Pohostinství zaměstnanecké paušály na stravu spíše vítá

Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR ČR) podporuje zavedení paušálního příspěvku od zaměstnavatele zaměstnanci na stravu jako alternativu pro klasické stravenky. Většina podnikatelů v pohostinství nemá obavy, že by zavedení alternativy vedlo ke snížení hostů v restauracích v době obědů.

Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR ČR) podporuje zavedení paušálního příspěvku od zaměstnavatele zaměstnanci na stravu jako alternativu pro klasické stravenky

AHR ČR provedla průzkum mezi provozovateli restaurací, aby zjistila jejich pohled na zavedení paušální podpory stravování zaměstnanců, který v pondělí projednává vláda. Průzkumu se zúčastnilo zhruba 600 respondentů z řad provozovatelů restaurací a stravovacích služeb. Průzkum proběhl ve období od 15. 6. do 8. 6., tedy po ukončení krizového stavu, kdy ještě stále platí omezení provozů restaurací.

Z průzkumu vyplývá, že i přes nucenou odstávku stravovacích služeb platí, že více než polovina provozovatelů restaurací (56 procent) jednoznačně podporuje zavedení paušálu a stejný počet podnikatelů je přesvědčen, že toto opatření nepovede k dlouhodobému poklesu hostů. Celkem 17 procent zatím neví – stravenky vnímá jako administrativně zatěžující a odmítá platit provize z každé vytištěné stravenky až ve výši 6 procent. Z tohoto důvodu proto více než 30 procent restaurací stravenky ani neakceptuje.

„Systém přinese další konkurenci na trh stravování, což po letech, kdy jsme byli nuceni přistupovat na podmínky přijímání stravenek diktované ze strany jejich vydavatelů, jedině vítáme. Stravenky se neruší, pouze přibyde další možnost, jak stravování zaměstnanců řešit,“ uvedl prezident AHR ČR Václav Stárek a dodal: „Navíc odpadnou mnoha zákazníkům komplikace, které je nutí vyhledávat restaurace, kde právě jejich stravenku přijímají, nemluvě o skutečnosti, že stravenky mají omezenou délku platnosti a každým rokem mnoho stravenek zákazníkům propadá.“

Foto: archiv

 

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

CEN zveřejnil novou pečeť – European Tourism Covid-19 Safety Seal

Evropský výbor pro normalizaci (CEN) dne 19. května 2021 zveřejnil normalizační dokument stanovující požadavky a pokyny k omezení šíření onemocnění covid-19 v odvětví cestovního ruchu. Dokument byl vyvinut z iniciativy Evropské komise za spolupráce CEN a Mezinárodní organizace pro normalizaci (ISO).

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Roadshow AHR ČR odstartuje v Ostravě

Asociace hotelů a restaurací zve na první zastavení letošní Roadshow AHR ČR, které se koná v Ostravě 23. června 2021. Již tradiční půldenní odborná akce vám pomůže opět nastartovat podnikání a vydat se správným směrem, slibují organizátoři.

Číst více
Zdroj: Hospodářská komora ČR

Jak vidí budoucnost turismu politici? Vyslechněte předvolební debatu!

Co když zasáhne cestovní ruch další lockdown aneb jak na další vlnu pandemie? Jak na restart a rozvoj gastronomie? Zapojíme se opět do EET? Umíme podpořit ohrožené segmenty cestovního ruchu jako lázně a horská střediska? To jsou...

Číst více