Putovní pohár Mezinárodního dne kuchařů AKC ČR 2011 získala restaurace Darovanský dvůr!
V sobotu 8. října se téměř 30 restaurací utkalo na Staroměstském náměstí v Praze v soutěži „O putovní pohár Mezinárodního dne kuchařů Asociace kuchařů a cukrářů ČR". Klání v nabídce české kuchyně pražských i mimopražských hotelů a restaurací se uskutečnilo již popáté v historii.
Odborná komise hodnotila tři kategorie:
- hlavní pokrm (vítěz: Grandhotel Evropa – kachna, knedlík, zelí)
- sladký pokrm/dezert (vítěz: Darovanský dvůr – Prokešův koláč)
- výzdoba stánku a celková nápaditost (vítěz: Hotel InterContinental Praha)
V součtu všech bodů získal celkové vítězství a Putovní pohár Restaurant Darovanský dvůr, na 2. místě se umístil Hotel InterContinental Praha, 3. místo obsadil Grandhotel Evropa. Všem soutěžícím gratulujeme – kromě Putovního poháru a replik plakety obdrželi vítězové slavnostní dort, láhve Bohemia Sekt, koření od Johann Kotányi a další ceny.
Mezinárodní den kuchařů slaví kuchaři a všichni příznivci tohoto řemesla již několik let po celém světě. Charakteristickým rysem tohoto dne je především příjemná atmosféra, nabídka gastronomických specialit, soutěže a doprovodný program pro všechny věkové kategorie s cílem podpořit výtěžkem z této akce charitativní projekty.
V letošním roce přivítal navzdory již velmi mrazivému počasí prezident AKC ČR Miroslav Kubec na Staroměstském náměstí přes 20 tisíc Pražanů a turistů. Od dopoledních hodin vybírali a ochutnávali z nabídky již tradičních účastníků, jako např. Corinthia Hotel Prague (prdelačka, jelítka, škvarkový chléb), Hotel Holiday Inn (konfitovaná kachní roláda s bylinkovou nádivkou, vepřová krkovička na rozmarýnu), hotel InterContinental Praha (pečená kachna v kombinaci s vepřovým bůčkem, tvarohové koblížky), Hotel Clarion (kančí plec se šípkovou omáčkou) nebo staropražskou šunku z Ristorante La Festa. Úžasnou nabídkou překvapili i noví účastníci jako Grandhotel Evropa, Diplomat hotel Prague, Apartmán hotel Jítrava, Petr Landa – uzeniny Beta a Darovanský dvůr, který si nakonec odnesl i vítězný Putovní pohár MDK. Akci podpořil i tým severočeské pobočky a seniorský klub, který prezentoval několik historických receptur, jako pohančený karbanátek, malou Savarinku – receptura dle kuchařky Jitřenky z roku 1898 nebo Maurierovu specialitu – ruské řezy dle Domácí kuchařky od Václava Soukupa z roku 1906. Jako každý rok přijeli i kolegové ze slovenského svazu z Bratislavy, tentokrát se strapačkami a myjavským špízem. Podrobnou nabídku najdete na www.akc.cz .
Na velkoplošné obrazovce mohli všichni sledovat přenos z pódia, kde se odehrálo již 2. MAKRO mistrovství ČR ve filetování čerstvých lososů. Nejlepšího výsledku dosáhl Jan Myšák z Jídelny Myšák z České Libchavy a za svůj výkon převzal od zástupce generálního partnera soutěže Makro Cash & Carry Roberta Mancusa zájezd na lososí farmu do Norska v hodnotě 80 tisíc Kč, další dvě místa obsadili mistři z Karlových Varů – Radek Kotlán (Restaurace La Strada) a Petr Svoboda (Hotel Thermal). Více než 50 kg ořezu z lososů si přijel převzít zástupce pražské ZOO, aby je předal maskotům této soutěže – ledním medvědům.
Zástupci slovenského svazu převzali od prezidenta AKC ČR pamětní talíř „Cesta proti hladu" z Afriky |
Ořezy z mistrovství ve filetování lososů předali Miroslav Kubec (AKC ČR) a Roberto Mancuso (Makro Cash & Carry) představiteli ZOO Praha pro tamní lední medvědy |
Cukrářské soutěže „Ochutnejte Českou republiku" se mohli zúčastnit všichni, kdo přinesli svůj dort na toto téma. I druhý ročník podpořila firma Martin Braun a Fiala-Praha. Odborná porota se v hodnocení shodla s hlasováním návštěvníků, a první místo tak obsadila Jana Němečková – SPV hotelu InterContinental Praha; cenu veřejnosti si odnesla s počtem 269 hlasů. Cukrářka Pavla Indrová a Tomáš Belko ze SOU Horky nad Jizerou obdrželi stříbrnou a bronzovou medaili.
Překonali jsme loňský rekord v počtu účastníků v profesním oblečení! Komisař z agentury Dobrý den potvrdil 194 „účastníků v bílém".
V rámci projektu Czech Specials proběhlo finále soutěže Czech Food Cup. I tentokrát se potvrdilo, že vnímání veřejnosti a její povědomí o tom, jak by mohla a měla vypadat dobrá kuchyně, se mění. O této pozitivní změně vypovídaly výsledky, kdy se hodnocení veřejnosti opět shodovalo s hodnocením odborné poroty. Vítězem se stal Zámek Liblice, 2. místo obsadil Restaurant Kulaťák a 3. skončil Hotel Hvězda v Peci pod Sněžkou.
Vítězný tým restaurace Darovanský dvůr |
Na pódiu se celý den střídala hudební vystoupení s mluveným slovem. Moderátor Petr Martinák uvedl například Petra Bendeho, kapelu Ametyst a Nataly a také Slow Fingers. Ředitel regionu Praha Poštovní spořitelny ERA vyhlásil dětské vítěze v soutěži Nakresli svého kuchaře. V průběhu celého dne probíhaly rovněž Oslavy Dne českého výrobku; na pódiu pak ředitel Českého výrobku Leo Kolečkář pokřtil spolu s Miroslavem Kubecem Kalendář českých výrobků. Prezident AKC ČR zde poté uvítal mistra šéfkuchaře z Jižní Karolíny, Francoise Fisera a vzájemně si předali pamětní certifikáty a vlajku regionu. Kolegové ze Slovenska převzali z rukou prezidenta pamětní talíř z celosvětové charitativní akce v Africe – Cesta proti hladu.
Závěr dne patřil koncertu kapele Strahov a „létajícím andělům" na tyčích z Fire Fly Pole Dance. Úžasné vystoupení ve světelné show na poslední hodinu pohltilo všechny diváky … jakoby se zastavil čas … ukončení 5. ročníku oslav oznámil poté i orloj.
Děkujeme všem, kteří s námi letošní oslavy připravili a všem, kteří svou účastí podpořili Asociaci kuchařů a cukrářů ČR. Zvláštní poděkování patří Magistrátu hlavního města Prahy, MČ Praha 1, České centrále cestovního ruchu – CzechTourism, společnosti Makro Cash & Carry ČR a CDV služby.
Text: Zuzana Albrechtová, manažer AKC ČR
Foto: AKC ČR
www.akc.cz
Přijeďte podpořit soutěžící na
Bocuse d’Or Kuchar roku 2011
Finále se uskuteční 10.–11. listopadu 2011 v rámci festivalu Gastrofest na Výstavišti v Českých Budějovicích.
Klání proběhne ve spolupráci AKC ČR, Nestlé Professional ČR, Kampa Group, Makro Cash & Carry ČR a InterGast.
|