Pohostinství zaměstnanecké paušály na stravu spíše vítá

Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR ČR) podporuje zavedení paušálního příspěvku od zaměstnavatele zaměstnanci na stravu jako alternativu pro klasické stravenky. Většina podnikatelů v pohostinství nemá obavy, že by zavedení alternativy vedlo ke snížení hostů v restauracích v době obědů.

Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR ČR) podporuje zavedení paušálního příspěvku od zaměstnavatele zaměstnanci na stravu jako alternativu pro klasické stravenky

AHR ČR provedla průzkum mezi provozovateli restaurací, aby zjistila jejich pohled na zavedení paušální podpory stravování zaměstnanců, který v pondělí projednává vláda. Průzkumu se zúčastnilo zhruba 600 respondentů z řad provozovatelů restaurací a stravovacích služeb. Průzkum proběhl ve období od 15. 6. do 8. 6., tedy po ukončení krizového stavu, kdy ještě stále platí omezení provozů restaurací.

Z průzkumu vyplývá, že i přes nucenou odstávku stravovacích služeb platí, že více než polovina provozovatelů restaurací (56 procent) jednoznačně podporuje zavedení paušálu a stejný počet podnikatelů je přesvědčen, že toto opatření nepovede k dlouhodobému poklesu hostů. Celkem 17 procent zatím neví – stravenky vnímá jako administrativně zatěžující a odmítá platit provize z každé vytištěné stravenky až ve výši 6 procent. Z tohoto důvodu proto více než 30 procent restaurací stravenky ani neakceptuje.

„Systém přinese další konkurenci na trh stravování, což po letech, kdy jsme byli nuceni přistupovat na podmínky přijímání stravenek diktované ze strany jejich vydavatelů, jedině vítáme. Stravenky se neruší, pouze přibyde další možnost, jak stravování zaměstnanců řešit,“ uvedl prezident AHR ČR Václav Stárek a dodal: „Navíc odpadnou mnoha zákazníkům komplikace, které je nutí vyhledávat restaurace, kde právě jejich stravenku přijímají, nemluvě o skutečnosti, že stravenky mají omezenou délku platnosti a každým rokem mnoho stravenek zákazníkům propadá.“

Foto: archiv

 

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Ecocapsule

V horských pustinách i rušných podnicích

Všude tam přijdou vhod ty nejmodernější technologie. Rádi byste nabízeli pohodlné ubytování na vysoké hoře, ale chybí tam jakákoliv infrastruktura? Chcete v reálném čase vědět, jak se cítí hosté ve vaší restauraci? A potřebujete rychle rozdělovat úkoly,...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Technologická řešení v turismu

Automaty na bagety, různé pochutiny nebo nápoje nejsou dnes ničím neobvyklým. Jak moc svět cestovního ruchu proměňují různé technologie, je v současné době viditelné v každé jeho oblasti. Můžeme do určité míry hovořit o tzv. technologických trendech. Kromě...

Číst více
Foto: Shutterstock.com a -pmu- (montáž: COT group)

Podcast: Jak technologie přetvářejí svět turismu

O technologických trendech, které proměňují oblast cestovního ruchu a hotelnictví, jsme v zářijovém podcastu hovořili se zakladatelem a majitelem hotelového systému Previo Pavlem Kotasem. Řeč byla mimo jiné o tom, jak se na vývoji technologií a zájmu o ně podepsala pandemie...

Číst více