Mezinárodní den kuchařů 2010 – International Chefs Day
a 1. mistrovství ČR ve filetování lososů
V sobotu 23. října se na Staroměstském náměstí v Praze konal již čtvrtý ročník Mezinárodního dne kuchařů. V tento den slaví svůj svátek nejen kuchaři a cukráři, kteří jsou členy největšího profesního spolku na světě – federace WACS (World Association Chefs Societies, která má již přes 10 milionů členů ze 101 států), slavnost je určena všem, kdo mají rádi dobré jídlo a zábavu.
Záštitu nad oslavami opět převzala manželka prezidenta ČR Livia Klausová. Na snímku s prezidentem AKC ČR Miroslavem Kubecem |
Tuto gastronomicko-kulturní akci s charitativním cílem pořádá Asociace kuchařů a cukrářů ČR (AKC ČR) v rámci celosvětových oslav WACS – International Chef´s Day – za podpory hlavního města Prahy a Městské části Praha 1 a ve spolupráci s dalšími partnery. Záštitu nad akcí převzali Livia Klausová, manželka prezidenta České republiky, která akci osobně v poledne zahájila, dále primátor hlavního města Prahy a agentura CzechTourism.
AKC ČR pomáhá
Asociace kuchařů a cukrářů ČR v tomto roce oslavuje 20. výročí svého založení.
Při této přiležitosti a v rámci celosvětového projektu WACS (Světové kuchařské federace) „Bez hranic“ převzal narozeninový dárek z rukou prezidenta AKC ČR a WACS Continental Directora Central Europe Miroslava Kubece Mgr. Milan Černý, ředitel Mateřské školy a základní školy speciální Diakonie ČCE Praha 5. Spolu s hlavním sponzorem, panem Karlem Hájkem, jsme připravili překvapení v podobě sedmi sedmiček – částka Kč 77 777,77 na darovacím certifikátu je tím šťastným číslem, které umožní diakonické škole nákup polohovacího sprchovacího lůžka pro děti, které je potřebují. Velmi si vážíme této podpory a moc děkujeme!
|
Ukázkové počasí přilákalo rekordní počet návštěvníků. Téměř 20 tisíc Pražanů i turistů mohlo po celý den ochutnávat z široké nabídky především českých kulinářských dobrot více než třiceti gastronomických společností, restaurací a hotelů. A co se vařilo? Klasická svíčková z projektu Czech Specials, česká bašta, krkonošské kyselo, zelňačka, dršťková, jihočeská bramboračka, konfitované telecí lýtko, hovězí krk s koprovkou, kančí se šípkovou omáčkou, grilovaná krkovice nebo žebra, dušená hovězí kližka se švestkovou omáčkou, zvěřinový nebo jehněčí guláš, nudle na různé způsoby, vepřenky a staropražská šunka, ale třeba i texaské hovězí nebo grilovaný norský losos. Kolegové ze Slovenské asociace připravili strapačky, srnčí ragú a prešporské rezance. Sladkému také odolal málokdo. Lívance se žahourem, svatební koláčky, babiččin makový koláč, vdolečky, švestkový koláč s bílkovým sněhem nebo višňová bublanina s horkou čokoládou – a to nebylo zdaleka všechno. a jeho Švestkové knedlíky národního týmu AKC ČR byly opravdu kouzelné! To vše doplnila i nabídka zeleninových a ovocných salátů, zázvorový a mátový čaj, ochutnávka francouzských a italských sýrů, koření či bio produkty společnosti Fair Trade, takže komise, která hodnotila „výkony“ účastníků, určitě neměla lehkou práci.
Absolutním vítězem tohoto ročníku se stal tým hotelu IHI Towers Corinthia Prague, který z rukou prezidenta AKC ČR Miroslava Kubece převzal Putovní pohár MDK a obrovskou láhev Bohemia sektu. „Nabídka týmu a její zpracování – domácí tlačenka, česká bašta – jelítka a jitrničky, krkonošská polévka a lívance se žahourem – byla typickou ukázkou tradiční české gastronomie,“ uvedl Jiří Král, předseda komise.
I letos byl připraven bohatý doprovodný program
Moderátor Petr Martinák přivítal na podiu například Petra Bendeho, Jaromíra Adamce, Janu Štromskou, K Band a Duo Ametyst se zpěvačkou Nataly, která si přijela do Prahy zazpívat až z Čadce. Závěrečné vystoupení obohatila kapela Strahov vystoupením tanečnic u tyče FireFly-Pole Dance. Celková atmosféra připomínala opravdu velkou „rodinnou“ oslavu. Všichni účinkující vystoupili bez nároku na honorář, moc jim tímto děkujeme za podporu.
Díky společnosti Makro Cash & Carry ČR se uskutečnil historicky první ročník Mistrovství ČR ve filetování lososů. Makro do celého Mistrovství přineslo kromě nápadu, soutěžních cen a odborné poroty i čerstvé lososy z Norska. Zúčastnilo se 26 soutěžících z celé České republiky. Výkony soutěžících hodnotila čtyřčlenná porota ve složení Miroslav Kubec (prezident AKC ČR, WACS Continental Director Central Europe), Drahoslav Vochozka (nákupčí čerstvých ryb Makro Cash & Carry ČR), Kristin Pettersen (zástupce společnosti Norge – Norwegian Seafood Export Council, marketingová společnost norské vlády zastřešující marketingové aktivity norského rybolovu) a Jim Lervik (zástupce MarineHarvest, dodavatel čerstvých lososů do velkoobchodů Makro). Technický dozor měl Jiří Král, člen představenstva AKC ČR.
Vítězem soutěže se stal Martin Dušek (Aquapalace Hotel v Čestlicích) a jako hlavní cenu v hodnotě 80 000 Kč získal zájezd pro dvě osoby do Norska, zahrnující mimo jiné i návštěvu lososí farmy. Druhý a třetí byli Martin Jiskra (Aquapalace Hotel v Čestlicích) a Radek Kotlán (Hotel Dvořák v Karlových Varech), kteří získali poukázku na nákup čerstvých ryb ve velkoobchodním středisku MAKRO v hodnotě 15 000, resp. 10 000 Kč. Ostatní účastníci mistrovství obdrželi kupon na nákup v Makru v hodnotě 1 500 Kč. Losos zpracovaný při soutěži byl na místě grilován a nabízen návštěvníkům. Ořez z filetů byl věnován do ZOO Praha a pochutnali si na něm lední medvědi. Výtěžek z prodeje lososa bude spolu s výtěžkem z celého dne věnován Nadačnímu fondu manželů Livie a Václava Klausových, projektu Start do života, který je určen pro děti z dětských domovů. Livia Klausová pak přijala velkou porci čerstvého lososa z rukou Axela Hlucheho.
Drahoslav Vochozka, Makro Buyer of Fresh Fish, coby jeden z porotců ohodnotil akci těmito slovy: „Letošní první ročník Mistrovství ČR ve filetování čerstvého lososa nám ukázal, že lidé mají velký zájem o čerstvé ryby jako takové. Dokazuje to nejen návštěvnost daného mistrovství, ale i vzrůstající poptávka ve velkoobchodních střediscích Makra. Věřím, že návštěvníci viděli jasnou ukázku toho, že vyfiletovat lososa (nebo jakoukoliv jinou rybu) a následně ho připravit není tak složité. Snahou společnosti Makro je toto mistrovství podporovat i v následujících letech.“ Podobně se vyjádřil také Petr Olbrich, Head of TGM HoReCa CZ&SK, který akci považuje za zdařilé zahájení tradice v mistrovství filetování u nás. A jak hodnotil první ročník Mistrovství ČR ve filetování Axel Hluchy, generální ředitel Makro Cash & Carry ČR? „První ročník Mistrovství ČR ve filetování čerstvých lososů považujeme za úspěch a budeme tuto tradici podporovat. Letošní výtěžek ve výši 40 000 Kč nás mile překvapil a jsme rádi, že ho můžeme věnovat Nadačnímu fondu Livie a Václava Klausových. Osobně doufám, že příští ročník bude ještě úspěšnější.“
Další soutěží – tentokrát pro veřejnost – byla soutěž „Upečte svůj dort!“ na téma „Ochutnejte Českou republiku“ Braun Cup. Ta vyvolala opravdu velký ohlas, utkali se v ní amatéři i profesionálové. O nejlepší dort hlasovalo 1 088 návštěvníků a cenu veřejnosti získal dort s názvem „V kroji“ od Jitky Krajdlové z Prahy. První místo, nejvíc bodů od hodnoticí komise a také ocenění Nadace Livie a Václava Klausových získal dort Barbory Klusové z SPV Hotelu InterContinental Praha s názvem „Bedřich Smetana“.
Asociace kuchařů a cukrářů také vyzvala všechny profesionály i příznivce, aby přišli v profesním oblečení; organizátoři se pokusili za přítomnosti agentury Dobrý den o překonání loňského rekordu v počtu přítomných osob v kuchařském oblečení. Ten byl dosažen a bude zapsán v České knize rekordů, v profesním oblečení přišlo do průvodu 190 osob (loni 150).
„V letošním roce jsme uspořádali již 4. ročník oslav a já jsem velmi rád, že se tato akce setkává se stále větším ohlasem jak účastníků, tak našich partnerů. Samotný fakt, že patříme k největšímu profesnímu svazu na světě by asi sám o sobě neznamenal tolik jako to, že díky našim společným aktivitám, ‚rodinné‘ sounáležitosti a nadšení dokážeme nejen denně odvádět kvalitní práci, ale také pomáhat potřebným na celém světě. Chci poděkovat všem, kteří naši asociaci podporují a všem, kteří naše řemeslo provozují s láskou, jakou si zaslouží,“ uvedl Miroslav Kubec, prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR a WACS Continental Director Central Europe (ředitel WACS pro Střední Evropu). Mezinárodní den kuchařů 2010 jsme ukončili ve 20.00 hodin poděkováním všem, kteří oslavy podpořili a doufáme, že si příští rok na podzim opět společně zazpíváme píseň Kuchař je pán.
Text: Ing. Zuzana Albrechtová, manažer AKC ČR
Foto: Michal Moučka
www.akc.cz
