí, že bude využit k optimalizaci mezd. Navíc pro státní rozpočet může podle ní znamenat výpadek 20 miliard korun.

Foto: Shutterstock.com

 

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

CEN zveřejnil novou pečeť – European Tourism Covid-19 Safety Seal

Evropský výbor pro normalizaci (CEN) dne 19. května 2021 zveřejnil normalizační dokument stanovující požadavky a pokyny k omezení šíření onemocnění covid-19 v odvětví cestovního ruchu. Dokument byl vyvinut z iniciativy Evropské komise za spolupráce CEN a Mezinárodní organizace pro normalizaci (ISO).

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Roadshow AHR ČR odstartuje v Ostravě

Asociace hotelů a restaurací zve na první zastavení letošní Roadshow AHR ČR, které se koná v Ostravě 23. června 2021. Již tradiční půldenní odborná akce vám pomůže opět nastartovat podnikání a vydat se správným směrem, slibují organizátoři.

Číst více
Zdroj: Hospodářská komora ČR

Jak vidí budoucnost turismu politici? Vyslechněte předvolební debatu!

Co když zasáhne cestovní ruch další lockdown aneb jak na další vlnu pandemie? Jak na restart a rozvoj gastronomie? Zapojíme se opět do EET? Umíme podpořit ohrožené segmenty cestovního ruchu jako lázně a horská střediska? To jsou...

Číst více