×

Velká cena cestovního ruchu 2021/2022 začíná. Přihlaste svůj projekt.

Pohostinství zaměstnanecké paušály na stravu spíše vítá

Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR ČR) podporuje zavedení paušálního příspěvku od zaměstnavatele zaměstnanci na stravu jako alternativu pro klasické stravenky. Většina podnikatelů v pohostinství nemá obavy, že by zavedení alternativy vedlo ke snížení hostů v restauracích v době obědů.

Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR ČR) podporuje zavedení paušálního příspěvku od zaměstnavatele zaměstnanci na stravu jako alternativu pro klasické stravenky

AHR ČR provedla průzkum mezi provozovateli restaurací, aby zjistila jejich pohled na zavedení paušální podpory stravování zaměstnanců, který v pondělí projednává vláda. Průzkumu se zúčastnilo zhruba 600 respondentů z řad provozovatelů restaurací a stravovacích služeb. Průzkum proběhl ve období od 15. 6. do 8. 6., tedy po ukončení krizového stavu, kdy ještě stále platí omezení provozů restaurací.

Z průzkumu vyplývá, že i přes nucenou odstávku stravovacích služeb platí, že více než polovina provozovatelů restaurací (56 procent) jednoznačně podporuje zavedení paušálu a stejný počet podnikatelů je přesvědčen, že toto opatření nepovede k dlouhodobému poklesu hostů. Celkem 17 procent zatím neví – stravenky vnímá jako administrativně zatěžující a odmítá platit provize z každé vytištěné stravenky až ve výši 6 procent. Z tohoto důvodu proto více než 30 procent restaurací stravenky ani neakceptuje.

„Systém přinese další konkurenci na trh stravování, což po letech, kdy jsme byli nuceni přistupovat na podmínky přijímání stravenek diktované ze strany jejich vydavatelů, jedině vítáme. Stravenky se neruší, pouze přibyde další možnost, jak stravování zaměstnanců řešit,“ uvedl prezident AHR ČR Václav Stárek a dodal: „Navíc odpadnou mnoha zákazníkům komplikace, které je nutí vyhledávat restaurace, kde právě jejich stravenku přijímají, nemluvě o skutečnosti, že stravenky mají omezenou délku platnosti a každým rokem mnoho stravenek zákazníkům propadá.“

Foto: archiv

 

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Po kompenzacích volá i ČUCR, Síkela je nechce dávat plošně

Poté, co Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) vyzvala Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) k vydání jasného stanoviska ohledně kompenzací pro firmy poškozené protipandemickými opatřeními, ozvala se na toto téma i Česká unie cestovního ruchu (ČUCR). Podle té už...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Asociace hotelů a restaurací čeká jasné stanovisko MPO ke kompenzacím

Vládní protiepidemická opatření způsobila podnikatelům v oboru horeca podle Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) jen za prosinec propad tržeb o dvě třetiny. Lidé zrušili 90 procent předem domluvených skupinových akcí. Výhledy na zlepšení v nejbližších dvou měsících jsou...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Etiketa a šampaňské

Kdybych měla šampaňské při psaní tohoto článku, vypila bych celou láhev, ale než bych jej vypila, potěšila bych se pohledem na jeho šumění. Dívala bych se, jak se nejdříve zrodí pěna a pak zmírá. Drobné bublinky...

Číst více