Pohostinství zaměstnanecké paušály na stravu spíše vítá

Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR ČR) podporuje zavedení paušálního příspěvku od zaměstnavatele zaměstnanci na stravu jako alternativu pro klasické stravenky. Většina podnikatelů v pohostinství nemá obavy, že by zavedení alternativy vedlo ke snížení hostů v restauracích v době obědů.

Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR ČR) podporuje zavedení paušálního příspěvku od zaměstnavatele zaměstnanci na stravu jako alternativu pro klasické stravenky

AHR ČR provedla průzkum mezi provozovateli restaurací, aby zjistila jejich pohled na zavedení paušální podpory stravování zaměstnanců, který v pondělí projednává vláda. Průzkumu se zúčastnilo zhruba 600 respondentů z řad provozovatelů restaurací a stravovacích služeb. Průzkum proběhl ve období od 15. 6. do 8. 6., tedy po ukončení krizového stavu, kdy ještě stále platí omezení provozů restaurací.

Z průzkumu vyplývá, že i přes nucenou odstávku stravovacích služeb platí, že více než polovina provozovatelů restaurací (56 procent) jednoznačně podporuje zavedení paušálu a stejný počet podnikatelů je přesvědčen, že toto opatření nepovede k dlouhodobému poklesu hostů. Celkem 17 procent zatím neví – stravenky vnímá jako administrativně zatěžující a odmítá platit provize z každé vytištěné stravenky až ve výši 6 procent. Z tohoto důvodu proto více než 30 procent restaurací stravenky ani neakceptuje.

„Systém přinese další konkurenci na trh stravování, což po letech, kdy jsme byli nuceni přistupovat na podmínky přijímání stravenek diktované ze strany jejich vydavatelů, jedině vítáme. Stravenky se neruší, pouze přibyde další možnost, jak stravování zaměstnanců řešit,“ uvedl prezident AHR ČR Václav Stárek a dodal: „Navíc odpadnou mnoha zákazníkům komplikace, které je nutí vyhledávat restaurace, kde právě jejich stravenku přijímají, nemluvě o skutečnosti, že stravenky mají omezenou délku platnosti a každým rokem mnoho stravenek zákazníkům propadá.“

Foto: archiv

 

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Restauratérům i ubytovatelům se vracejí hosté

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...

Číst více
Foto: AHR ČR

Pavel Hlinka nositelem Gaspart Bonet Foundation Award

Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...

Číst více