Pohled pod pokličku AKC ČR – Čeští kuchaři vařili africkým dětem

Čeští kuchaři vařili africkým dětem

V druhé polovině srpna zaznamenaly celosvětově letecké společnosti zvýšený zájem o letenky do Jižní Afriky. Cestujícími v bílém byly do této cílové destinace týmy kuchařů z 43 zemí, kteří se rozhodli pomoci jihoafrickým dětem a upozornit celý svět na potřebu podpory a řešení základních problémů v této zemi, kde denně chodí spát 2,5 milionu dětí, aniž by věděly, kdy dostanou opět něco k jídlu.

Celkem 250 šéfkuchařů v rondonech označených logem „Bidvest World Chefs Tour Against Hunger" (Cesta proti hladu) s delegacemi reprezentujících států přivítali na letišti v Johannesburgu kolegové z jihoafrické asociace, aby je hned po zahajovací slavnostní tiskové konferenci rozeslali podle přesného plánu na určená stanoviště.

Miroslav Kubec, prezident AKC ČR a kontinentální ředitel Světové asociace kuchařských spolků pro střední Evropu, osobně doprovázel dva týmy v následujícím složení:

Tým Asociace kuchařů a cukrářů ČR:

  • Tomáš Konopka – culinary advisor Nestlé Professional a manažer Národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů České republiky,
  • Marek Svoboda – culinary advisor Nowaco a vedoucí Gastro studia NOWACO,
  • Lukáš Skála – cukrář hotelu InterContinental Praha a člen Národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů České republiky,
  • Martin Ševčík – kuchař hotelu InterContinental Praha,
  • Zuzana Albrechtová – manažer Asociace kuchařů a cukrářů České republiky,
  • Šárka Dittrichová – novinářka a fotografka, Rezonance Praha.

Tým Československého svazu kuchařů:

  • Jan Michálek, culinary advisor pekáren La Lorraine,
  • Jan Pýcha, šéfkuchař a majitel restaurantu TVRZ Průhonice,
  • Lenka Sapíková, šéfová studené kuchyně hotelu Crown Plaza,
  • David Král, junior chef, student SŠ hotelnictví a gastronomie SČMSD Praha, s. r. o.

Přestože se toto turné konalo již potřetí v historii (1993, 2003), cíl získat tentokrát 5 milionů randů a s tím související potřebný nárůst počtu šéfkuchařů o dalších 100 účastníků, kladl na organizátory velké nároky. I když se zpočátku operativně měnily lokality a termíny, bylo až s podivem, jak úžasně byla celá akce organizačně a programově zvládnuta. Některé akce – jako pochod slamem a následné rozdávání jídla, příprava jídel pro internátní školy, kde žijí děti bez rodičů nebo byly rodičům odebrány – byly společné, další úkoly měly rozděleny týmy buď jednotlivě, nebo po určených skupinách. Část týmů zůstala vařit v hotelech v Johannesburgu, některé se přesunuly do Durbanu, tým Asociace kuchařů a cukrářů ČR spolu s týmy americkým, německým, singapurským, kanadským, norským, egyptským a rumunským přeletěl do Kapského města.

Zde jsme byli rozděleni do hotelů, kde jsme připravovali česká jídla jako speciální nabídku hotelů à la cart nebo součást bufetů; podle rozpisů jsme se účastnili denních life prezentací a seminářů ve velkých obchodních centrech, kde jsme učili návštěvníky, studenty a jejich učitele připravovat typická česká jídla. Po prezentaci české kuchyně uměli všichni účastníci vyslovit názvy jídel jako škubánky a lívance.

Afričani byli nadšeni slanou i sladkou variantou škubánků, překvapivě jim chutnaly jako z Czech Specials programu vystřižené knedlíky se svíčkovou omáčkou, bramboračka v podání Tomáše Konopky a Martina Ševčíka nebo tvarohové knedlíky s meruňkami. Opravdové nadšení vyvolaly čokoládové pralinky Lukáše Skály, cukráře z hotelu InterContinental Praha. Tyto bonbony „přinesly" na účet pro děti dalších 1 000 randů.

V průběhu všech aktivit byly prodávány například kuchařské čepice s logy akce, v aukcích a na večeřích se dražily kuchařské knihy, rondony, ale také třeba trofeje golfových či fotbalových týmů a obrazy.

Velkým úspěchem pro náš tým bylo, že jsme mezi pěti vybranými delegacemi mohli své umění prezentovat i v programu celostátní televize. „Afričtí diváci se tak dozvěděli, jak se dělají české lívance a ovocná polévka," uvedl Marek Svoboda na tiskové konferenci 7. září v Culinary studiu Nowaco v Kralupech nad Vltavou (kde jsme informovali o průběhu celé akce a připravili ochutnávku afrických jídel). Marka, který je mimo jiné i culinary advisor největšího sponzora akce (Bidvest/Nowaco), vyfotografoval při přípravě škubánků i fotograf celostátního jihoafrického deníku, který vychází v nákladu 3 miliony kusů.

Jeden z výtisků jsme slíbili předat i našim krajanům, žijícím v tomto regionu, s nimiž jsme se všichni sešli a strávili s nimi několik příjemných hodin povídáním o Africe. Odměnou za naši návštěvu byly špekáčky z ohně, několik místních specialit, olivy a „turecká" káva.

„Program celé akce byl náročný, viděli jsme hodně radosti, ale i nepředstavitelné bídy. Viděli jsme děti, které zde spíše přežívají, ale přitom nežebrají. Když jsme rozdávali balíčky s jídlem, předal jsem tašku malému černouškovi. Ten se na mě usmál, vyfotili jsme se spolu a poté sklopil hlavu, přitulil se a tašku mi chtěl vrátit s tím, že už jeden balíček dostal," podělil se o silný zážitek Miroslav Kubec.

„Video ani fotografie nemohou dostatečně vyjádřit emoce, situaci a atmosféru, která panuje na území velikém mnoho kilometrů čtverečních, kde žijí lidé v provizorních přístřešcích, bez základních potřeb, o hladu a bez možnosti získat legální práci. Tamější vláda má sice velkolepé plány do několika let i těmto lidem pomoci, ale v současné době zde panuje stav nouze. Proto je zatím tolik potřebný jakýkoli druh pomoci," doplnil Marek Svoboda.

O to větší byla naše radost, když jsme se na závěrečném slavnostním ukončení dozvěděli, že oproti plánovaným 5 milionům randů bylo vybráno milionů osm, což v praxi představuje jídlo na každý den po dobu 5 let pro 460 dětí. (Již 10 randů tj. 1 euro stačí na jídlo pro 1 dítě na den.)

Duchovní otec Cesty proti hladu a rovněž za­kladatel Mezinárodního dne kuchařů, Dr. Billy Gallagher, který je dnes v Africe národním hrdinou, charismatický vůdce a úžasný člověk, po­děkoval v úvodu i na závěr všem kuchařům, partnerům, hlavnímu organizátorovi a hlavě týmu Martinu Kobaltovi i zástupcům Bidvest a TV SABC3 a převzal z rukou prezidenta Kubece pozdravy z České republiky spolu s pamětní skleněnou plaketou.

Představitel největšího „dárce", generální ředitel Bidvestu Brian Joffe se osobně pozdravil s členy našeho týmu, slíbil svou podporu českým kuchařům a popřál nám hodně úspěchů poté, co se s týmem vyfotografoval a převzal českou kuchařku a pamětní medaili.

Z Afriky jsme se snažili zasílat denní zprávy; reportáže, které připravovala Šárka Dittrichová, však s ohledem na možnosti a kvalitu připojení bohužel všechny vždy nedorazily.

Rádi bychom se s vámi podělili o všechny naše zážitky, a tak i s ohledem na tento fakt bychom rádi připravili do konce roku ještě další „pokračování" v naší snaze pomoci dětem v Africe. Budeme vás včas informovat a předem děkujeme za podporu.

Jsme hrdí, že jsme se za Českou republiku jako kuchaři díky podpoře našich partnerů mohli zúčastnit tohoto úžasného projektu. „Cestu" českého týmu AKC ČR zaštítilo Ministerstvo pro místní rozvoj ČR a Česká centrála cestovního ruchu – CzechTourism. Dalšími partnery, kteří podpořili AKC ČR v této aktivitě, byly Nowaco ČR, Nestlé Professional, hotel InterContinental Praha, Rezonance a Fomi a východočeská pobočka AKC ČR. Všem tímto děkujeme.

Více informací a fotogalerie na www.akc.cz , v případě dotazů pište na sekretariat@akc.cz .

Ing. Zuzana Albrechtová,
manažer AKC ČR

www.akc.cz

Nejnovější články z rubriky
Warning: Undefined array key 0 in /data/web/virtuals/367104/virtual/www/domains/celyoturismu.cz/wp-content/themes/komora/single.php on line 264

Warning: Attempt to read property "name" on null in /data/web/virtuals/367104/virtual/www/domains/celyoturismu.cz/wp-content/themes/komora/single.php on line 264


Warning: Undefined array key 0 in /data/web/virtuals/367104/virtual/www/domains/celyoturismu.cz/wp-content/themes/komora/single.php on line 267

Warning: Attempt to read property "slug" on null in /data/web/virtuals/367104/virtual/www/domains/celyoturismu.cz/wp-content/themes/komora/single.php on line 267
Foto: CzechTourism

Zahraniční odborníci na cestovní ruch poznali Karlovarský kraj

První velká incomingová akce na podporu návštěvnosti České republiky po pandemii covid-19. Tak vnímají odborníci na cestovní ruch z celého světa Czech Republic Travel Trade Day (TTD) 2022. Ve spolupráci s Destinační agenturou Živý kraj ho uspořádala...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Tři pilíře německé propagace a pár zajímavých čísel

Nejen tři inspirační videa, ale i zajímavá čísla o turistice z České republiky představil minulý týden ředitel Německé turistické centrály (DZT) v Praze Jan Pohaněl na setkání s novináři.

Číst více
Foto: DMO Český Krumlov Region

Web destinace Český Krumlov Region uspěl ve Zlatém erbu

Webové stránky destinace Český Krumlov Region zabodovaly jako jedny z nejlepších v republice v soutěži Zlatý erb. V kategorii měst a obcí se umístily na druhé příčce v rámci Ceny místopředsedy vlády pro digitalizaci za nejlepší turistickou prezentaci. Ocenění se předávala...

Číst více